Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Comunicación para el Desarrollo

02-06-2011

Puntos de Encuentro, desafiant tabús per mitjà d'una comunicació massiva

Nou "paper" de Yerina Rock i Ernest Cañada a la Col.lecció Opinions en Desenvolupament d'ALBA SUD. El document analitza l'experiència d'aquesta organització nicaragüenca en la realització i difusió en canals de televisió de la telenovel.la "Sexto sentido".
 

Aquest document és part del projecte L'ús dels mitjans audiovisuals com a eines d'aprenentatge social dins d'una estratègia de Comunicació per al Desenvolupament, executat per Edualter i Alba Sud, amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Així mateix ha comptat amb la col.laboració de Fundación Puntos de Encuentroi l'ONG britànica Progressio.

La Fundación Puntos de Encuentro és una ONG feminista creada a Nicaragua l'any 1990 i que té com a finalitat promoure relacions equitatives i de respecte mutu en la vida quotidiana de dones i homes, adults i joves, des dels àmbits més íntims fins els públics. Pretén influir en l'opinió pública per crear un ambient favorable al canvi social i cultural i, d'altra banda, enfortir els moviments socials, tant de dones com de joves, que treballen a favor d'aquests processos. Aquestes estratègies responen a la visió que els canvis socials sostenibles requereixen tant transformacions individuals com col.lectives.

Tot i que Puntos de Encuentro ja havia fet servir els recursos audiovisuals en les seves campanyes de comunicació per tal d'arribar a una audiència àmplia, no va ser fins el llançament de la sèrie de televisió Sexto Sentido que l'organització es va convertir en un referent internacional en l'ús d'aquests mitjans per al canvi social, particularment en el camp de l'entreteniment educatiu. Amb la sèrie es va aconseguir col.locar a la televisió comercial, de manera entretinguda, temes considerats tabú en una regió conservadora i catòlica com Centreamèrica, com ara l'homosexualitat, l'avortament o l'abús sexual, entre altres. La iniciativa va aconseguir un alt nivell d'audiència, com ho mostra el fet que el 59% de joves urbans de Nicaragua va veure regularment dos o més de les tres temporades de Sexto Sentido, segons l'avaluació d'impacte realitzada en la sèrie. A més es va emetre també a la resta de Centreamèrica, Mèxic, Estats Units i Bolívia.

Sexto Sentido va ser a més part d'una estratègia de comunicació més àmplia, que combinava altres mitjans, com la ràdio i els materials impresos, i activitats diverses, com capacitacions a líders joves i persones dedicades a la comunicació o la creació d'aliances i coordinacions amb organitzacions afins. Tots aquests elements van ser dissenyats de tal manera que, reforçant-se entre ells, permetessin aprofundir en l'abordatge d'alguns temes.

Una de les particularitats més interessants de Sexto Sentido és que ha permès arribar a persones desvinculades dels moviments socials i els temes que habitualment plantegen. L'apropament emocional al que convida una sèrie de ficció, acompanyant els personatges en les seves històries episodi rera episodi, obre una porta cap a la humanització de qüestions que fàcilment són abordades a través de discursos distants, moralistes i polaritzats. De fet, durant l'avaluació d'impacte es va identificar que un dels grups que mostrava grans canvis d'opinió i / o actituds després de veure la sèrie es trobava entre els que inicialment tenien idees més conservadores pel que fa a la sexualitat i el gènere.

Descarregui el documento complet AQUÍ

Noticias Recientes