Contacto Boletín

Artículo de Opinión | Mundo global

13-05-2013

Fons de pensió suecs: una oportunitat per fer-ho millor

Lina Karlsson | SAL / Alba Sud

Els fons de pensions suecs han invertit en empreses acusades de violar els drets humans i degradar el medi ambient, com la companyia minera canadenca Goldcorp. Actualment el parlament suec està revisant aquest sistema.


Crédito Fotografía: Río Lempa, El Salvador. Fotografía bajo licencia Creative Commons.

Els fons de pensió suecs s’hauran d'usar per fer inversions ètiques sempre que no posin en perill el seu rendiment. Així es pot llegir a la normativa vigent per gestionar les pensions dels suecs. Però diferents investigacions han mostrat que els fons de pensió han invertit en empreses que violen els drets humans, contribueixen a la degradació del medi ambient i estan a la llista negra d'altres inversors institucionals [1]. Ara diversos partits del govern i els socialdemòcrates estan revisant i discutint el nostre sistema de pensions: tenen l'oportunitat de refer les coses, i fer-ho millor.

Una de les empreses en les que han invertit els fons de pensió és la companyia minera canadenca Goldcorp. En total aquests fons han invertit a l'empresa 364 milions de corones sueques (5.709.516.085 de dòlars). El futur econòmic sembla brillant per l'empresa [2]. Però darrere d'uns números bonics hi ha escàndols ambientals i abusos als drets humans en diferents llocs de Centreamèrica.

Un exemple rellevant en aquest sentit l'aporta el procurador per a la defensa dels Drets Humans (PDDH) a El Salvador, Óscar Luna, que al gener de 2013 va assenyalar críticament a Goldcorp i el seu projecte miner Cerro Blanco, on l'empresa preveu extreure or i plata [3]. La mina, que encara no està en funcionament, es troba a la regió de Trifinio on convergeixen les fronteres d'Hondures, El Salvador i Guatemala. Segons l'informe, l'aigua i el medi ambient a la zona estaran en alt risc de contaminació quan les activitats de mineria s'inicien. El PDDH considera a més que el projecte miner és una amenaça directa per al subministrament de l'aigua al país, principalment perquè posa en perill la qualitat de l'aigua al llac Guija i el riu Lempa. El riu representa el 37 per cent de l'aigua potable a l'àrea metropolitana de San Salvador. El país té poc accés a l'aigua potable i la major part de les fonts d'aigua del país estan contaminades [4].

El PDDH en el seu informe demana a l'Estat de El Salvador prendre mesures contra el projecte miner per evitar la degradació del medi ambient i la violació dels drets humans – com ara el dret a l'aigua, la salut i el medi ambient – que el projecte miner pot implicar. Proposa també realitzar estudis sobre quin impacte tindrà el projecte de mineria en els recursos naturals del país. A més ha sol.licitat una audiència especial a la Comissió Interamericana de Drets Humans sobre el cas [5]. Per la seva banda, el president del Salvador, Mauricio Funes, ha creat una comissió per investigar si hi ha perill de contaminació a la zona [6].

L'informe de la Procuradoria de Drets Humans també esmenta a la Mina Marlin com a exemple dels efectes negatius que la indústria minera Goldcorp ha tingut a Guatemala, i segueix tenint, en les persones i el medi ambient. Des del moment que Goldcorp va començar l'extracció d'or en la mina ha hagut diversos informes sobre violació de drets humans i del medi ambient [7]. La mina també ha estat criticada per la Comisión Interamericana de Derechos Humanos, així com per una sèrie d'organitzacions internacionals [8].

Suècia ha signat i ratificat una sèrie de convenis que defensen els drets humans, el que significa que el govern és responsable de les conseqüències que tinguin les inversions sueques a països estrangers. És hora ja que el país prengui els seus compromisos amb els drets humans i el medi ambient seriosament. Els partits en el Grup Parlamentari de Pensions - format pels partits del govern juntament amb els socialdemòcrates - han de donar a aquests temes un lloc prominent en la discussió dels fons de pensions i el futur de la nostra pensió.

La revisió de la normativa vigent obre la possibilitat per canviar les condicions i complir els requisits d'inversió responsable.

Alguns canvis concrets que podrien fer per avançar en la direcció correcta:

  • Incloure els compromisos i el respecte dels drets humans i el medi ambient en la Llei que regula els fons de pensions i destacar que la rendibilitat no pot ser triada per sobre dels drets humans.
  • Afegir un Consell d'Ètica independent amb recursos suficients per permetre investigacions profundes de l'ús ètic i impacte ambiental dels fons de pensions. Avui en dia, els participants en el Consell d'Ètica, són els mateixos representants dels fons de pensions.

No podem construir les nostres futures pensions usant un sistema que viola els drets dels altres.

 

Notes:
[1] Per exemple han invertit a Wal-Mart i Alstom. Per llegir més: http://www.dn.se/ekonomi/svartlistade-bolag-i-dina-fonder(en suec).
[2] Segons consta en la sevapàgina Web, Goldcorp va pagar 1.881.000 de dòlars en dividends el 2011.
[3] També hi ha hagut crítiques de pobladors, ambientalistes i organitzacions socials: Israel Serrano, Denuncian contaminación del lago de Güija por minera guatemalteca, La Página, 28/04/2012; Alex F. Rojas, Mina Cerro Blanco genera disputa entre Guatemala y El Salvador, Prensa Libre, 09/02/2013; Equilibrium, Unas 80 organizaciones se suman a lucha contra Minería Metálica en zona fronteriza, CEICOM, s/f; Ambientalistas salvadoreños exigen a Guatemala parar proyecto minero, TeleSur, 26/02/2013.
[4] PDDH, Informe Especial sobre el proyecto Minero “Cerro Blanco” y las Potenciales Vulneraciones a Derechos humanos en la población salvadoreña, San Salvador, 2013.
[5] Alex F. Rojas, Mina Cerro Blanco genera disputa entre Guatemala y El Salvador, Prensa Libre, 09/02/2013
[6] Alex F. Rojas, El Salvador investigará proyecto minero Cerro Blanco, Prensa Libre, 13/02/2013.
[7] Periodismo Comunitario, Gold Corp SA. contra 8 mujeres indígenas, Youtube, 2008;No a la mina, no revienten las montañas, Biodiversidad, 16/07/2008;Sam Verhaert, Goldcorp devora el territorio por la fiebre del oro, No a la mina, 03/12/2009;
[8] CIDH, CIDH solicita al gobierno de Guatemala suspender la explotación de la Mina Marlin en territorio maya, Centro de Políticas Públicas, 26/05/2010;Chris Hufstader, Mina Marlin: Pedido de suspensión a causa de la violencia y la contaminación, Oxfam América, 01/11/2011. 

 

Lina Karlsson és comunicadora. Corresponsal per a Amèrica Central de de Solidaridad Suecia-América Latina (SAL), amb seu a Managua, i col.laboradora d’Alba Sud

Noticias Recientes