Contacto Boletín

Recursos Externos | Turismo Responsable

28-07-2009

Publiquen les ponències de les Jornades “Turismo para el Desarrollo”.

Fundació “La Caixa” ha publicat el llibre de les Jornades que va organitzar a Barcelona els dies 27 i 28 de maig de 2008. El llibre recull algunes de les principals controvèrsies sobre el paper del turisme en el desenvolupament i de la mateixa cooperació internacional en aquest àmbit.

Les Jornades "Turismo para el Desarrollo", organitzades per la Fundació La Caixa l'any passat, va reunir alguns dels principals investigadors i membres d'ONGD de l'Estat espanyol dedicats a l'anàlisi del paper del turisme en contextos de desenvolupament. A més dels plantejaments clàssics dels defensors del paper del turisme i de la importància de la Cooperació Internacional en aquest àmbit, en la línia de la teoria del "Pro-Poor Turism" i de la Responsabilitat Social Corporativa, de manera sorprenent van ser convidats alguns ponents amb una visió especialment crítica sobre aquestes posicions. En aquest sentit destaca la crítica de Jordi Gascón, coordinador de l'ONG catalana Acció per un Turisme Responsable (ATR), als plantejaments del Pro-Poor Tourism considerant-los com a eines de legitimació dels interessos de les transnacionals del sector turístic, en contraposició als arguments de Harold Goodwin, de la Universitat Metropolitana de Leeds, un dels seus principals promotors. Igualment sobresurt l'aguda crítica de Joan Buades, membre del Grup d'Investigació en Sostenibilitat i Territori, GIST, de la Universitat de les Illes Balears, i col•laborador d'Alba Sud i ATR, als presumptes beneficis de la Responsabilitat Social Corporativa.

Encara que la línia editorial de la publicació no coincideix amb aquests plantejaments, és d'agrair l'aposta per donar a conèixer algunes de les principals controvèrsies que existeixen entorn del paper del turisme en el desenvolupament, expressades personalment pels defensors de plantejaments molt diferents.

Continguts del llibre:

Presentació.

Introducció.

Capítol 1: El turisme per al desenvolupament. Una visió des d'Espanya.

- 1.1 El turisme i els països en vies de desenvolupament (PVD): una relació ambivalent. Impacte positiu i negatiu de l'activitat turística als PVD.

- 1.2 Una activitat turística que beneficiï els països en desenvolupament: turisme sostenible, ecoturisme, turisme comunitari, turisme responsable, turisme solidari, etc. Algunes pautes per aclarir la terminologia.

- 1.3 Com mesurar la sostenibilitat o responsabilitat de les activitats turístiques: els indicadors i les certificacions.

- 1.4 El turisme i el sector de la cooperació al desenvolupament a Espanya: una relació incipient. Actors i iniciatives més rellevants.

Capítol 2: Ponències de les jornades «Turisme per al desenvolupament», 27 i 28 de maig de 2008.

- Harold Goodwin (ICRT, Universitat Metropolitana de Leeds): Responsabilitzar-se del desenvolupament a través del turisme.

- Jordi Gascón (Acció per un Turisme Responsable): Pro-poor tourism o pro-corporation tourism? La cooperació internacional com a font de legitimitat dels interessos transnacionals.

- Paola Sarti (ACSUR-Las Segovias): La cooperació al desenvolupament a través de l'activitat turística.

- Joan Buades (Universitat de les Illes Balears): Transnacionals turístiques i RSC: retòrica, realitat i reptes.

- Jordi Ficapal (Escola de Turisme Sant Ignasi): Responsabilitat social de l'empresa. turística.

- Àngel Díaz (Advanced Leisure Services): Turisme per al desenvolupament. Reflexions sobre els models de desenvolupament turístic i la sostenibilitat.

- Salvador Palomo (Diputació de Màlaga): El futur del turisme per al desenvolupament: debilitats i reptes.

- Xavier Font (ICRT, Universitat Metropolitana de Leeds): Turisme com a eina de desenvolupament: podem ser optimistes?

Capítol 3: A tall de conclusió: reptes i perspectives de futur.

Annexos:

A1. El programa de Cooperació Internacional de la Fundació "La Caixa" i el Turisme per al Desenvolupament.

A2. Una breu aproximació dels principals actors del turisme sostenible i responsable a escala internacional.

A3. Breu directori d'organitzacions de l'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina que treballen en l'àmbit del turisme responsable.

Noticias Recientes