Contacte Butlletí

Nova Publicació | Turisme Responsable

13-06-2011

Costa Rica: comunitats costaneres en lluita

Entrevista a Wilmar Matarrita, coordinador del Frente de Comunidades Costeras en Resistencia, realitzada per Ernest Cañada, sobre la lluites dels pobles costaners davant la progressiva expulsió dels seus territoris per l'avanç de les inversions turístico-residenciales.
 


Crèdit Fotografia: Wilmar Matarrita

Durant l'última dècada Costa Rica va viure un intens creixement del sector turístico-residencial, concentrat especialment a les costes de Guanacaste i Puntarenas. La crisi econòmica internacional que va començar a manifestar-se a partir de l'any 2008 va disminuir el ritme de construcció, tot i que actualment comencen a veure's ja alguns signes de reactivació. Els grans capitals, tant estrangers com del mateix país, van protagonitzar aquesta accelerada transformació del litoral costarriqueny, que el mateix Estat va promoure, privilegiant la "vocació" turística del litoral sobre qualsevol altre tipus d'ús. Per la seva banda, les comunitats i poblacions costaneres, assentades prèviament en aquests territoris, dedicades majoritàriament a la pesca i a l'explotació d'altres recursos de la zona, han viscut tradicionalment en una situació d'enorme pobresa, i en molts casos sense una especial atenció per part de les polítiques públiques, sent clarament invisibilitzades.

La inversió turística de grans capitals va entrar frontalment en competència amb les comunitats costaneres per la seva presència en aquests territoris. D'una o altra manera, moltes d'elles han estat progressivament expulsades dels seus llocs d'origen. Aquest procés en realitat segueix el mateix patró que a molts altres llocs d'Amèrica Llatina i El Carib, en els quals la inversió turístico-residencial ha anat desplaçant progressivament a les poblacions preexistents, amb episodis esporàdics de resistència molt concentrats en alguna comunitat. No obstant això, a Costa Rica des de l'any 2008 assistim a un singular procés d'articulació de més de cinquanta comunitats costaneres en el Frente Nacional de Comunidades Amenazadas por Políticas de Extinción. A més de trencar l'aïllament i fer-se visibles en la societat costarriquenya, les comunitats han aconseguit elaborar una proposta de Ley de Territorios Costeros Comunitarios i incidir activament en l'Assemblea Nacional per aconseguir la seva aprovació. Aquesta proposta de llei, inspirada en la legislació dels pobles indígenes, s'ha convertit en la base d'una estratègia de lluita que desperta l'interès a molts altres països.

Sobre totes aquestes coses conversem en una recent visita a Costa Rica amb Wilmar Matarrita, actual coordinador del Frente de Comunidades, que a més és economista, advocat, especialista en Drets Humans i incidència política legislativa i municipal, director executiu de l'ONG FEDEAGUA i president del Frente Amplio a la província de Guanacaste i membre de la seva Comissió Política Nacional.

Podeu descarregar l'entrevista completa AQUÍ.