26-05-2013
El turisme, agent de l'alerta climàtica global
El passat 17 de maig de 2013, Joan Buades, investigador de l'equip d'Alba Sud, va intervenir en el curs "El turisme des de la sobirania alimentària i la justícia ambiental", organitzat a Madrid pel Fòrum de Turisme Responsable.
En la seva intervenció, Joan Buades, va començar explicant què és l'efecte hivernacle i quina ha estat la seva evolució recent, que ajuden a entendre la gravetat de la situació present i la que s'acosta. Va descriure a continuació com tot i que les responsabilitats d'aquest deteriorament climàtic no són iguals, les regions més vulnerables als efectes del canvi climàtic són els països del Sud. D'altra banda, va apuntar com algunes de les regions més vulnerables del planeta corresponen a àrees amb una forta especialització turística, com el Carib o determinades zones de Mèxic i Amèrica Central, d'una banda, o la Mediterrània per una altra.
Podeu descarregar la presentació a slideshare.
Després de la descripció detallada dels diferents indicadors que estan posant ja en evidència l'amenaça climàtica en aquestes regions, va abordar el problema de les responsabilitats de la indústria turística en el canvi climàtic. El principal factor que ha contribuït a la seva expansió, segons Buades, té a veure amb el transport aeri a llarga distància. D’aquesta manera va presentar alguns dels estudis més recents que ajuden a entendre la petjada ecològica d'aquest model de mobilitat en el qual es basa la indústria turística. D'altra banda també va assenyalar l'extrema vulnerabilitat del transport aeri a causa de l'increment dels preus dels combustibles fòssils, relacionat amb la fi de l'era del petroli barat, o peack oil, i la fiscalitat climàtica que comença a obrir-se pas.
En la següent part de la seva intervenció, va posar en qüestió discursos com el de Francesco Frangialli, secretari general de l'OMT, en els que s'emfatitza la contribució del turisme al desenvolupament i la reducció de la pobresa. Amb dades i exemples diversos, i especialment relacionats amb l'experiència de les Illes Balears, una de les màximes expressions del turisme mundial, Buades adverteix de la fal.làcia d'aquest tipus d'arguments.
Va acabar la seva presentació amb l'exposició d'algunes vies per pensar la construcció d'alternatives, com ara la desglobalització i la relocalització de les activitats econòmiques, l'ecologització social o la reconstrucció de llaços comunitaris.
El curs, El turisme des de la soberania alimentària i la justícia ambiental, va ser realitzat a Madrid a la seu de la Federació d'ONGD de la Comunitat de Madrid els dies 13, 14 i 17 de maig de 2013, organitzat pel Fòrum de Turisme Responsable, del qual forma part Alba Sud.
Notícies Recents
-
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 -
Turisme en clau territorial: memòries, resistències i disputes
Notícies Generals | 12-11-2024 - | Arxiu de notícies »