31-05-2012
Respostes a la Cimera de la Terra Rio +20
La pròxima Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, que se celebrarà del 20 al 22 de juny de 2012 a Rio de Janeiro, Brasil, desperta fortes crítiques i denúncies també des de l’Estat espanyol del que s'amaga darrere les propostes de l’"economia verda".
Dures crítiques a les aliances publico-privades en l'agenda a Rio +20
Organitzacions socials denuncien les prioritats del Govern espanyol en els esdeveniments preparatoris de la Cimera Rio+20, donant suport a les empreses multinacionals que provoquen greus impactes socials i ambientals i contínues violacions als drets humans a tot el món.
La propera Cimera de la Terra Rio +20, anomenada oficialment Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, se celebrarà del 20 al 22 de juny de 2012 a Rio de Janeiro, Brasil. En ocasió del seminari "La Contribució del sector públic-privat espanyol a l'agenda de Rio+20", organitzat a Madrid per la Red Pacto Mundial España diverses organitzacions socials adverteixen sobre els perills de l'estreta relació entre el lobby empresarial i els responsables de les polítiques econòmiques i ambientals internacionals, tant del Govern espanyol com de Nacions Unides. En l'esdeveniment han participat alts funcionaris de l'Estat així com multinacionals denunciades per greus violacions als drets humans com Endesa, Gas Natural Fenosa, BBVA i Agbar.
Un cas emblemàtic de les aliances públic-privades és el de Stephan Schmidheiny, qui va impulsar el 1995 el Consell Mundial Empresarial per al Desenvolupament Sostenible (WBCSD per les sigles en anglès - World Business Council for Sustainable Development) i que agrupa 200 de les més irresponsables i criminals corporacions del món. Schmidheiny va ser condemnat el passat 12 de febrer per un tribunal de Torí a 16 anys de presó en el judici de l'amiant a Itàlia, com expropietari del grup suís Eternit, declarat responsable de la mort d'unes 3.000 persones a Itàlia, ex obrers o habitants de quatre localitats on Eternit Itàlia tenia les seves fàbriques des de 1976 a 1986. Schmidheiny va ser acusat d'haver provocat "una catàstrofe sanitària i ambiental permanent" i d'haver violat les normes de la seguretat laboral.
Tot i llarga trajectòria delictiva de Schmidheiny, el llavors secretari general de la Conferència de Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, Maurice Strong, el va nomenar el 1992 "assessor principal" de la indústria i el sector privat per a la preparació de la Cimera de la Terra en aquell any. Quan el Secretari General de Nacions Unides, Kofi Annan, va llançar el 1999 el Pacte Global entre l'ONU i el poder econòmic, tant Schmidheiny com el WBCSD van jugar un paper clau en el "rentat de cara" de les corporacions més responsables de la pobresa i la destrucció ambiental en el món. El 2000, en reconeixement a la que consideren una "tasca pionera", el WBCSD va nomenar Schmidheiny seu president honorari. Totes aquestes aliances publico-privades han vulnerat la credibilitat de l'ONU.
L'Aliança per una alternativa ecològica, social i urgent al capitalisme, constituïda per diferents organitzacions i plataformes de l'Estat espanyol amb motiu de la Cimera Rio +20, exigeix que es posi punt final al control empresarial de Nacions Unides i les associacions dubtoses entre l'ONU i la indústria –com el Pacte Global o el Consell Empresarial Mundial per al Desenvolupament Sostenible–, així com acabar amb l'accés privilegiat que se li ha atorgat al sector empresarial, i a la influència il.legítima que aquest sector exerceix en importants processos i decisions multilaterals.
"L'ONU i els Estats membre han d'impedir les pressions que exerceixen les grans empreses i dissoldre les associacions públic-privades i els grups d'alt nivell que els atorguen a les grans empreses una condició privilegiada en les negociacions oficials.Així mateix demanen que les delegacions nacionals involucrades en les negociacions de l'ONU no han d'incloure a representants del sector empresarial", demanda l'Aliança.
Reclamen que l'ONU ha d'investigar i denunciar els impactes de les grans empreses i establir un règim jurídicament vinculant que pugui exigir a les empreses retre comptes de cara a la legislació en matèria de drets ambientals, humans i laborals.
Per aprofundir en el debat sobre la crisi global i la responsabilitat del sector empresarial, aquesta aliança organitza les Jornades Internacionals prèvies a Rio +20 "Economia verda? ¡Futur negre!" a Barcelona del 1 al 3 de juny.
L'Aliança per una alternativa ecològica, social i urgent al capitalisme està integrada per: ACSUR-Las Segovias, ALBA SUD, Ecologistas en Acción de Ekologistak Martxan- Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres, Entrepueblos, Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturaleza (GOB), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Observatorio de las Multinacionales en América Latina (OMAL), Plataforma Rural, Veterinarios Sin Fronteras, Xarxa per una nova cultura de l’aigua.
Nota informativa publicada per Ecologistas en Acción el 24 de maig de 2012.
Barcelona: Jornades internacionals prèvies a Rio +20
La propera Cimera de la Terra, Rio+20, anomenada oficialment Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible, es celebrarà del 20 al 22 de juny de 2012 a Rio de Janeiro, Brasil.
En oposició a la seva Economia Verda i com a procés d’articulació històrica i convergent de lluites locals, regionals i globals davant els processos de mercantilització i privatització del planeta, la societat civil global organitza la Cimera dels Pobles Río+20 per la Justicia Social i Ambiental (15-23 de juny).
Aquesta cimera paral·lela pretén transformar Rio+20 en una oportunitat estratègica per denunciar els greus problemes del planeta i demostrar les alternatives per seguir ampliant la força política de la ciutadania organitzada.
En aquest marc de mobilització social global, organitzacions i xarxes de l’Estat espanyol hem constituït ll’aliança ¿Economia verda? ¡Futur negre!, Aliança per una alternativa ecològica, social i urgent al Capitalisme.
Per aprofundir en el debat sobre la crisis global i el concepte d’Economia Verda, desenvolupar estratègies per enfortir les lluites comunes i ampliar l’articulació social a l’Estat espanyol de cara a Rio+20 i més enllà, l’Aliança convoca a unes Jornades Internacionals prèvies, així com una assemblea de mobilització i estratègies de l’1 al 3 de juny a Barcelona.
Jornades internacionals prèvies a Rio +20
¿Economia verda? ¡Futur negre!
Barcelona 1-3 de juny de 2012
Nova - Centre per a la Innovació Social.
Plaça Catalunya, núm. 9, 4t-2a (cantonada Rambla de Catalunya)
A les jornades comptarem amb la participació d’activistes i organitzacions, tant de l’Estat com internacionals, amb qui es compartiran les crítiques, les resistències i les alternatives al concepte d’economia verda i a favor de la justícia social i ambiental.
Aquí pots trobar el PROGRAMA
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »