Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Soberanía Alimentaria

18-12-2012

“Bajo Aguán: Grito por la tierra” es presenta a Hondures i Itàlia

El vídeo va ser presentat públicament per primera vegada a Hondures, a les ciutats de Tela i Tegucigalpa, i en el marc de la 9ª Edició del Festival de Cinema Cinameriche, celebrat a Itàlia.


Crédito Fotografía: Presentación en Tela. Fotografía de Giorgio Trucchi / Rel-UITA

El documental “Bajo Aguán: Grito por la tierra” produït per Alba Sud i la Rel-UITA, amb la col.laboració de FIAN Internacional i WRM, va ser presentat els dies passats a Hondures, davant un públic ampli i divers, que va debatre sobre els efectes d'un model de producció que concentra la terra, criminalitza i reprimeix la lluita camperola, atacant al mateix temps la sobirania alimentària del país.

Presentació a Tela

Durant la presentació que es va realitzar el 10 de desembre a la ciutat de Tela, en el marc d'un Fòrum sobre drets humans organitzat pel Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras(COFADEH), Dina Meza, coordinadora de l'àrea de Comunicació d'aquesta organització, va emfatitzar sobre la importància de la memòria històrica.

Vegi aquí la Galería de fotos

"Volen que ens oblidem de la doctrina de Seguretat Nacional, dels assassinats i torturats, de les 184 persones desaparegudes durant la dècada dels 80. Volen que ens oblidem de la sang vessada durant el cop d'Estat, fent callar a un poble que protesta, que exigeix ​​canvis per rescatar el país, la institucionalitat ha estat massacrada. Volen, en fi, que oblidem per seguir repetint aquesta mateixa història de terror. Per això és imprescindible no oblidar i seguir reajustant l'estratègia davant les noves formes d'explotació i despulla", va dir davant més de 600 delegats del Colegio Profesional de Superación Magisterial de Honduras (Colprosumah).

En la seva intervenció, Giorgio Trucchi, corresponsal de la Rel-UITA a Centreamèrica i Carib i col.laborador d'Alba Sud, va explicar que el vídeo té l'objectiu de desemmascarar un model de producció explotador, basat en els monocultius a gran escala, en aquest cas la palma africana, que violenta els drets humans en el seu sentit més ampli. "Concentra la terra, desallotja a poblacions, els nega el dret a tenir accés a la terra, afectant la seva sobirania alimentària. Però també criminalitza i reprimeix amb violència la protesta social, negant els drets més elementals a milers de famílies camperoles organitzades. El que passa en el Bajo Aguán és el resultat més evident d'un model de producció directament vinculat amb les polítiques neoliberals, que s'han aplicat amb resultats nefastos a tot el continent llatinoamericà", va dir Trucchi.

Presentació a Tegucigalpa

Durant el Video-Fòrum que es va realitzar a la Biblioteca Nacional de Tegucigalpa el 12 de desembre, en commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans, Bertha Oliva, coordinadora del COFADEH i Gilberto Ríos, director executiu de FIAN Hondures, evidenciar la necessitat de seguir enfortint les organitzacions populars, ampliar el debat al voltant d'aquests temes, així com impulsar una veritable política d'Estat que defensi i enforteixi la sobirania alimentària.

"El 66 per cent dels grans bàsics a Hondures són produïts per minifundistes en vessants, els quals viuen en pobresa extrema, sense cap suport de l'Estat. Amb la sola excepció de Nicaragua, Amèrica Central perd cada dia més la seva sobirania alimentària, perquè no hi ha polítiques d'Estat que valoren aquest esforç. Això és el que cal canviar ", va concloure Ríos.

I també a Itàlia

A més d'aquestes presentacions a Hondures, el passat 7 de desembre, el vídeo també va ser presentat en el marc de la 9a Edició del Festival de Cinema Cinameriche, celebrat a Itàlia del 30 de novembre al 9 de desembre 2012. El vídeo va ser inclòs en la secció "Strangoggion", que proposa al públic "vídeos de recerca i experimentació d'alt impacte social, que fomenten la reflexió".

El documental també va ser inclòs en el projecte que involucra més de 600 estudiants, amb projecció de vídeos i documentals a les escoles del territori on es desenvolupen les activitats del Festival.

Publicat originalment a LINyM

Noticias Recientes