Contacto Boletín

Información de Campañas | Soberanía Alimentaria

06-05-2013

Monocultius, agrocombustibles i repressió

Rel-UITA | Alba Sud

La Rel-UITA inicia una gira de conferències per Alemanya per parlar dels efectes d'un model depredador i explotador. Giorgio Trucchi estarà presentant la versió amb subtítols en alemany del documental "Bajo Aguán: Crit per la Terra”. 

 


Crédito Fotografía: Presentación en Friburgo, 06/05/2013. Fotos de Franz Schweizer (FIAN Freiburg)

Del 6 al 17 de maig, la Rel-UITA viatjarà a Alemanya i recorrerà bona part del seu territori, per parlar dels efectes devastadors d'un model de producció, basat en els monocultius a gran escala que, en nom de la producció de agrocombustibles, concentra la terra, exclou la població camperola, criminalitza la seva lluita i ataca la sobirania alimentària.

Organitzada per Nicaragua Fòrum Heidelberg, en cooperació amb FIAN Internacional i amb el suport financer del Sindicat de Treballadors de l'Alimentació i la Gastronomia d'Alemanya (NGG), Brot für die Welt, Umverteilen i Aktion Selbstbesteuerung, la gira serà ocasió per a l'estrena de la versió subtitulada a l'idioma alemany, del documental Bajo Aguán: Crit per la Terra, produït el 2012 per ALBA SUD i la Rel-UITA.

"La producció agrària de forma industrial i de masses està augmentant a nivell mundial. Les grans empreses agràries segueixen implementant monocultius, com la canya de sucre i la palma africana, que s'estenen en superfícies enormes. Malgrat les problemàtiques que aquest tipus de producció genera, els organismes financers internacionals segueixen finançant aquests projectes", es llegeix al cartell d'una de les tantes activitats públiques, que portarà a terme Giorgio Trucchi, corresponsal de la Rel-UITA a Centreamèrica, a recórrer el territori alemany.

Segons les organitzacions que estaran acompanyant la realització de les diferents activitats, l'auge dels agrocombustibles ha portat a una nova escalada de la producció d'aquests productes, generant fenòmens greus de violència i repressió als països productors.

Giorgio Trucchi durant la presentació a Friburg. Fotografia de Franz Schweizer (FIAN Freiburg).

"A Hondures, la Corporació Dinant, del terratinent i productor de palma africana Miguel Facussé, intenta apropiar-se nous territoris, ocasionant repressió i mort. Així mateix, a Guatemala, a la Vall de Polochic, diverses comunitats indígenes van ser desallotjades de les seves terres, amb l'objectiu d'augmentar la producció de canya de sucre. A Nicaragua, moltes persones que treballen en els ingenios o que viuen al voltant dels canyars, pateixen i moren d'insuficiència renal crònica, pel contacte amb agrotòxics i la ingesta d'aigua contaminada. Aquestes violacions dels drets humans no podrien ocórrer sense el consentiment tàcit de les autoritats locals i la influència estrangera, tant política com financera", expliquen les organitzacions alemanyes.

És per això que la invitació que s'ha fet a la Rel-UITA té l'objectiu d'incidir en les decisions d'aquells organismes europeus que promouen això tipus d'inversions, així com d'informar a l'opinió pública sobre la relació que hi ha entre aquest tipus de producció i la violació dels drets humans.

La gira va iniciar aquest 6 de maig a Friburg, continuarà passant per les principals ciutats del país, i acabarà el dia 17 a Wuppertal.

 

Font: Rel-UITA i LINyM

Noticias Recientes