Contacte Butlletí

Formació | Notícies Generals

06-06-2024

Naturalesa i turisme: anàlisis crítica i noves perspectives

El passat 20, 22 i 24 de maig Alba Sud va organitzar un curs sobre naturaleza i turisme. En aquest article es poden recuperar les intervencions dels i les ponents.  


Crèdit Fotografia: Flyer dissenyat per Sauló, Vinyes i Pins.

Les relacions entre l'ésser humà i la naturalesa en moltes ocasions es veuen travessades per l'activitat turística. Aquesta interacció és complexa i contradictòria, amb múltiples maneres de concebre-la. L'experiència històrica facilita l'anàlisi, la discussió i l'avaluació dels diferents enfocaments de com concebre la protecció dels entorns naturals i de com ha de ser la presència de l'ésser humà en ells. La crisi dels models de conservació tradicionals ha obert el debat sobre la idea mateixa de naturalesa i de com concebem la nostra relació amb ella.

A l'abril de 2021, vam organitzar un primer curs, centrat en les tensions entre turisme, naturalesa i crisi climàtica, que es pot recuperar aquí. En aquest nou curs, vam voler centrar-nos en les formes amb les quals històricament hem construït la idea de naturalesa, quins models de conservació en àrees protegides s'han dissenyat i quins efectes han tingut. Finalment, també vam abordar el debat sobre com pensar el turisme en espais naturals en diàleg amb els nous paradigmes d'intervenció en la naturalesa.

20 de maig. La construcció històrica de la idea de naturalesa

Conferència d’en Jorge Riechmann (Univ. Autònoma de Madrid). Espai moderat per la Carla Izcara (Alba Sud)

22 de maig. Models de conservació d’àrees protegides i els seus límits

Amb la participació dela Telma Mabureza (Universitat Federal Rural de Río de Janeiro / Alba Sud), Rebeca Osorio (Univ. Autònoma de l’Estat de Mèxic) i Manuel Lemas (CINVESTAV-Mérida). Espai moderat per en Raül Valls (Alba Sud)

24 de maig. Repensar les estratègies d’intervenció a la natura

Amb la participació del’Ileana Gómez (Fundació PRISMA), la Nora Müller (Universitat de les Illes Balears) i Marco Aparicio (Universitat de Girona / Observatori DESCA). Espai moderat per l’Ernest Cañada (Alba Sud)

 

Aquest curs l'ha organitzat Alba Sud en el marc del projecte "Reactivació turística post-COVID19: alertes contra l’increment de desigualtats globals. 2a fase: propostes" amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (convocatòria 2022).