Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable

04-05-2013

Seminari sobre turisme residencial

Femke van Noorlos, professora de la Universitat d'Utrecht, va impartir el passat 2 de maig una sèrie de tres conferències a la Universitat Autònoma Nacional de Nicaragua (UNAN Managua) sobre el turisme residencial a partir del seu estudi a Guanacaste, Costa Rica, amb el que es va doctorar recentment.


Crèdit Fotografia: Femke van Noorlos

El seminari va ser organitzat en el marc dels convenis de col.laboració entre Alba Sud i, per una banda, la UNAN Managua i, per altra, el Postgrau en Estudis de Desenvolupament Internacional de la Universitat d'Utrecht, Holanda. Amb aquesta activitat es pretenia donar a conèixer les investigacions més recents en el camp del turisme residencial, un fenomen entre el desenvolupament immobiliari i les activitats turístiques, que han tingut un especial arrelament a les costes centreamericanes. Un dels territoris on aquesta activitat ha tingut un major auge ha estat la província de Guanacaste, a Costa Rica, especialment abans que s'iniciés la crisi econòmica internacional. No obstant això, malgrat el seu alentiment a conseqüència del difícil context econòmic, el seu desenvolupament segueix present, igual que en altres àrees costaneres d’Amèrica Central.

El seminari es va estructurar en base a tres presentacions (podeu veure-les més abaix) sobre les següents temàtiques:

1a El turisme residencial des d'un enfocament social i econòmic: el cas de Guanacaste, Costa Rica

Entre els anys 2002 i 2008 aproximadament, el turisme comú (de curt termini) i residencial va experimentar un gran dinamisme a Guanacaste. Una comparació entre les despeses dels turistes residencials i de curt termini demostra que el turisme residencial és menys beneficiós. Així mateix l'impacte de la crisi econòmica mundial a Guanacaste va accentuar clarament la vulnerabilitat del sector. A causa del turisme residencial Guanacaste s'ha convertit en un espai transnacional: un lloc on conflueixen diferents grups de població locals i immigrants, entre els quals es troben els turistes residencials però també els immigrants laborals.

2a El turisme residencial i el seu impacte sobre l'accés a la terra i els recursos naturals

Amb el creixement del turisme residencial, la terra esdevé un objecte d'inversió i especulació. L'adquisició de terres per persones o empreses externes pot provocar el desplaçament i l'exclusió de la població local. Un altre problema corrent és provocat per la sobrevaloració de les terres que s'ha donat arran del desenvolupament del turisme residencial. Aquest és parcialment el cas a Guanacaste, on el fenomen de l'acaparament de terra es vincula amb el desenvolupament turístic, i especialment sota la seva modalitat de turisme residencial.

Des del punt de vista ambiental també es poden identificar diversos problemes, que  tenen a veure amb l'ampliació i la major escala del turisme (comú i residencial), el creixement de la població, i la regulació inadequada. Aleshores es dóna la paradoxa típica del turisme: el seu creixement comporta clars impactes ambientals i pressió sobre els recursos naturals, però al mateix temps, la natura és un factor important en l'atracció del turisme. Aquesta paradoxa es complica encara més en el cas del turisme residencial.

3a Com investigar el turisme residencial? Idees metodològiques amb èmfasi en tècniques qualitatives

Hi ha moltes perspectives metodològiques en les ciències socials que poden ser d'utilitat per a la investigació turística. Algunes possibles tècniques per a la recol.lecció de dades són les entrevistes obertes o semiestructurades amb diferents grups de població, enquestes, observació participant i anàlisi de materials secundaris.

Aquesta presentació va presentar diverses idees per millorar la recerca del turisme residencial des del punt de vista metodològic: la combinació de múltiples tipus de dades qualitatives i quantitatives (triangulació), la recerca a llarg termini i comparativa, i els mètodes participatius.

La responsable del seminari,Femke van Noorloos és investigadora al departament d'Estudis de Desenvolupament Internacional (Geografia Humana) de la Universitat d'Utrecht, Holanda. Està especialitzada en temes de desenvolupament sostenible, turisme, migració, gestió de terres i canvi climàtic. Ha treballat sobretot a Amèrica Central, i més recentment a Àfrica. Al desembre del 2012 va obtenir el seu doctorat a la Universitat d'Utrecht, basat en una investigació que va desenvolupar durant diversos anys sobre el turisme residencial i els seus impactes sobre el desenvolupament a Guanacaste, Costa Rica (podeu llegir un resum de la seva tesis doctoral aquí).A part dels seus projectes de recerca i de docent, també està treballant com a coordinadora d'un projecte de diverses universitats, ONG, empreses i institucions públiques sobre el tema de gestió de terres (LANDac).