Contacto Boletín

Llibre recomenat | Mundo global

22-01-2011

Novetat editorial: Refundación del Estado en América Latina. Perspectivas desde una epistemología del Sur

L'editorial Siglo XXI (Mèxic DF, 2010) publica el nou llibre de Boaventura de Sousa Santos en el qual reflexiona a partir de les experiències d'Equador i Bolívia sobre la necessitat de refundar l'Estat des de la diversitat dels pobles que el sustenten.

En aquest llibre, l'autor assumeix el risc de repensar, des dels esdeveniments actuals a Amèrica Llatina, propostes de nous ordres tant polítics com socials i culturals. Santos proposa la construcció d'estats plurinominals i interculturals, per als quals el reconeixement i la incorporació de les pràctiques polítiques, culturals i econòmiques dels pobles indígenes i afroamericans són fonamentals. Una condició indispensable per a això és el canvi de paradigmes en l'àmbit acadèmic, que ha de començar per reflexionar des de la realitat específica d'Amèrica Llatina. Amb aquesta finalitat, l'autor planteja i fonamenta una "epistemologia del Sud" que superi aquesta racionalitat monocultural d'Occident i de forma a un nou sentit comú social i jurídic.

Boaventura de Sousa Santos entén per epistemologia del Sud la recerca de coneixement i de criteris de validesa del coneixement que atorguin visibilitat i donin crèdit a les pràctiques cognitives de les classes, dels pobles i dels grups socials que han estat històricament victimitzats, explotats i oprimits pel colonialisme i el capitalisme globals. El Sud és usat aquí com a metàfora del patiment humà sistemàticament causat pel colonialisme i capitalisme. És un Sud que també es troba al Nord global geogràfic, l'anomenat Tercer Món interior dels països hegemònics. Al seu torn, el Sud global geogràfic conté en si mateix, no només el patiment sistemàtic causat pel colonialisme i el capitalisme globals, sinó també les pràctiques locals de complicitat amb aquells. Aquestes pràctiques constitueixen el Sud imperial. El Sud de l'epistemologia del Sud és el Sud antiimperial i apunta fonamentalment a pràctiques de coneixement que permetin intensificar la voluntat de transformació social.

Boaventura de Sousa Santos (Coïmbra, Portugal, 1940) és doctor en Sociologia del Dret per la Universitat de Yale i professor catedràtic de Sociologia a la Universitat de Coïmbra. És director del Centre d'Estudis Socials i del Centre de Documentació 25 d'Abril d’aquesta mateixa universitat, a més és professor distingit de l'Institute for Legal Studies de la Universitat de Wisconsin-Madison. Se’l considera un dels principals intel.lectuals en l'àrea de ciències socials, amb reconeixement internacional, amb especial popularitat a Brasil, principalment, després de la seva participació en diverses edicions del Fòrum Social Mundial a Porto Alegre.

Defensor de la idea que uns moviments socials i cívics forts són essencials per al control democràtic de la societat i l'establiment de formes de democràcia participativa. La seva trajectòria recent està marcada per la proximitat amb els moviments organitzadors i participatius del Fòrum Social Mundial i per la seva participació coordinant l'elaboració d'una obra col.lectiva d'investigació anomenada "Reinventar l'Emancipació Social: Per Nous Manifestos".

Noticias Recientes