14-07-2009
ALBA SUD acaba la filmació d’un vídeo sobre caixes comunitàries a l’Equador.
Alba Sud ha acabat la filmació d’un reportatge encarregat per ACSUD del País Valencià sobre l’experiència organitzativa de les dones de comunitats rurals equatorianes, que han aconseguit fer funcionar un sistema finançament ètic alternatiu.
Les caixes comunitàries o caixes solidàries són un fenomen creixent a Equador, especialment a les comunitats indígenes i poblacions rurals amb més dificultats per accedir a crèdits i ajuts governamentals. Van néixer com a una iniciativa fonamentalment de les dones, que responia a la necessitat d’organitzar-se per poder fer front a les despeses domèstiques i, alhora, per poder participar més activament en la vida de la comunitat.
Les caixes funcionen de manera diferent segons les característiques de la comunitat i de les normes que les sòcies hagin establert, però tenen en comú algunes característiques: no demanen tenir avals per accedir a un crèdit, tothom pot sol•licitar-ne sense discriminació i les decisions es prenen col•lectivament entre totes les sòcies. Els crèdits són a curt termini i la quantitat depèn de la capacitat econòmica que tingui la caixa. Moltes d’aquestes petites organitzacions financeres han començat amb un capital inicial d’uns 1000 $ a fons perdut, producte d’un projecte o entitat de cooperació, i han anat augmentant el seu capital amb les quotes mínimes que les sòcies van abonant cada més.
La Caja de Oñakapak (Saraguro) és una de les caixes més actives i organitzades de la regió. Com expliquen les seves responsables, estar organitzades els ha permès tenir accés a moltes altres activitats (participar en concursos de cuina tradicional, organitzar activitats pels avis de la comunitat, etc) i, alhora, han obtingut un reconeixement per part de la comunitat que abans no tenien. La majoria de sòcies utilitzen els crèdits per a activitats agrícoles, per al bestiar, o per fer alguna millora a les vivendes. L’índex de morositat és mínim i, en canvi, s’incentiva les sòcies que retornen els crèdits ràpid i que paguen les quotes puntualment.
No se sap segur el nombre de caixes comunitàries o caixes solidàries que estan funcionant actualment a l’Equador però, només les recolzades per l’organització indígena Ecuarunari, són més d’una trentena en diferents províncies del país.
Es preveu que el vídeo estigui disponible públicament durant el mes de setembre d’aquest any.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »