Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable

09-08-2009

ALBA SUD i el GIST subscriuen Acord de Col•laboració

Després de realitzar diverses activitats en conjunt en camp de la formació en l’àmbit del turisme, Alba Sud i el Grup d'Investigació en Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat de les Illes Balears han acordat formalitzar les seves relacions de col•laboració.


Crédito Fotografía: Cala Llamp, Port d'Antrax, Mallorca.


Aquest Acord de Col.laboració, signat el passat 30 de juliol de 2009, ha estat subscrites gràcies a l'experiència prèvia de col•laboració entre Alba Sud i el GIST durant aquest any. El febrer de 2009 van organitzar a Managua i amb la col•laboració de Fundación Prisma i la Carrera de Turismo Sostenible de la UNAN, el Seminari-Taller Entre les Balears, Centreamèrica i El Carib: llums i ombres en la construcció de paradisos turístics. Poc després, durant el mes de març, Alba Sud va publicar una llarga conversa amb dos membres del GIST sobre les característiques del model turístic balear i els riscos de seva expansió internacional, L'Imperi Turístic Balear: on mai no es pon el sol. Entrevista amb Joan Buades i Macià Blàzquez.

Tenint en compte aquesta experiència i valorant que la consolidació de les relacions de col•laboració enfortirà les capacitats i potencialitats d'ambdues institucions, s'ha decidit formalitzar un Acord de Col•laboració amb els següents objectius:

• Organitzar de manera conjunta i periòdica un Seminari Permanent sobre Anàlisi Crítica del Turisme dirigit a professorat universitari i investigadors d'ONG de Centreamèrica, Mèxic i El Carib, i concebut com a un espai de formació i intercanvi.

• Publicar de manera conjunta treballs d'investigació, articles d'opinió, entrevistes, etc. derivats del treball impulsat al voltant del Seminari Permanent sobre Anàlisi Crítica del Turisme.

• Promoure la investigació a Centreamèrica, Mèxic i El Carib sobre les característiques del fenomen turístic, posant una especial atenció a les dinàmiques d'expansió de la capital turística balear a aquests territoris.

L’Acord està estretament vinculat a la preocupació pel procés d'internacionalització de les cadenes hoteleres d'origen balear en països del Sud, i en especial a Centreamèrica i El Carib, un de les principals destinacions d'aquestes capitals, seguint una lògica d'acumulació capitalista cap a les “perifèries de plaer”. En la seva expansió la capital hoteler balear genera corrupció, entorns ambientals contaminats i sobreexplotats, explotació laboral, estatalització de les despeses en infraestructures (transport, proveïment, dotacions, equipament, formació, etc.) i exempcions fiscals. Tal com ja ha ocorregut a les illes Balears la funcionalització turística comporta l'elitització de l'espai i deteriorament soci-ecològic.

Centreamèrica i El Carib s'han convertit en un espai en conflicte per la presència de múltiples capitals turístiques-residencials en competència per l'accés i ús de determinats territoris, en especial en les costes, i moviments ciutadans i d'investigadors i acadèmics preocupats pel deteriorament socio-ambiental que comporta aquesta presència creixent d'aquestes capitals.

Puntualment informarem de les activitats desenvolupades en el marc d'aquest Acord de Col•laboració.

Noticias Recientes