Contacte Butlletí

Notícies Generals | Comunicació per al Desenvolupament

28-07-2009

Realitzat el Taller “Pueblos Indígenas y Autodesarrollo: Retos y desafíos de la Comunicación Intercultural”.

Del 29 de juny al 2 de juliol de 2009 va tenir lloc Santa Cruz, Bolívia, la trobada de comunicadors indígenes convocat per la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI).

Reproduïm a continuació l'article sobre el Taller publicat per l'Agència de Notícies Maputxe Azkintuwe.


Comunicadorss indígenes del continent es van donar cita en Santa Cruz, Bolívia
Font: Azkintuwe | Santa Creu, Bolívia | 10 de juliol de 2009

Convocats per la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes (CLACPI), una trentena de comunicadors indígenes de la regió va arribar fins a l'orient bolivià per debatre sobre els reptes de la comunicació indígena i intercultural. Es va tractar d'un espai de reflexió i trobada, marcat pel desafiament de trencar amb els cercles informatius, avançar en l'articulació d'una plataforma continental i reformular el sentit de la comunicació en temps de globalització econòmica i pensament únic.

Van arribar a Santa Creu des de diversos països de la regió. Una trentena de comunicadors indígenes, representants d'importants plataformes informatives del continent es van donar cita a l'orient bolivià entre el 29 de juny i el 2 de juliol en el marc del Taller Internacional Pueblos Indígenas y Autodesarrollo: Retos y desafíos de la Comunicación Intercultural, organitzat per la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI) i el Programa Indígena de l'Agencia Española de Cooperación para el Desarrollo (AECID).

Delegats d'agències de notícies com SERVINDI (Perú) i Azkintuwe (Wallmapu, Xile-Argentina), equips de comunicació d'importants organitzacions com la Confederación de Nacionalidades Indígenas de Ecuador, CONAIE; l’Organización Nacional Indígena de Colombia, ONIC; i la Confederación Indígena del Oriente Boliviano, CIDOB, es van donar cita per contribuir, des de l'anàlisi de la realitat comunicacional i situació dels pobles indígenes, a desenvolupar i enfortir estratègies de comunicació. Un ric intercanvi de visions i experiències per avançar cap a instàncies comunes de formació i enfortir aliances entre els seus pobles i des d'aquests cap a la societat en el seu conjunt.

Els participants, lligats a processos comunicacionals dels pobles indígenes als seus respectius països o regions i amb una determinada experiència en el camp de la comunicació (Audiovisual, Radiofónica, Noves Tecnologies, Premsa Escrita, etc.) van abordar en intenses jornades de treball temes relacionats però de diversa índole: Comunicació i Pobles Indígenes, comunicació per a l'auto-desenvolupament, la comunicació com un dret individual i col•lectiu. No va quedar fora del debat la necessitat incidir en la formulació i ampliació de polítiques públiques per reforçar la comunicació indígena, això cap a la plena vigència del dret a la comunicació i informació a la regió.

Va destacar la participació de la cineasta maputxe Jeannette Paillan (actual Coordinadora General de CLACPI), a més de dirigents d'organitzacions com Diego Marquina (Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolívia - CSUTCB), Janeth Cuji (CONAIE, l'Equador) i Justa Cabrera (Confederación Nacional de Mujeres Indígenas de Bolivia -CNAMIB). Així mateix diferents especialistes acadèmics com José Ros, Director de FORMASOL, organització dedicada al desenvolupament comunicacional dels pobles indígenes de l'orient bolivià; el comunicador José Luís Aguirre, Director del SECRAD de la Universitat Catòlica Boliviana i el cineasta Iván Sanjinés, Director de CEFREC, entre d'altres.

En l'àmbit dels comunicadors, el Taller va comptar amb la col•laboració d'experts internacionals com Genaro Bautista, comunicador indígena mexicà d'àmplia trajectòria internacional i un dels fundadors en els anys 90' de l'Agència Internacional de Premsa Indígena (AIPIN); i el periodista maputxe Pedro Cayuqueo, director del Diari i Agència de Notícies "Azkintuwe" (El Mirador), això en el con sud del continent. De destacada trajectòria, ambdós comunicadors es desentrampen com a corresponsals de nombrosos mitjans internacionals i integren el Consell Editorial de l'Agència Internacional de Premsa Indígena (AIPIN), amb seu a Ciutat de Mèxic.

Com a part de la trobada va tenir lloc a més lloc una Mostra Especial que va presentar en Santa Creu el millor del IX Festival Internacional de Cine y Video de los Pueblos Indígenas que es va desenvolupar a Bolívia el setembre de 2008. D'aquesta manera es van presentar obres documentals, ficcions i vídeo experimental provinent de diversos països incloent la projecció de la pel•lícula boliviana "El grito de la selva", gravada en l’Amazònia boliviana i guanyadora del Premi Ficció d'aquest esdeveniment internacional organitzat per CLACPI cada dos anys, el més important del seu gènere a nivell mundial.

Disputa ideològica

Abans que res, la comunicació va ser definida pels delegats com una eina de lluita ideològica. "La situació de marginació, exclusió i submissió que pateixen els nostres pobles a la regió no és producte de l'atzar de la història. Obeeix a processos històrics de dominació, impulsats per determinades elits i que en els temps actuals tenen en els grans mitjans de comunicació un dels seus principals aliats," van assenyalar en un document que recull les seves principals conclusions. "Aquests constitueixen avui la principal eina d'endormiscament dels nostres pobles, això en funció de projectes nacionals contraris no sol a les nostres reivindicacions, sinó també a la nostra pròpia existència", van indicar.

En aquest marc, els comunicadors van subratllar que la comunicació indígena no pot ser concebuda sinó també com una "eina de lluita ideològica, al servei dels nostres pobles i d'aquells projectes que advoquen per una transformació social i cultural. Aquesta comprensió de la comunicació indígena ens obliga a nodrir-nos d'aquells elements culturals i filosòfics, polítics i socials, arrelats en la profunda història dels nostres pobles... Això també ens demanda a plantejar-nos necessàries aliances entre comunicadors, els pobles indígenes i la societat nacional en el seu conjunt".

En aquest punt, es concep a la comunicació intercultural no com a una demanda exclusiva dels pobles indígenes. "Hem d'aconseguir permear a diversos actors socials no indígenes, per tal que lluitar per societats més respectuoses i democràtiques sigui una tasca de tots," van assenyalar. Destaquen així l'establiment d'aliances amb diversos sectors socials en cada un dels seus països, mitjans de comunicació alternatius o independents, gremis periodístics, facultats universitàries, en resum, "amb tots aquells sectors i grups que comparteixen amb els nostres pobles el desafiament d'una comunicació que sigui sinònim de construcció de comunitat, impulsora d'una nova relació entre els pobles i les persones".

Tasques concretes

Una de les principals característiques dels convocats a Santa Cruz va ser impulsar processos de comunicació als seus respectius països. D'allà que al costat dels necessaris diagnòstics acordessin diverses tasques a curt, termini mitjà i llarg. Articular i sumar esforços via l'enfortiment del treball en xarxa va sortir com una tasca urgent. És així com van acordar "generar intercanvis d'informació, conformar directoris de premsa, compartir agendes, bases de dades, metodologies, convocatòries i tota informació útil a la tasca comunicacional quotidiana," això apropiant-se de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TICs).

D'altra banda, es va acordar important impulsar "una investigació - diagnòstic del Marc de Legislació i de les Polítiques Públiques en relació amb la Comunicació Indígena que es té als diferents països de la regió", tasca que va recaure en l'equip tècnic de CLACPI. Partint dels resultats de l'esmentat diagnòstic i al marc de reconeixement dels drets indígenes en cada Estat, es va acordar avançar a futur en una proposta de Llei Genèrica que serveixi de referència per a la construcció de propostes de Legislació que garanteixin el funcionament i impuls de la comunicació indígena i intercultural a nivell regional.

Es va considerar també important impulsar trobades, tallers i/o espais de capacitació i reflexió internacionals i nacionals sobre temàtiques referides a l'impuls i consolidació de la comunicació Indígena, això amb especial èmfasi en temes de "Legislació i Polítiques Públiques", a fi de recollir experiències i plantejaments concrets. En aquest punt es va acordar a més avançar cap a la conformació d'una Escola de Comunicació Indígena, de caràcter itinerant, com a mecanisme d'articulació i aprofitament de les diferents experiències de comunicació que s'emporten endavant en diversos pobles indígenes del continent.

Finalment i recolzant els acords de la Taula de Comunicació de la IV Cimera Continental dels Pobles i Nacionalitats Indígenes de l'Abya Yala, realitzada a Puno, el Perú, els comunicadors van manifestar el seu compromís amb el futur Encuentro Continental de Comunicación Indígena, a realitzar-se l'any 2011 a la regió del Cauca, Colòmbia. Una reunió preparatòria d'aquesta cita continental tindria lloc el pròxim any a Quito, l'Equador, en el marc de la realització del X Festival Internacional de Cine y Video de los Pueblos Indígenas, organitzat per la CLACPI i la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l'Equador, CONAIE.