04-06-2013
Nicaragua: Treballadors de Nestlé denuncien males condicions laborals
Lina Karlsson | SAL / Alba SudEls fons de pensions suecs tenen inversions a la companyia suïssa Nestlé. A la fàbrica que l’empresa té a Nicaragua els treballadors expliquen sobre els baixos salaris així com dels problemes de salut que pateixen.
Crèdit Fotografia: Sindicalistes i treballadors/es de la fàbrica de Nestlé a Matagalpa. Fotografia de Lina Karlsson.
L'autobús s’atura abruptament. Després de dues hores i mitja de viatge des de la capital de Nicaragua, Managua, entrem a Matagalpa. L'aire és fresc, la temperatura és de només de 27 graus. Matagalpa és una ciutat muntanyosa a la part nord del país i és coneguda, entre altres coses, per les seves finques de cafè. Aquí també està ubicada la fàbrica de Nestlé, que dóna feina a 270 persones vinculades a la producció de cafè i productes lactis.
Félix Rizo, secretari general del sindicat de Nestlé SINPROLAC, em saluda amb una encaixada de mans. A la taula de reunions del local del sindicat estan assegudes nou persones. Tres treballen al sindicat i les altres sis són treballadors de la fàbrica, i pateixen de problemes de la salut.
Segons Félix Rizo un total de 42 persones de la fàbrica tenen problemes de salut. Alguns d'ells tenen mal d'esquena, mans o colzes, altres tenen dificultats per respirar. Són lesions relacionades amb el treball, causades pels moviments repetitius, explica.
Un dia típic a la fàbrica suposa entrar a les set del matí i després estar dempeus o assegut a la mateixa màquina durant vuit hores.
El seu col.lega, Osman Salgado, que treballa amb assumptes laborals al sindicat, explica:
– Es fan constants moviments repetitius. Per exemple, alguns treballadors aixequen bosses de llet en pols. Pesen 25 quilos cadascun i cal aixecar quatre borses per minut.
Problemes d'asma
Evelin Z.A.té problemes respiratoris. Ha treballat a la fàbrica durant sis anys i ha desenvolupat asma.
– Cada canvi de clima, així com la pols del cafè mòlt, m'afecta i em cansa. Recentment vaig tenir bronquitis, m’ho va diagnosticar un metge especialista, però quan vaig anar al metge de l'empresa em va dir que només tenia una grip, explica.
Segons Evelin Z.A. és freqüent que als treballadors de la fàbrica no se'ls cregui quan diuen que estan malalts.
– Fa un any van venir un diumenge a fumigar la fàbrica, tot i que sabien que estàvem dins treballant-hi. Un quants vam començar a sentir-nos malament, i jo fins i tot vaig vomitar. Però els responsables simplement ens van dir que érem uns mentiders.
Evelin Z.A. Fotografia de Lina Karlsson.
Al seu costat està asseguda Marilén Zeledón Torrez. Marilén està embarassada i, com Evelin, ha tingut problemes de salut des que va començar a treballar a Nestlé.
– Ells no volen personal, volen màquines, diu.
Es va haver d’operar pels dolors
Levi Enrique Magraner Blandón va començar a treballar a Nestlé el 2007. Fa tres mesos va començar a sentir un dolor a l'espatlla a causa dels moviments repetitius. Va caminar amb dolor una setmana, se li va inflamar la mà i després va anar al metge.
– Em va remetre a una ortopedista i al final vaig ser operat, diu.
El cost de l'operació no va el va cobrir Nestlé i Levi diu que encara té molt dolor.
– El doctor diu que ja està bé i que puc treballar, però jo sento que és massa aviat, continua.
Luis Enrique Granado. Fotografia de Lina Kasrlsson.
El seu col.lega, Francisco Javier Estrada, també ha treballat a la fàbrica al voltant de sis anys. Fa sis mesos va haver d'operar per problemes de la seva esquena.
– Ara puc tornar a treballar, però amb restriccions. No hauria d'estar de peu vuit hores seguides, però les condicions de la fàbrica no em permeten cap altra opció, afirma.
Salaris difícils per viure
Félix Rizo explica que un altre problema són els salaris baixos.
– El salari inicial són 4,500 córdobas, diu.
Al març d'aquest any es va estimar que el cost de la cistella bàsica nicaragüenca en 10,784 córdobas. Un salari típic de Nestlé cobreix només la meitat. Comparativament, d'acord a les xifres de Informe Anual del Banc Central de Nicaragua, el salari mitjà de Nicaragua va ser 7,188 córdobas el 2012.
Els fons suecs hi tenen inversions
Nestlé no només ha estat criticada pels treballadors a Nicaragua. A nivell internacional, també ha estat qüestionada diverses vegades. Des de finals de la dècada 1970, hi ha hagut un boicot permanent dels productes lactis de la companyia pel fet que comercialitzava aquests productes en països en desenvolupament on no hi ha accés a aigua potable. També ha estat demandat per ex nens treballadors de plantacions de cacau a Mali [1].
Tot i això, els fons de pensions suecs mantenen les seves inversions a Nestlé. La normativa vigent diu que els fons haurien de tenir en compte qüestions ambientals i ètiques, però només si aquestes no posen en perill el seu rendiment. La missió del Consell d'Ètica dels Fons és actuar perquè les empreses segueixin aquest tipus de directrius i tinguin negocis responsables.
Quan informo al Consell d'Ètica sobre les condicions de Nestlé a Matagalpa, i els pregunto com veuen aquesta situació, m’agraeixen la informació, però em contesten que reben una "gran quantitat d'informació de tot el món" i que per aquesta raó usen un model per gestionar aquest flux i prioritzar on han d'enfocar els seus recursos.
El model al qual el representant del Consell d'Ètica es refereix inclou diverses etapes. La primera és el monitoreig de les empreses. Un cop identificada una potencial violació (a les normes, regles, etc.), es revisa profundament la informació abans de prendre una decisió sobre iniciar un diàleg amb l'empresa acusada.
Els fons de pensions suecs però han establert cap diàleg amb Nestlé per millorar la situació actual.
Canvis cosmètics
Ja ha passat un any des de que el sindicat SINPROLAC va realitzar una sèrie de tallers de capacitació sobre l'alt índex de lesions pels moviments repetitius i els problemes respiratoris. Valentina Méndez, de la inspecció laboral de Matagalpa, va confirmar que hi havia hagut casos d'abusos contra els treballadors, segons un artícle publicat per la UITA.
– Després d'això gairebé vaig perdre la meva feina, diu Félix Rizo.
Molts dels canvis que Nestlé ha realitzat des de llavors només són cosmètics, segons Fèlix.
Li pregunto si el seu treball pot estar en perill una vegada que el meu article sigui publicat en castellà.
– Sí, diu, i afegeix: Estem oberts al diàleg. Si Nestlé envia a algú per parlar, el rebrem amb les les portes obertes.
Nestlé afirma que compleixen amb els requisits
Després d'haver estat a Matagalpa em comunico amb Alejandro Pereira, Gerent General de Nestlé a Nicaragua, sobre les condicions a la fàbrica. Vull saber com veuen ells la situació.
Al seu parer el salari està per sobre de la mitjana del sector.
- Constantment fem seguiment dels salaris del mercat i efectuem revisions i anivellaments anuals, diu.
Malgrat que durant molt de temps ha hagut testimonis de treballadors que tenen problemes de salut, Nestlé segueix dient que compleixen amb les condicions de treball apropiades.
– Constantment som objecte d'auditories dels ens governamentals i d'Auditoria Interna per validar el compliment de tots aquests requisits. Sempre complim, conclou Alejandro Pereira.
Lina Karlsson és comunicadora. Corresponsal per a Amèrica Central de de Solidaridad Suecia-América Latina (SAL), amb seu a Managua, i col.laboradora d’Alba Sud.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »