11-07-2011
Scripta Nova publica l'article "Búnker playa-sol"
La revista de la Universitat de Barcelona publica l'article "Búnker playa-sol. Conflictos derivados de la construcción de enclaves de capital transnacional turístico español en El Caribe y Centroamérica", escrit per Macià Blàzquez, Ernest Cañada i Ivan Murray.
Crèdit Fotografia: Protestes a Playa Delfines el juliol de 2009 contra la privatització, Cancún, Mèxic.
Aquest article es desenvolupa en el marc del programa de recerca desenvolupat pel Grup d'Investigació en Sostenibilitat i Territori (GIST) del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
Sinopsi: La lògica neoliberal defensa el turisme transnacional pel seu suposat efecte de degoteig de la riquesa -trickle down-, basant-se que el consum sumptuari beneficia la col.lectivitat. Però l'acumulació per despossessió -del sòl, els recursos naturals i fins i tot la cultura- i la polarització que això implica determinen situacions d'empobriment, conflicte i por. El turisme global protagonitzat pel capital transnacional en els espais perifèrics ha recorregut al tancament en enclavaments "tot inclòs" -hotels, urbanitzacions tancades o creuers- a manera de búnquer. L'article pren com a exemple la transnacionalització del capital turístic espanyol. Les cadenes hoteleres balears exemplifiquen el procés d'acumulació per despossessió a El Carib i Centreamèrica. Aquestes han rebut el suport i subvenció dels Estats amfitrions i dels governs espanyol i balear. La seva difusió i implantació han suposat la mercantilització turística del territori i els recursos naturals. A més, han comportat un procés de gentrificació (elitització) de l'espai pels usos turístics, i una despossessió de les poblacions locals, donant lloc a un nou escenari de conflictivitat.
L'article s'organitza en cinc apartats: un teòric, dos d'anàlisi de l'origen i la destinació de la inversió, i els dos últims sobre les característiques particulars de la urbanització turística i les seves conseqüències. El primer defineix succintament la geoeconomía i la geopolítica de l'activitat turística en el marc neoliberal de la globalització financera, amb la desregulació (o reregulación) i el reforçat paper de l'Estat corporatiu o empresarial. El segon exemplifica aquest fenomen en el cas espanyol, i més particularment en el balear, com a espai centrípet d'acumulació per despossessió en mans de cadenes hoteleres. El tercer se centra en el procés d'internacionalització de les cadenes hoteleres balears cap a la principal destinació geogràfica de la seva activitat: El Carib i Centreamèrica. El quart detalla l'accepció de l'enclau turístic com a espai de gentrificació i monopoli del guany i, al seu torn, d'exclusió social. I el cinquè i últim mostra i caracteritza els conflictes derivats de la implantació d'aquest model de desenvolupament turístic a El Carib i Centreamèrica sobre la base del capital d'origen balear.
Podeu obrir l’article aquí:
BLÁZQUEZ, Macià, Ernest CAÑADA e Ivan MURRAY. Búnker playa-sol. Conflictos derivados de la construcción de enclaves de capital transnacional turístico español en El Caribe y Centroamérica. Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales. [En línea]. Barcelona: Universidad de Barcelona, 10 de julio de 2011, vol. XV, nº 368. [ISSN: 1138-9788].
Notícies Recents
-
Crònica del Primer Taller d'Enfortiment de Capacitats del projecte SUREST (Erasmus+)
Notícies Generals | 03-12-2024 -
Presentació de l'informe «Turismo social en Argentina»
Notícies Generals | 29-11-2024 -
La jornada laboral a Brasil i els moviments reivindicatius del temps lliure
Notícies Generals | 28-11-2024 -
Turisme comunitari: desafiaments i resistències
Notícies Generals | 27-11-2024 -
Les promeses fallides del mal nomenat desenvolupament: recompte del (mega)projecte turístic de la Bahía de Tela
Notícies Generals | 26-11-2024 - | Arxiu de notícies »