Contacto Boletín

Formació | Noticias Generales

28-04-2024

Naturalesa i turisme: anàlisis crítica i noves perspectives

Alba Sud llança nou curs virtual sobre naturalesa i turisme els dies 20, 22 i 24 de maig de 18:00 a 19:30 hora a Barcelona. Com hem construït la idea de naturalesa? Quins models de conservació s'han dissenyat i quins impactes han tingut? Com pensem el turisme des d'aquests espais naturals? Totes aquestes qüestions i més seran abordades en aquesta formació gratuïta.


Crédito Fotografía: Imagen elaborada por Sauló Vinyes i Pins SCCL

Les relacions entre l'ésser humà i la naturalesa en moltes ocasions es veuen travessades per l'activitat turística. Aquesta interacció és complexa i contradictòria, amb múltiples maneres de concebre-la. L'experiència històrica facilita l'anàlisi, la discussió i l'avaluació dels diferents enfocaments de com concebre la protecció dels entorns naturals i de com ha de ser la presència de l'ésser humà en ells. La crisi dels models de conservació tradicionals ha obert el debat sobre la idea mateixa de naturalesa i de com concebem la nostra relació amb ella.

A l'abril de 2021, vam organitzar un primer curs, centrat en les tensions entre turisme, naturalesa i crisi climàtica, que es pot recuperar aquí. En aquest nou curs, volem prestar major atenció a les formes amb les quals històricament hem construït la idea de naturalesa, quins models de conservació en àrees protegides s'han dissenyat i quins efectes han tingut. Finalment, també volem abordar el debat sobre com pensar el turisme en espais naturals en diàleg amb els nous paradigmes d'intervenció en la naturalesa.

Pots inscriure't aquí

Programa:

20 maig. La construcció històrica de la idea de naturalesa

  • Conferència de Jorge Riechmann (Univ. Autònoma de Madrid)

Modera: Carla Izcara (Alba Sud)

22 maig. Models de conservació d’àrees protegides i els seus límits

  • Límits de la participació comunitària en el Parc Transfronterer del Gran Limpopo, Moçambic, amb Telma Jose Mabureza (Universidad Federal Rural de Río de Janeiro).
  • Polítiques públiques en Àrees Naturals Protegides (ANP) a Mèxic i els seus impactes, amb Rebeca Osorio (Univ. Autònoma del Estat de Mèxic)
  • Turisme i conservació: efectes en el territori rural de la península de Yucatán, Mèxic, amb Manuel Lemas (CINVESTAV-Mérida)

Modera: Raül Valls (Alba Sud)

24 maig. Repensar les estratègies d’intervenció a la natura

  • Restauració del paisatge, amb Ileana Gómez (Fundació PRISMA)
  • Conservació convivencial, amb Nora Müller (Universitat de les Illes Balears)
  • La naturalesa com subjecte de drets, amb Marco Aparicio (Universitat de Girona / Observatori DESCA)

Modera: Ernest Cañada (Alba Sud)

 

Informació d’interès:
Dies: 20, 22 i 24 de maig
Horari: 18:00 a 19:30 (hora a Barcelona)
Format virtual. Plataforma ZOOM
Gratuït. Inscripció obligatòria aquí
Amb el suport de l'ACCD

 

Noticias Recientes