Contacto Boletín

Información de Campañas | Turismo Responsable

30-04-2012

Espanya: Plataforma civil en defensa de la Llei de Costes

Desenes d'organitzacions conformen la Plataforma "No a Nuestra Costa" davant els anuncis del govern de Partit Popular de reformar la Llei de Costes, garantia per a la conservació dels ecosistemes litorals, l'ús públic a la costa i el fre a l'especulació urbanística.

La Plataforma "No a Nuestra Costa" és una iniciativa posada en marxa per Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, GOB, SEO / BirdLife i WWF per la defensa de la Llei de Costes, davant els reiterats intents de reforma de la mateixa. Per a les gairebé 100 organitzacions que formen de moment la Plataforma "No a Nuestra Costa" la Llei de Costes és una garantia per a la conservació dels ecosistemes litorals, l'ús públic a la costa i el fre a l'especulació urbanística.

La Plataforma està formada per desenes d'organitzacions ecologistes, del sector social i econòmic, i reuneix empreses de turisme actiu i naturalesa, associacions de veïns del litoral, departaments de diferents universitats, l'Associació de Jutges per la Democràcia, formada per més de 500 jutges, l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa, el Fòrum de Turisme Responsable, ATTAC (Associació per la Taxació de les Transaccions Financeres i per l'Ajuda als Ciutadans), o sindicats com UGT,CCOO oCGT, entre d'altres. Des d’Alba Sud ens hem sumat també a aquesta iniciativa.

"No a Nuestra Costa" vol convertir-se en un moviment ciutadà i apartidista, que sumi forces i veus per garantir l'ús públic i lliure de la nostra costa, així com la conservació del litoral. Des de la plataforma això és fonamental per a l'activitat econòmica sostenible a llarg termini i insisteix que l'aplicació correcta de la Llei de Costes, sens dubte, ha de conjugar la conservació i el desenvolupament econòmic.

Amb la presentació de la Plataforma, les organitzacions han llançat també una campanya de mobilització ciutadana perquè a títol personal donin suport a la validesa de l'actual Llei de Costes a www.noanuestracosta.org

La situació de la nostra costa actualment

L'entrada en vigor de la Llei de Costes, el 1988, va avançar decisivament en la conservació dels recursos naturals. Es van establir clars límits al procés de desfiguració de la costa (iniciat fa 60 anys), fent palesa l'ús públic de la costa per a tots els ciutadans que recull l'article 132 de la Constitució espanyola. A més, salvaguarda els drets legítims de particulars i empreses, donant un termini de 30 anys, que acaba el 2018, i prorrogables altres 30 més per buscar una altra ubicació del gran nombre d'indústries altament contaminants que s'assenten a la costa.

En dues dècades, la nostra costa ha perdut una superfície similar a vuit camps de futbol cada dia. Una costa mal conservada ens costa milers de milions d'euros cada any, diners públics que es destinen a la restauració de passejos marítims, platges, infraestructures costaneres i al control d'abocaments en una espiral de despesa sense fi.

Des de la plataforma es considera que l'aplicació de la Llei de Costes ha de ser estricta, sense rebaixes, eliminant les construccions il.legals i compensant a aquells propietaris víctimes de la mala gestió administrativa (estudiant cas per cas). Una reforma de la Llei de Costes, en els termes plantejats pel Govern, on només uns pocs es veurien afavorits, implicaria un enorme cost que pagaríem tots amb els diners dels nostres impostos.

La millor política que s'ha de realitzar és afavorir la conservació de l'entorn. El respecte als processos ecològics no és un fre al progrés, sinó el camí per sortir de la crisi.

Noticias Recientes