Contacte Butlletí

Informació de Campanyes | Construcció de pau i DDHH

27-05-2012

Audiència Pública i del Seminari Internacional sobre DDHH de les comunitats camperoles en el Bajo Aguán

Amb l’objectiu d'analitzar, compartir, enllaçar i donar visibilitat a la greu situació de drets humans que viuen milers de famílies camperoles del Bajo Aguán, Hondures, diverses xarxes i organitzacions internacionals convoquen aquestes iniciatives.


Crèdit Fotografia: Familiars de víctimes camperoles, febrer 2012. Fotografia Giorgio Trucchi / Rel-UITA

 

Entre el 28 i 30 de maig de 2012, se celebrarà a Tocoa, Colón, l'Audiència Pública i el Seminari Internacional sobre la Situació de Drets Humans de les Comunitats Camperoles en el Bajo Aguán.

L'activitat està convocada per nou xarxes i organitzacions internacionals [1] que han vingut donant seguiment a la situació dels drets humans a Hondures, i en particular del Bajo Aguán, en els últims anys.

Les contraparts locals per a aquests esdeveniments són l’Observatorio Permanente de Derechos Humanos en el Bajo Aguán, les seves organitzacions integrants, i organitzacions nacionals de drets humans.

Fins ara han confirmat la seva participació 26 expertes i experts, representants de xarxes i organitzacions internacionals, provinents de 12 països d’Amèrica i Europa. Els esdeveniments també comptaran amb la participació de representants de la Secretaria Executiva de la Comissió Interamericana de Drets Humans, de l'Oficina de l'Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides, i del Parlament Europeu, que hi participaran com a observadors a l'Audiència Pública i com a expositors en el Seminari Internacional. També estan convidades autoritats nacionals, el cos diplomàtic present a Hondures, experts/es nacionals, societat civil i mitjans comunicació nacionals i internacionals.

El deteriorament sever de la situació dels drets humans en el Bajo Aguán ha causat profunda preocupació a nivell nacional i internacional. En total, entre setembre de 2009 fins avui s'ha constatat l'assassinat de 47 persones afiliades a organitzacions camperoles més l'assassinat d'un periodista i la seva parella en el context del conflicte agrari al Bajo Aguán. A més, des del 15 de maig de 2011, un camperol segueix desaparegut. Això demostra la vital importància del seguiment per part de la comunitat internacional per atendre la situació [2].

L'Audiència Pública Internacional que es realitzarà el 28 de maig té com a objectius:

a) Que les víctimes i els seus familiars brindin el seu testimoni davant una audiència internacional compromesa amb la plena vigència dels drets humans;

b) Donar visibilitat a la situació de drets humans de les comunitats camperoles del Bajo Aguán.

Els/les protagonistes de l'audiència seran les víctimes, els seus familiars i testimonis de les violacions de drets humans comeses des de setembre de 2009. Així mateix s'ha convidat a representants d'institucions estatals per dialogar sobre les mesures que s'han pres i que s'han de prendre per part de l'Estat Hondureny.

El Seminari Internacional es realitzarà el 29 i 30 de maig i té com a objectius:

a) Analitzar la situació de Drets Humans després de gairebé tres anys del cop d'Estat;

b) Compartir i enllaçar els processos locals, nacionals, regionals i internacionals sobre la defensa de drets humans dels camperols i camperoles, en particular en relació a les possibilitats que ofereix el Sistema Interamericà de Drets Humans, les eines amb què compten jutges i advocats d'Amèrica Llatina, i el procés cap a una Resolució de Nacions Unides sobre la promoció i protecció de drets de camperoles i camperols, que serà tractat pel Consell de Drets Humans de Nacions Unides en la seva sessió pròxima al juny de 2012, a Ginebra.

Descarrega document en pdf

Si us voleu inscriure i rebre més informació de les activitats, si us plau contactar a Claudia Pineda de FIAN Internacional - Secció Hondures als telèfons (00504) 22326780, 22355226, o al correu electrònic: fianhonduras@yahoo.es

Ambdues activitats es podran veure per Internet a través de la pàgina web de FIAN Honduras.


Notes:

[1] APRODEV (Asociación de Agencias de Desarrollo ligadas al Consejo Mundial de Iglesias), amb seu a Brusel.les; CIFCA (Iniciativa de Copenhague para América Central y México), amb seu a Brusel.les; Derechos en Acción – Rights Action, amb seu a Washington DC; FIAN Internacional (Organización Internacional por el Derecho a la Alimentación), amb seu a Heidelberg; FIDH (Federación Internacional de Derechos Humanos), amb seu a París; (LAWG) Latin America Working Group, amb seu a Washington DC; PIDHDD, Plataforma Interamericana de Derechos Humanos, amb seu a Quito; Rel-UITA (Regional latinoamericana de la Unión Internacional de los Trabajadores de la Alimentación, Agrícolas, Hoteles, Restaurantes, Tabaco y Afines), amb seu a Montevideo; TROCAIRE, amb seu a Dublin; i Vía Campesina Internacional, amb seu a Jakarta.

[2] Veure també Informe Anual 2011 de la Comisión Interamericana de Derechos Humanos, Capítulo IV, Honduras, Situación Bajo Aguán, numerales 295-302,  publicat l’abril 2012, Washington D.C.

Article publicat originalment al Bloc Nicaragua y más el 25 de maig de 2012.