Contacte Butlletí

Llibre recomenat | Territori i recursos naturals

02-04-2011

Novetat editorial: Los conflictos sociales del cambio climático, de Pablo Cotarelo

Libros en Acción (Madrid, 2010), l'editorial vinculada a Ecologistes en Acció, publica una anàlisi del canvi climàtic en el qual l'ésser humà se situa en el centre del problema: com a afectat, però a la vegada com a causant directe.

 

Sinopsi: La Cimera de Copenhaguen, el desembre de 2009, va suposar un punt d'inflexió pel que fa al tractament polític del canvi climàtic a nivell internacional. D'alguna manera ens va introduir en una realitat geopolítica diferent, descobrint alguns dels seus secrets i intentant amagar la realitat del funcionament de la presa de decisions en l'àmbit global.

Si algú en algun moment algú va pensar que els líders polítics solucionarien el canvi climàtic, o que les poblacions del Sud seguirien callades, o fins i tot que la tecnologia ens lliuraria d'aquest fenomen global, que les fronteres detindrien els seus efectes, que podríem continuar amb l'actual repartiment de recursos del planeta, que negant la seva existència el problema desapareixeria.... Per a totes aquestes persones, i per als quals el canvi climàtic és quelcom més que un augment de temperatura, està escrit aquest llibre: Los conflictos sociales del cambio climático.

Parlar de canvi climàtic i els seus conflictes, en uns moments en què es pretén aparcar el tema, és la millor manera de reprendre el pols del debat social davant d'una crisi climàtica que requereix respostes col.lectives urgentment. Això implica situar el debat del canvi climàtic com a generador de conflictes en les poblacions del planeta, com a crisi humana i com a repte social ineludible.