03-02-2009
ALBA SUD i Prisma inicien sistematització sobre gestió turística a Ometepe
La col•laboració entre petites i mitjanes empreses locals, iniciatives comunitàries i govern local ha permès que a Ometepe es desenvolupi una experiència singular de desenvolupament turístic més integrat i endogen.
ALBA SUD i Fundación PRISMA han començat aquest mes de febrer un estudi de cas per sistematitzar l’experiència de gestió local del turisme a l’illa d’Ometepe, a Nicaragua, que es preveu acabar i presentar a meitats del 2009. Aquesta nova investigació és part de l’esforç de col•laboració establert als acords de col•laboració entre ambdues institucions en temes de turisme i gestió territorial.
Ometepe està a la part sud occidental del Gran Lago de Nicaragua i està considerada com l’illa més gran del món dins un llac d’aigua dolça. L’illa està estructuralment formada pel municipi de Moyogalpa i el d’Altagracia.
La importància com a tema d’investigació rau en què Ometepe ha aconseguit, fins ara, desenvolupar un model turístic més integrat, basat en el protagonisme de petites i mitjanes empreses locals, a banda d’algunes experiències comunitàries. Entre els actors locals es pot esmentar els municipis d’Altagracia i Moyogalpa, la Cooperativa Juan Díaz, la Comisió Intermunicipal de Turisme (CITOMETEPE) i diversos empresaris locals. La particularitat del cas d’Ometepe és que els actors locals, amb el suport d’alguns organismes de cooperació, ha aconseguit estructurar-se abans de l’arribada de fortes pressions inversionistes i posicionar-se com una proposta atractiva articulada a través d’aliances i amb una visió de desenvolupament endògena. Aquesta experiència mostra el potencial de la construcció d’aliances locals entre diversos actors implicats (empreses locals, organitzacions comunitàries, Estat/Govern local) i la seva implementació a través d’una planificació efectiva.
L’estudi enfocarà els elements que han possibilitat la formació d’aquest model, si és sostenible a llarg Termini, quins són els elements del context econòmic i polític que poden incidir en el seu desenvolupament i els beneficis que aquest model comporta. Aquests interrogants mantenen una estreta relació amb els riscos que presenten altres models turístics, especialment els de caràcter residencial, que podrien transformar el perfil d’aquesta activitat i els seus principals beneficiaris i protagonistes.
La responsable d’aquesta investigació per part de Fundación PRISMA és l’Ileana Gómez, mentre que per Alba Sud és l’Ernest Cañada.
Notícies Recents
-
5è Seminari Perspectives crítiques sobre el treball en el turisme
Notícies Generals | 25-03-2025 -
Dels Alps als Andes: esquí i canvi climàtic
Notícies Generals | 20-03-2025 -
Rere les disfresses: el treball de les costureres del Carnestoltes del Brasil
Notícies Generals | 18-03-2025 -
Ciutats turístiques: evolució i perspectives d'un model fordista de producció turística
Notícies Generals | 13-03-2025 -
Efectes del canvi climàtic en el turisme
Notícies Generals | 11-03-2025 - | Arxiu de notícies »