Contacte Butlletí

Nova Publicació | Notícies Generals | Catalunya

12-12-2024

On el turisme i la memòria es toquen. Experiències i propostes per a un turisme memorial a Barcelona

Alba Sud

A finals de novembre vam publicar un nou informe sobre el binomi turisme i memòria escrit a quatre mans entre Raül Valls i Carla Izcara de l'equip tècnic d’Alba Sud. A continuació, una petita introducció de la publicació i un enllaç per la seva consulta i descarrega gratuïta.


Crèdit Fotografia: Imagen elaborada per Sauló, Vinyes i Pins

Aquesta darrera publicació d’Alba Sud Editorial parteix d’una sèrie de publicacions pròpies al voltant del binomi turisme i memòria. Partint d’aquest coneixement acumulat, hem identificat noves propostes turístiques a Barcelona, dirigides a la població local que tenen com a objectiu recuperar la memòria i reivindicar discursos i col·lectius invisibilitzats i poc valorats.

En concret, trobareu un recull de vuit reportatges. En primer lloc, expliquem la feina d’Androna Cultura i, en concret, les visites guiades al refugi 307 del Poble Sec al seu càrrec. En segon lloc, destaquem una proposta de rutes a peu vinculades a la vida a l’Eixample en temps de Guerra. En tercer lloc, posem de ralleu la tasca i l’ampli ventall d’activitats ofert per l’Arxiu de Roquetes – Nou Barris. Seguint amb aquesta línia, presentem l’EcoMuseu Gitano Urbà del Raval, un espai que també funciona com a arxiu a més de tenir una gran oferta de visites i tallers per a tothom. En cinquè lloc, expliquem una altra proposta de recuperació de la memòria dels barris, en aquesta ocasió, del barri de La Marina i la seva relació amb l’antiga fàbrica SEAT. Vinculat amb això, destaquem la feina de l’Observatori de la Vida Quotidiana i les seves accions per recuperar la memòria dels barris, així com el passat colonial de la ciutat. En setè lloc, narrem com la memòria pot posar-se en valor a través de les arts escèniques i com això ho posa en pràctica Artixoc amb el seu projecte d’Escena històrica. Finalment, reivindiquem diverses iniciatives que treballen per la recuperació de la memòria i la defensa dels drets de les persones amb diversitats sexuals i de gènere.

A partir d’aquests casos a l’informe repensem les potencialitats i limitacions de promoure el vincle entre el turisme i la memòria en un context de turistificació com és el barceloní. Arrel d’aquestes reflexions, proposem una sèrie de recomanacions per avançar en una proposta de turisme de proximitat i memòria per a la ciutat de Barcelona.

Índex:

  1. Introducció
  2. Memòria i turisme, algunes consideracions prèvies
    • On el turisme i la memòria es toquen
    • Bombes sobre Barcelona: el refugi 307 del Poble Sec
    • Caminant pel passat: l'Eixample en temps de guerra
    • La memòria de Nou Barris més enllà del 47
    • EcoMuseu Gitano Urbà, espai de memòria del Raval
    • 600 - Motor de llibertat: itinerari narratiu pel barri de La Marina
    • L’Observatori de la Vida Quotidiana i les memòries dels barris de Barcelona
    • Artixoc: l’art per la transformació social
    • Memòries LGTBI a Barcelona
  3. Discussió
  4. Recomanacions per a una proposta de turisme i memòria per a Barcelona
  5. Conclusió

 

Podeu descarregar l’informe gratuïtament en aquest enllaç: Valls, Raül i Izcara, Carla (2024). On el turisme i la memòria es toquen. Experiències i propostes per a un turisme memorial a Barcelona. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contrast, 35.
Aquest informe es publica en el marc del projecte “Turisme i memòries a la ciutat de Barcelona” impulsat per Alba Sud amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona – Barcelona Activa (convocatòria de l’Impulsem el que Fas 2023)