11-07-2011
Informe final de la Missió Internacional sobre situació de Drets Humans al Bajo Aguán
Avui dilluns 11 de juliol de 2011 les organitzacions internacionals FIDH, APRODEV, CIFCA, FIAN Internacional, REL-UITA i Vía Campesina han fet públic al Parlament Europea el seu informe final i el dimarts 12 de juliol es presentarà a Hondures en conferència de premsa. S'inclou informe.
Crèdit Fotografia: Giorgio Trucchi / Rel-UITA
COMUNICAT DE PREMSA CONJUNT
Continuen els assassinats i les violacions greus de drets humans al Bajo Aguán
L'11 de juliol de 2011, la FIDH, APRODEV, CIFCA, FIAN Internacional, REL-UITA i Vía Campesina Internacional van presentar davant el Parlament Europeu les conclusions i recomanacions derivades de l'Informe de la Missió Internacional d'Observació al Bajo Aguán, realitzada del 25 febrer al 4 de març de 2011, i van denunciar la continuació d'assassinats i greus violacions de drets humans a Hondures.
L'informe d'aquesta missió recull la situació de repressió i violència en què viuen integrants de les comunitats i organitzacions camperoles a la regió de la Vall del Bajo Aguán, que es troben en un estat de total indefensió i desprotecció davant les actuacions i omissions de les autoritats en el marc del conflicte agrari que afecta a aquesta regió a Hondures. Entre gener 2010 i juny de 2011, 32 assassinats de camperols han estat registrats en aquest context, amb implicació directe de cossos de seguretat pública i privada, que també són assenyalats com a autors d'actes de tortura, amenaces, i l’assetjament en contra dels camperols organitzats en la defensa dels seus drets.
Les organitzacions internacionals que formem part de la missió d'observació, denunciem aquesta situació d'extrema violència i impunitat, en la qual els moviments camperols que legítimament reivindiquen el seu dret a la terra s'han enfrontat a permanents atropellaments i violacions com ara al dret a la vida, la integritat, la llibertat i la seguretat personal, així com la vulneració del seu dret a l'alimentació, salut, habitatge i educació, sense que els crims comesos siguin degudament investigats i sancionats per les autoritats. Situació que ha portat a l'estigmatització i criminalització del moviment camperol.
Els actes d'amenaces, segrestos, desaparicions i assassinats, se segueix cometent en total impunitat sense que fins aquests momente es vegi una sortida justa i duradora al conflicte. Només entre el 18 de març de 2011 i el 15 de juny de 2011, 9 camperols han estat assassinats, i durant maig i juny de 2011, s'han registrat almenys 6 camperols greument ferits durant accions de desallotjament forçós. Al mateix temps, la implementació de les disposicions legals i acords polítics existents per resoldre-ho no han avançat de manera significativa.
Les organitzacions van presentar al Parlament Europeu algunes de les recomanacions dirigides a les autoritats nacionals i la comunitat internacional. A les autoritats nacionals se'ls va instar que:
- Investiguin i sancionin de forma expedita tots els crims i les altres violacions greus de drets humans comeses al Bajo Aguán, incloent la persecució dels autors materials com intel.lectuals d'aquests fets;
- Cessin immediatament la repressió i la violència contra el moviment camperol, en particular els desallotjaments forçosos, i adoptin mesures efectives que ofereixin protecció a les persones en risc;
- Regulin degudament el funcionament de les empreses de seguretat privada, imposant el respecte ple dels drets humans de la població sota pena de la cancel.lació del permís d'operació al país;
- Compleixin les disposicions legals i els acords polítics relatius als conflictes agraris, i duguin a terme les mesures necessàries per aconseguir una solució justa i sostenible del problema de la tinença de la terra.
Les organitzacions van recordar el paper fonamental que té la comunitat internacional per garantir la protecció i promoció dels drets humans a Hondures. Observem amb gran consternació la reincorporació d'Hondures a l'OEA, sense considerar l'absència de garanties en matèria d'investigació i sanció de les greus violacions als drets humans comeses durant i després del cop d'Estat en aquest país.
A la comunitat internacional se li va instar que reforci la seva atenció i acció sobre la situació dels drets humans a Hondures, en particular al Bajo Aguán, per la qual cosa ha de:
- Contribuir amb mesures concretes i contundents a una major protecció de les persones en risc, en particular en relació al Bajo Aguán;
- Realitzar un seguiment permanent de la situació al Bajo Aguán, especialment dels avenços en la resolució del conflicte agrari, així com de la investigació i condemna dels responsables dels assassinats comesos que inclouria oferir assessoria tècnica a les autoritats nacionals;
- Assegurar l'efectiva implementació de l'estratègia local de les línies directrius de la Unió Europea per a la protecció de defensors de drets humans;
- Establir una oficina permanent de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans a Hondures.
Llegiu la crònica de Giorgio Trucchi de la presentació del Informe a Tegucigalpa el 12 de juliol de 2011 AQUÍ.
Podeu seguir l’actualitat del conflicte a Hondures a la pàgina Nicaragua y más.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »