02-06-2011
Últims dies per adherir-se a la Crida de Dakar contra l'Acaparament de Terres
Fins el 15 de juny de 2011 es recullen signatures d'organitzacions adherint-se a aquesta crida promoguda durant el Fòrum Social Mundial celebrat a Dakar i que serà presentada durant les properes mobilitzacions contra el G-20.
L'acaparament de terres va ser un dels principals eixos de mobilització durant el darrer Fòrum Social Mundial (FSM). Diversos moviments socials, grups religiosos i organitzacions de desenvolupament, ambientals i de drets humans van organitzar una sèrie d'esdeveniments sobre el tema.
Un dels més rellevants va ser convocat en conjunt per la Xarxa de Camperols/es i Productors Agrícoles de l'Àfrica Occidental (ROPPA) i La Via Campesina a la fira agrícola FIARE, centrant-se en les estratègies d'acció. Líders camperols de diferents països van destacar la importància de conscienciar i advertir no només a les seves bases, sinó també a la societat en general, sobre els greus impactes de l'acaparament de terres, a causa de l'amenaça que aquest suposa per a tothom. Van demanar accions conjuntes en tots els nivells i en els diferents camps, incloent-hi informació, investigació, treball amb els mitjans i portant casos als tribunals.
El testimoni d'una delegació de Ségou, una de les regions més afectades per l'acaparament de terres a Mali, va ser especialment impactant. Van descriure com els preparatius per posar a produir grans concessions de terra, com la construcció d'un canal d'irrigació, ja han portat a la destrucció de les cases i les parcel.les d'aproximadament 60 famílies. També s'ha limitat l'accés dels camperols al Riu Níger, afectant d'aquesta manera a les dones en particular, degut al fer que els mitjans de subsistència depenen del riu. Encara més important, la delegació camperola de Mali, en diversos esdeveniments, va compartir amb els i les participants del FSM la seva experiència sobre com organitzar-se a nivell local i nacional per enfrontar a aquesta amenaça.
Esdeveniments semblants van ser realitzats pel CCFD-Terre Solidaire, Peuples Solidaires, ACORD, organitzacions catòliques de desenvolupament, FIAN Internacional, la Xarxa Africana pel Dret a l'Alimentació, l'Aliança Ecumènica d'Acció Mundial, l'Associació de Consells i Esglésies Cristianes d'Àfrica occidental, ICCO, Pa per al Món, Dignitat Internacional, entre altres.
Atenent al suggeriment d'ONG franceses de basar-se en el posicionament conjunt davant de l’acaparament de terres desenvolupat per les OSC durant la darrera sessió del Comitè per a la Seguretat Alimentària Mundial (CSA) a Roma l'octubre 2010, la Vía Campesina i ROPPA, amb el suport de FIAN, Amics de la Terra Internacional, CCFD - Terre Solidaire, Peuples Solidaires i AGTER, van prendre la iniciativa per facilitar una assemblea de convergència de tots els grups interessats a llançar una crida fort contra l'acaparament de terres a Dakar.
Els i les participants de l'assemblea de convergència van adoptar aquesta crida i van destacar que hauria de servir com a vehicle per forjar àmplies aliances a nivell local, nacional i internacional i per obrir el camí a grans mobilitzacions que donin suport a totes les comunitats i organitzacions populars en defensa contra l'acaparament de terres.
La crida clama per mesures immediates per a la detenció de l'acaparament de terres i la restitució de les terres sostretes a les comunitats locals. A més, inclou diverses reclamacions als governs nacionals i organitzacions internacionals.
Crida de Dakar contra l'acaparament de Terres
Nosaltres, organitzacions de camperols/es, organitzacions no-governamentals, organitzacions religioses, sindicats i altres moviments socials, reunits a Dakar en el Fòrum Social Mundial 2011:
Atès que agricultors/es, camperols/es i familiars, que conformen la majoria dels agricultors del món, estan en millors condicions per a:
satisfer les seves pròpies necessitats alimentàries i les de les poblacions, assegurant la seguretat i la sobirania alimentàries dels països;
proporcionar ocupació a les poblacions rurals i mantenir el teixit econòmic en les zones rurals, clau per a un desenvolupament territorial equilibrat;
produir aliments respectant el medi ambient i conservant els béns naturals per a les generacions futures;
Atès que la recent onada d’acaparaments massius de terra en benefici d'interessos privats o d'Estats tercers -ja sigui per raons alimentàries, energètiques, mineres, ambientals, turístiques, especulatives o geopolítiques- abasta desenes de milions d'hectàrees i viola els drets humans al privar a les comunitats locals, indígenes, camperoles, pastores i pescadores dels seus mitjans de producció, en restringir el seu accés als béns naturals, en limitar la seva llibertat per produir el que vulguin i al exacerbar les desigualtats en l'accés i el control de la terra per part de les dones;
Considerant que els inversors i els governs còmplices amenacen el dret a l'alimentació de les poblacions rurals, que les condemnen a patir la desocupació generalitzat i l'èxode rural, que generen així pobresa i conflictes i que contribueixen a la pèrdua de coneixements, pràctiques agrícoles i de les identitats culturals;
Considerant també que la gestió de la terra, així com el respecte als drets dels pobles, són primerament competències i obligacions dels governs i els parlaments nacionals, i que són ells els qui tenen la major quota de responsabilitat en els acaparaments;
Cridem als parlaments i als governs nacionals a posar fi immediatament a tots els acaparaments massius de terres actuals o futurs i que es restitueixin les terres saquejades. Instem als governs que deixin de reprimir i criminalitzar als moviments de lluita per la terra i que alliberin els/les activistes detinguts/es. Exigim que els governs nacionals estableixin un marc efectiu per al reconeixement i la regulació dels drets a la terra per als/les usuaris/es a través de consultes amb totes les parts. Cal posar fi a la corrupció i al clientelisme que invaliden qualsevol intent de gestió compartida de la terra.
Exigim als governs nacionals, a les organitzacions regionals d'Estats, a la FAO ia altres institucions internacionals que posin immediatament en pràctica els compromisos assumits en la Conferència Internacional sobre Reforma Agrària i Desenvolupament Rural (CIRADR) de 2006, especialment, garantir els drets de els/les usuaris/es de la terra, la re-activació de processos de reforma agrària sobre la base d'un accés equitatiu als béns naturals i el desenvolupament rural per al benestar de tots/es. Demanem que el procés d'elaboració de la Directrius de la FAO sobre la governança de la terra i els béns naturals tingui fort suport i que les directrius es basen en els drets humans tal com es defineixen en les diverses cartes i pactes internacionals-aquests drets no poden ser efectius sense instruments jurídics vinculants a nivell nacional i internacional per imposar als Estats el compliment de les seves obligacions. D'altra banda, cada Estat és responsable de l'impacte de les seves polítiques o de les activitats de les seves empreses en els països destinataris de les inversions. De la mateixa manera, reafirmem la supremacia dels drets humans sobre els règims legals comercials, financers i d'inversions internacionals que han fet possible l'especulació amb els béns naturals i els productes agrícoles.
Instem també al Comitè de Seguretat Alimentària Mundial (CSA) a rebutjar definitivament els Principis per a Inversions Agrícoles Responsables (RAI) del Banc Mundial, que són il·legítims i insuficients per fer front al fenomen, així com que inclogui els compromisos de la CIRADR i les conclusions de l'Avaluació Internacional del Coneixement, de la Ciència i de la Tecnologia Agrícola per al Desenvolupament (IAASTD) en el seu Marc Global d'Acció.
Exigim que els Estats, les organitzacions regionals i les institucions internacionals garanteixin el dret a la terra dels pobles i que donin suport a les agricultures familiars i la producció agro-ecològica d'aliments. Polítiques agrícoles adequades han de prestar especial atenció a tots els diferents tipus de productors / es d'aliments (pobles indígenes, pastors/es, pescadors/es artesanals, camperols/es beneficiaris de les reformes agràries), i respondre específicament a les necessitats de les dones i dels joves.
Finalment, convidem a tot/es els/les ciutadans/es ia les organitzacions de la societat civil d'arreu del món a donar suport per tots els mitjans-humans, de comunicació, jurídics, financers i populars possibles a tots/es els i les que lluiten contra els acaparaments de terres, i a pressionar els governs nacionals i les institucions internacionals perquè compleixin les seves obligacions amb els drets de les persones i els pobles.
Tots/es tenim el deure de resistir i donar suport als pobles que lluiten per la seva dignitat!
Pot signar la seva adhesió AQUÍ
Notícies Recents
-
Crònica del Primer Taller d'Enfortiment de Capacitats del projecte SUREST (Erasmus+)
Notícies Generals | 03-12-2024 -
Presentació de l'informe «Turismo social en Argentina»
Notícies Generals | 29-11-2024 -
La jornada laboral a Brasil i els moviments reivindicatius del temps lliure
Notícies Generals | 28-11-2024 -
Turisme comunitari: desafiaments i resistències
Notícies Generals | 27-11-2024 -
Les promeses fallides del mal nomenat desenvolupament: recompte del (mega)projecte turístic de la Bahía de Tela
Notícies Generals | 26-11-2024 - | Arxiu de notícies »