Contacte Butlletí

Article d'Opinió | Iniciatives per al Canvi Social

02-06-2012

Governabilitat local en equitat de gènere

Ileana Gómez Galo

Ileana Gómez Galo, investigadora de la Fundació PRISMA, reflexiona sobre els diversos rumbs en les sortides de la pobresa. Destaca de l'experiència del municipi salvadorenc de Las Vueltas el valor d'haver incorporat l'enfortiment de capacitats i de lideratge de les dones.


Crèdit Fotografia: Ileana Gómez Galo

La definició de polítiques locals per a aspectes concrets del desenvolupament com la gestió de recursos naturals, la gestió del risc, l'enfortiment del capital humà o l'equitat de gènere, constitueixen part de les estratègies de desenvolupament local d'algunes municipalitats rurals amb significatius nivells de pobresa. Aquest és el cas de la municipalitat de Las Vueltas situada al nord-orient de Chalatenango, catalogat pel mapa de pobresa com un municipi en extrema pobresa severa, en el qual la majoria de la població viu amb menys d'1,25 dòlars al dia.

Malgrat aquestes restriccions en aquest municipi els actors locals estan construint les seves pròpies estratègies de futur, per mitjà de la institucionalització de valors comunitaris que defineixen una idea de governabilitat local basada en l'equitat de gènere, la sostenibilitat ambiental i l'economia solidària.

Las Vueltas va ser deshabitada entre 1980 i 1989 a causa del conflicte armat, causant la destrucció d'infraestructura i la desarticulació del teixit social i productiu local. La població retorna el 1986 i es van habitant els principals masos incloent el nucli urbà. La distribució de terra a excombatents i població civil repatriada ha establert una estructura d'accés més equitatiu a aquest recurs, però ha estat insuficient per millorar les condicions de producció i generació d'ingressos que permetessin als seus pobladors sortir de la pobresa.

No obstant això, s'han fet esforços per assegurar certa base mínima de reproducció de les famílies. La municipalitat i la forta organització comunitària local han mobilitzat recursos i capacitats per millorar l'accés a l'aigua, promoure el millor ús dels recursos productius fomentant les parcel.les diversificades i pràctiques d'agricultura sostenible a les petites i empinades parcel.les del municipi, també han mantingut un constant programa per al desenvolupament de les capacitats de participació, programes de beques, formació de lideratge, empoderament de dones i joves i incidència.

No ha estat fàcil i no han comptat amb els recursos financers i humans per reorganitzar la vida comunitària i productiva d'una població que va ser desplaçada violentament dels seus llocs d'origen. Com sigui, la municipalitat i els pobladors encara mantenen la fèrria convicció que l'ampliació de la participació ciutadana és un dels pilars del seu desenvolupament.

Amb aquesta mirada, Las Vueltas va iniciar el 2010 el procés per a l'elaboració de la Política Municipal per a la Equitat de Gènere amb un disseny participatiu que va incorporar l'enfortiment de capacitats i lideratge de les dones involucrades en el moviment de dones i en altres espais d’organització local.

Per què invertir esforços en una política per a la equitat de gènere en una població que apareix amb dramàtics indicadors de pobresa? Segons la seva alcaldessa Rosa Cándida Alas, això té a veure amb l'important rol de les dones en la generació de lideratges i perquè es considera que l'equitat de gènere és una via per a la promoció d'una participació política més equitativa en el poder local que es tradueix en major equitat en l'accés a l'ús i gaudi de recursos productius i formació de capacitats.
L'abast d'aquesta política en el desenvolupament municipal està definit pels seus mecanismes d'aplicació. Un d'aquests és l'assignació d'un percentatge del pressupost municipal per a la implementació d'accions, ja que per decisió del Consell Municipal el 10% del pressupost d'inversió del FODES s'ha destinat a l'execució de la política, i és que sense fons no hi ha manera de moure activitats que promoguin canvis. Altres mecanismes inclouen la capacitació per al Consell Municipal sobre estratègia de gestió administrativa amb enfocament de gènere i les capacitacions sobre equitat de gènere a dones i homes del municipi, per tal de sensibilitzar i promoure una nova visió cultural de les relacions entre homes i dones.

Els objectius estratègics de la política s'orienten a la transformació dels diversos àmbits del sistema tradicional de gènere: la institucionalització de l'equitat de gènere dins de la tasca municipal, l'enfortiment de la participació pública de les dones, la promoció de la cultura de pau i no violència, el foment de relacions equitatives en la família i la millora de les condicions de vida de les dones. Aquests temes incideixen en les relacions simbòliques, socials i en els patrons de distribució d'actius que han privilegiat a un gènere sobre un altre i tot en situacions d'extrema pobresa. ALas Vueltas hi ha una bona qualitat del capital social i simbòlic per la història d'organització comunitària, la construcció de xarxes i aliances, i fins i tot hi ha bones condicions de seguretat ciutadana, però els temes de violència domèstica, l'accés a actius productius, crèdits i ocupació fixa per part de les dones són deficitaris. Segons dades de la municipalitat un 91% de les dones de Las Vueltas diu sentir-se segura a la zona que resideixen, però el 41% ha patit algun tipus de violència dins la llar. Només el 20% de les dones diu que té la titularitat de la terra productiva, només un 13% té ocupació formal, i el 93% mai ha sol.licitat crèdit.

Enfront d'aquests problemes, la política proposa mecanismes institucionals perquè els projectes d'habitatge i distribució de terres garanteixin la titularitat a les dones, fomenta programes de crèdit per a dones, quotes de participació del 50% de dones en programes de desenvolupament econòmic entre d'altres. De manera que els recursos que pugui percebre la municipalitat es distribueixin sota patrons d'equitat de gènere.

Hi ha una percepció positiva de l'elaboració de la política de gènere per part de les dones, que assenyala la importància que les municipalitats canviïn la seva tradicional tendència d'invertir en obres públiques que no estan articulades a processos de desenvolupament humà. Com ho afirma una jove líder del municipi, "Abans quan havien alcaldes homes pensaven en obres de ciment, s'enfocaven en projectes que la gent veu, Rosita (l'alcaldessa) impulsa l'equitat de gènere, no els construeixen (a les dones) alguna cosa de ciment però sí un esquema millor del que elles pensen d'elles mateixes... les dones participen més que abans, algunes que no participaven abans (ja ho fan), quasi sempre participen més les joves pel fet que les més grans els hi costa més distribuir el temps…”

Però un enfocament molt centrat en les dones pot crear una idea de desequilibri, per això es va incorporar als homes en les activitats de sensibilització i capacitació. Sense la participació dels homes en el procés s'estroncarien les possibilitats de canvi, els desafiaments i necessitats dels homes són vitals per a l'efectivitat de les polítiques, inclosos les polítiques destinades a dones, sobretot perquè això implica la transmissió de nous patrons a les següents generacions.

Municipalitats innovadores com Las Vueltas mostren que hi ha diversos rumbs per sortir de la pobresa, entre aquests el propiciar el trencament de les estructures de poder simbòlic i cultural, o la inversió en la gent i les seves capacitats, enfortint una visió conjunta de futur, tot això amb instruments clars de gobernabilitat, que permeten observar canvis, donar seguiment i avaluar resultats entre tots els ciutadans i ciutadanes.

 

Aquest article es basa en el document Polítiques locals per avançar cap a la inclusió social i desenvolupament econòmic equitatiu i sostenible en territoris rurals de El Salvador, per Ileana Gómez Galo i Rosa Elva Tobías, que serà presentat al juny al “Encuentro Territorios en Movimiento”  a Quito, Equador.

Article publicat originalment a ContraPunto el dia 1 de juny de 2012.