Contacte Butlletí

Llibre recomenat | Treball decent

17-02-2011

Novetat editorial: “Los migrantes que no importan: En el camino con los centroamericanos indocumentados en México”, d'Óscar Martínez

Icaria Editorial (Barcelona, ​​2010) recull els relats que involucren víctimes, criminals, violadors, violades, “coiotes” i autoritats corruptes en la gran migració centreamericana cap als EUA.

 

Sinopsi: Durant més d'un any Óscar Martínez es va dedicar a conviure amb els migrants indocumentats que travessen Mèxic per arribar als Estats Units. Va dormir en els seus albergs, va menjar dels seus plats, va pujar amb ells als trens i va vorejar el Río Bravo. Però sobretot, va escoltar els seus relats, els va anotar en la seva llibreta d'apunts i després els va transformar en les 14 cròniques que componen aquest llibre.

Des d'una òptica estrictament periodística, en “Los migrantes que no importan” es perfila el drama gairebé desconegut que cada any afecta a centenars de milers d'hondurenys, salvadorencs, guatemalencs i nicaragüencs que fugen de la misèria, i en la seva fugida es topen amb la violència gratuïta instaurada per grups d'assaltants, segrestadors i violadors, amb la complicitat o la inoperància de les autoritats mexicanes. Segrestos massius perpetrats per màfies vinculades al narcotràfic, violacions constants contra dones que caminen per descampats, polissons que viatgen en el sostre de trens de càrrega, policies i funcionaris corruptes, deserts, rius: el viatge d'un migrant centreamericà rumb als Estats Units és molt més que el trasllat entre dos punts. És una carrera d'obstacles que molts no aconsegueixen esquivar.

Aquest és un llibre de cròniques periodístiques que relata, des del terreny mateix, la travessa d'aquests indocumentats que abans d'intentar entrar als Estats Units han de travessar més de 5,000 quilòmetres d'un Mèxic desconegut, amagat entre vies fèrries i petits pobles.

Aquest llibre forma part d'un projecte conjunt: el llibre de fotografies "En el camino" (Editorial Blume), el llibre de cròniques “Los migrantes que no importan" (Editorial Icaria) i el documental “María en tierra de nadie”.