Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable

31-10-2011

ALBA SUD s'incorpora al Fòrum de Turisme Responsable

Constituït l'any 2004, està conformat per ONG de l'Estat espanyol preocupades per les conseqüències que el turisme pot tenir en tots els països, especialment del Sud. El Fòrum treballa a favor d'un turisme sostenible i denunciant els impactes negatius dels models turístics dominants.

El passat cap de setmana del 22 i 23 d'octubre de 2011, el Fòrum de Turisme Responsable va aprovar l'ingrés d'Alba Sud Fins ara estava format per Acció per un Turisme Responsable, ACSUD Las segovias País Valencià, Alter Nativas, ICID, Sodepaz i Zubiak Eginez. En la mateixa assemblea es va aprovar també la incorporació de l'Asociación Bidaiteiko.

Entre les principals línies d'actuació del Fòrum destaquen:

- La sensibilització de la població, reclamant la seva responsabilitat com a consumidors de serveis turístics.

- El suport a propostes turístiques controlades i gestionades per la població local, que defensen un món natural viu, una societat justa, respectuosa i equitativa i el desenvolupament d'activitats veritablement sostenibles.

- La incidència i denúncia de les polítiques públiques de desenvolupament turístic que afavoreixen el capital internacional en detriment dels drets de la població amfitriona i de la sostenibilitat dels ecosistemes.

- La incidència i denúncia de les polítiques corporatives de les empreses turístiques que perjudiquin el desenvolupament local sostenible de les zones de destinació.

Una proposta de Turisme Responsable

Des del Fòrum de Turisme Responsable s'entén que les polítiques neoliberals assignen als països empobrits el paper de proveïdors de mà d'obra barata i recursos naturals a una economia desigualment globalitzada. Sota l’abric d'aquest marc ideològic, el turisme es ven com una via ràpida, senzilla i barata cap al desenvolupament.

La realitat mostra el contrari. El turisme que reben els països empobrits es caracteritza per un grau de beneficis molt baix per a l'economia local:

- La major part del desemborsament que realitza el turista acaba engrossint els guanys de les empreses que controlen l'activitat, majoritàriament originàries dels països rics.

- L'impacte en el nivell de vida de la majoria de la població amfitriona i en el seu ecosistema sol ser negatiu: augment de les diferències socioeconòmiques, sobreexplotació i contaminació de recursos naturals, desviament dels usos tradicionals de l'aigua per cobrir les necessitats d'infraestructures turístiques, increment del preu de la terra, condicions laborals deplorables, substitució de sectors productius tradicionals, explotació sexual, treball infantil, etc.

No obstant això, sí que és cert que un turisme de petit format, gestionat per la pròpia població amfitriona, pot reforçar les economies locals, inclosos en els col.lectius camperols, àmbit on es concentra la major part de la pobresa al Sud, convertint-se en una eina de lluita per la Sobirania Alimentària dels pobles.

Davant aquesta situació, el Turisme Responsable es defineix com un moviment social que:

a) busca establir models de desenvolupament turístic sostenibles i específics per a cada zona de destinació, per al que s'han de tenir en compte les seves variables socials, econòmiques i mediambientals.

b) valora i reclama la responsabilitat de turistes, tour-operadors, amfitrions i institucions públiques a l'hora d'afavorir models turístics sostenibles.

c) denuncia els impactes negatius que el turisme comporta o pot comportar en les societats amfitriones, així com la imatge distorsionada que els visitants poden fer-se de la realitat que han anat a conèixer.

Des d’Alba Sud reconeixem i valorem el treball de coordinació i construcció d'aliances que van iniciar fa anys aquestes sis organitzacions pioneres i amb la nostra incorporació al Fòrum volem sumar-nos a aquest esforç col.lectiu en favor d'altres models de desenvolupament turístic més sostenibles i equitatius.

Noticias Recientes