Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Noticias Generales | Argentina

24-05-2024

Nou informe: Turisme domèstic de diàspora i revalorització del patrimoni rural

Redacción | Alba Sud

Publiquem un nou informe d'Alba Sud Editorial, escrit per Andrés Pinassi, dedicat al turisme domèstic de diàspora a partir de l'anàlisi de petites localitats de la província de Buenos Aires.

Els territoris rurals, principalment petits pobles, paratges i el camp en general, actualment travessen dues dinàmiques contraposades. D'una banda, un procés de despoblament, que es tradueix en l'afebliment dels llaços socials i el capital cultural; i, per l'altre, una revivificació de les ruralitats, associada, en part, a un turisme domèstic de diàspora, el que indueix processos de valorització turística del patrimoni. En aquesta forma de turisme, migrants de localitats rurals tornen per retrobar-se amb els seus orígens, ja sigui com a promotors de les ofertes d'oci o bé com a part de la demanda turístico-recreativa. En aquest informe analitzem set experiències en l'àmbit de la província de Buenos Aires (Argentina), que realcen el rol de les comunitats patrimonials en la posada en valor turístic de components de la cultura i la naturalesa. Com a resultat, s'evidencia un conjunt de casos en els quals s'indueixen mecanismes de recuperació del patrimoni a través d'un ús vinculat a l'oci, els que contribueixen a la dinamització dels llocs de destinació en diferents aspectes materials i simbòlics.

Andrés Pinassi és membre col·laborador d'Alba Sud, doctor en geografia per la Universitat Nacional del Sud (UNS, Bahía Blanca, l'Argentina), professor adjunt del Departament de Geografia i Turisme de la UNS i Investigador Assistent del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). 
 
Podeu descarregar l'informe en aquest enllaç: Pinassi, Andrés (2024). Turismo doméstico de diáspora y (re)valorización del patrimonio rural. Experiencias comunitarias en pequeñas localidades de la provincia de Buenos Aires. Barcelona: Alba Sud Editorial, colección informes en contraste, núm. 30.
 
 

Índex: 

1. Introducción

2. Marco teórico

2.1. Turismo doméstico de diáspora y ruralidades contemporáneas: procesos en construcción 

2.2. Patrimonios, comunidades y ¿nuevas formas de turismo?     

3. Metodología y casos de estudio              

4. Estudios de caso: (re)construyendo patrimonios rurales, (re)viviendo identidades comunitarias       

4.1. Nicolás Levalle: “queremos seguir existiendo en el mapa”

4.2. General Rondeau: “volver al pago”

4.3. Reserva Natural e Histórica Querla Lobo: entre humedales rurales y “bajos inundados”

4.4. Sundblad: “gritos de guerra” con sentido comunitario

4.5. Faro: entre nuevos rurales, corderos y olivares

4.6. Colonia El Balde: de club abandonado a espacio de ocio popular      

4.7. Dufaur: un pueblo rural como escenario a cielo abierto         

5. Reflexiones finales y propuestas a futuro

Referencias    

 

 
 
 
 
 

Noticias Recientes