Contacto Boletín

Nueva Publicación | Turismo Responsable

21-06-2012

Més enllà del maquillatge verd. Reflexions sobre el turisme en el procés de Rio

Publicació d’Alba Sud, Fair Trade in Tourism South Africa, Kabani, Institut Terramar i Tourism Watch - EED sobre el paper del turisme en el debat sobre l’"economia verda" que té lloc a la Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible (Rio+20), Rio de Janeiro, 20 - 22 de juny de 2012.

A la Cimera de Rio de 1992, la comunitat internacional va adoptar mesures importants sobre com els preuats recursos del nostre planeta haurien de ser compartits equitativament i protegits per les generacions presents i futures. Malgrat els èxits aconseguits durant les dues últimes dècades, encara estem molt lluny d'una via veritablement sostenible. Noves accions són necessàries amb urgència per reorientar als actors internacionals en direcció a les promeses fetes a Rio.

Les estratègies discutides a Rio+20 i els paradigmes subjacents han de ser examinats per la societat civil. L’"economia verda" és un concepte que se centra a invertir en l'eficiència de l'energia i recursos, però deixa de banda els problemes estructurals fonamentals de la igualtat mundial i el desenvolupament humà. El paradigma orientat cap al creixement defensat per l'OMT, el PNUMA i altres defensors de l’"economia verda" han portat a la destrucció del medi ambient i han violat els drets humans. El debat per tant ha de ser reorientat per no incloure només drets "verds" i "econòmics" sinó també drets humans, la igualtat i la justícia. S'ha de canviar de paradigma del desenvolupament turístic.

Per tal de posar en discussió de manera crítica el paper del turisme en aquest nou paradigma una coalició internacional d'organitzacions no governamentals formada per Alba Sud, Fair Trade in Tourism South AfricaKabani–the other direction (de l’Índia), l’Instituto Terramar (de Brasil) i Tourism WatchEED (d'Alemanya), publiquen "Més enllà del maquillatge verd. Reflexions sobre el turisme en el procés de Rio" (en anglès). La publicació, editada per Christina Kamp, i amb un equip editorial integrat per Antje Monshausen, Ernest Cañada, Heinz Fuchs (responsable), Jennifer Seif, René Schärer i Sumesh Mangalasseri, conté més d'una quinzena d'articles de diferents autors en què s’aborden les diferents arestes d'aquest debat.

Documentos adjuntos:

Noticias Recientes