16-04-2011
Turisme residencial: conferències d'Antonio Aledo a Nicaragua i Costa Rica
Entre el 30 de març i l'1 d'abril de 2011, Antonio Aledo, professor de la Universitat d'Alacant i col.laborador d'ALBA SUD, va impartir una sèrie de conferències a diferents universitats, per tal de compartir el seu anàlisi sobre l’experiència internacional d’aquest sector i metodologies per a la seva investigació.
El turisme residencial és, en paraules d'Antonio Aledo, el sector que es dedica a la compra de sòl, a la producció d'habitatges i serveis i infraestructures annexes, i a la venda de les mateixes. Les característiques de la seva activitat l'aproximen més al sector immobiliari que pròpiament als serveis turístics, ja que el seu principal objecte no és portar turistes i oferir-los serveis, sinó produir sòl urbà, construir habitatges i vendre’ls. Però el turisme residencial és també un fenomen sociològic relacionat amb les noves formes de mobilitat, residencialització i oci pròpies de la postmodernitat tardana i de la globalització. S’inclou en el seu estudi els impactes demogràfics, econòmics, socials, polítics i culturals que ocasiona tant en les poblacions d'acollida com en les de sortida.
Partint de la seva experiència de recerca sobre el turisme residencial a la Costa Blanca, Alacant, Espanya, i el nord-est del Brasil, Antonio Aledo va impartir una sèrie de conferències i seminari a diferents universitats de Nicaragua i Costa Rica en coordinació amb ALBA SUD i diferents institucions locals.
Per mitjà d'aquesta sèrie d'activitats, dirigides a docents universitaris, legisladors, funcionaris de govern i de l'administració local, activistes socials i dirigents sindicals, es pretenia aportar una visió crítica del balanç internacional, i en particular del cas espanyol, entorn al desenvolupament del turisme residencial. El fort creixement experimentat a Amèrica Central per aquest segment d'activitat, a cavall entre el turisme i la construcció, en els anys anteriors a la crisi econòmica internacional, requereix un major anàlisi i comprensió sobre quins són els seus principals riscos i limitants per a un desenvolupament social amb equitat i sostenibilitat. L'experiència d'altres països pot ser aprofitada en aquesta conjuntura de certa disminució de l'activitat constructiva per revisar el model i les seves principals característiques. D'alguna manera la crisi pot ser una oportunitat si s'aconsegueix aprofitar l'aturada de l'activitat constructiva.
Les activitats realitzades van ser les següents:
- 30 i 31 de març de 2011: Seminari a la Universitat Centreamericana, Managua. Organitzat conjuntament amb el Centre d'Anàlisi Sociocultural (CASC) de la Universitat Centreamericana de Nicaragua (UCA) i la Rel-UITA.
- 1 d'abril de 2011: Conferència a la Universitat Autònoma de Nicaragua, Managua. Organitzada conjuntament amb la Carrera de Turisme Sostenible de la UNAN-Managua.
- 2 d'abril de 2011: Trobada amb empresaris locals de San Juan del Sur, Nicaragua. Organitzada conjuntament amb la CANTUR de San Juan del Sur. Vegeu la nota informativa de Ninoska García, col.laboradora de la CANTUR SJS.
- 4 d'abril de 2011:Conferència a la Universitat Nacional (UNA) - Seu Chorotega, Campus Nicoya, Costa Rica. Organitzada conjuntament amb la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials (FLACSO) de Costa Rica, Universitat Nacional de Costa Rica (seu Chorotega), Federació d'Estudiants de la Universitat Nacional (FEUNA), Pastoral Social Càritas de la Diòcesi de Tilarán - Libèria.
- 4 d'abril de 2011: Conferència a la Universitat Nacional (UNA) - Seu Chorotega, Campus Libèria, Costa Rica. Organitzat conjuntament amb la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials (FLACSO) de Costa Rica, Universitat Nacional de Costa Rica (seu Chorotega), Federació d'Estudiants de la Universitat Nacional (FEUNA), Pastoral Social Càritas de la Diòcesi de Tilarán - Libèria.
Aquesta sèrie d'activitats es va dur a terme en el marc del projecte "Iniciativa de comunicació sobre canvi econòmic, mobilitat humana, turisme i governabilitat territorial a Amèrica Central", co-executat per Fundació PRISMA i ALBA SUD. El seu desenvolupament va comptar també amb la col.laboració de la Universitat d'Alacant i l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques.
Sobre Antonio Aledo
Antonio Aledo (Alacant, 1963) és Professor Titular de Sociologia del Medi Ambient en el Departament Sociologia 1 de la Universitat d'Alacant (UA) i membre de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la UA. També imparteix l'assignatura "Mètodes i Tècniques d'Investigació Aplicades al Turisme" en el Màster Oficial en Direcció i Planificació del Turisme Màster en Turisme de la UA. És coordinador de la Red de Sociólogos Ambientales Españoles.
Entre la seva formació destaca:
- Doctor en Sociologia per la UA (1997).
- Màster en Antropologia per Louisiana State University (1991).
- Llicenciat en Geografia i Història (UA, 1986).
Les seves investigacions s'han centrat en la relació entre societat, entorn construït i medi ambient. Ha escollit el camp del turisme residencial per estudiar aquestes relacions indagant en els impactes que aquesta activitat produeix sobre les comunitats locals i els territoris d'acollida. En aquesta línia ha desenvolupat mètodes que combinen l'enfocament positivista amb la nova tradició crítica i interpretació del turisme a partir de processos participatius que introdueixin en la gestió del turisme els interessos de les poblacions locals.
Ha realitzat treball de camp sobre aquestes matèries a Yucatán (Mèxic), Costa Blanca (Espanya), Panamà i els estats brasilers de Rio Grande do Norte i Paraná. Ha estat conferenciant en diverses universitats llatinoamericanes de Cuba, Bolívia, Brasil, Puerto Rico, i Panamà.
Entre les seves investigacions recents destaca:
- Direcció del projecte: “Análisis de los impactos del desarrollo turístico residencial: un estudio comparado entre la Costa Blanca y Rio Grande do Norte (Brasil). Consecuencias de la globalización del turismo de segunda residencia: del mediterráneo español al litoral nordestino brasileño.” AECID, Gobierno de España. 2010-2011.
- Investigador a l'estudi “Análise do crescimento do turismo residencial no mediterrâneo espanhol e no litoral nordestino e seus impactos económicos e socioambientais”, finançat pel Banco de Santander a Brasil (2009-2011).
- Direcció del projecte I+D “Causas y consecuencias de la globalización del turismo de segunda residencia: del mediterráneo español al litoral nordestino brasileño”. CSO2009-14074 (MICINN-2009-2011).
- Direcció del projecte: Análisis de impactos socioambientales de la construcción de represas en el río Paraná sobre la población de Porto Rico (Paraná-Brasil). Fundación Auracaria. 2008.
- Direcció del projecte: “Métodos de estimación y proyección de la población en municipios turísticos residenciales: la demanda de agua y sus previsiones.” Generalitat Valenciana (2007)
- Direcció del projecte: “Análisis del impacto socio-ambiental de la ampliación del Canal de Panamá (Cáritas Panamá y Coordinadora Campesina Contra los Embalses)” 2005-2006.
- Direcció del projecte: “Turismo Residencial: análisis de la demanda y propuestas de reestructuración para los destinos consolidados”. (2005-2008) I+D Ministerio de Educación y Ciencia.
- Direcció del projecte: “Propuestas para la reorientación del modelo de desarrollo en municipios turístico-residenciales”. I+D Generalitat Valenciana (2005-2006).
- Direcció del projecte: “Análisis de los impactos socio-ambientales del proyecto de Ampliación del Canal de Panamá”. Universidad de Alicante – Cáritas Panamá (2004-2006).
Documents adjunts:
-
Antonio Aledo: “De la tierra al suelo: la transformación del paisaje y el nuevo turismo residencial”, en Arbor: Ciencia, pensamiento y cultura, núm. 729, 2008, págs. 99-113. (PDF)
-
Guadalupe Ortiz; Antonio Aledo y Hugo García-Andreu: “La estructura del turismo residencial en la Costa Blanca: variables clave para la planificación turística”. Investigaciones Geográficas, núm 46, mayo-agosto 2008, págs. 89-106. (PDF)
-
Antonio Aledo; Tomás Mazón y Alejandro Mantecón: “La insostenibilidad del turismo residencial”, en LAGUNAS, D. (coord.). Antropología y turismo: claves culturales y disciplinares. México: Plaza y Valdés, 2007, págs. 185-208. (PDF)
-
Hugo García Andreu; Antonio Aledo y Guadalupe Ortiz: “Análisis de mapas causales de impactos del turismo residencial”. Empiria, 2010, vol. 20, núm. julio-diciembre, págs. 61-86. (PDF)
-
PRESENTACIÓ 2: Elements teòrics i metodològics del turisme residencial, un cas del nordest de Brasil, per Antonio Aledo (Univ. Alacant) (PDF)
-
(PDF)
-
(PDF)
Notícies Recents
-
A favor del turisme popular
Notícies Generals | 16-01-2025 -
Carla Izcara: «Si no es fa una transició encertada, el turisme acabarà malament»
Notícies Generals | 14-01-2025 -
Escola d'Estiu 2025
Notícies Generals | 09-01-2025 -
L'altra cara de la uberització: treballar en cuines de repartiment sota un capitalisme perifèric financeritzat
Notícies Generals | 07-01-2025 -
Co'ox Mayab. Escenari d'aprenentatges
Notícies Generals | 20-12-2024 - | Arxiu de notícies »