06-06-2013
El documental "Crit per la Terra" també a Itàlia
Rel-UITADues trobades realitzades a Milà i Roma, on va participar Giorgio Trucchi, corresponsal de la Rel-UITA a Centreamèrica i col.laborador d'Alba Sud, per seguir parlant de monocultius, agrocombustibles i repressió a partir del cas del Bajo Aguán a Hondures.
Crèdit Fotografia: Federica Comelli i Marcello Colombini
Després d'Alemanya, la gira de conferències de la Rel-UITA sobre la relació entre l'expansió de monocultius, producció d'agrocombustibles i la repressió contra les comunitats camperoles a Centreamèrica, va arribar fins a Itàlia, on es va presentar la versió subtitulada en italià del documental Bajo Aguán: Crit per la terra, realitzat per ALBA SUD i la mateixa Rel-UITA.
A Milà, l'activitat va ser promoguda per diverses organitzacions socials i polítiques, entre d'altres l'Associació Itàlia-Nicaragua (AIN), i va comptar amb la participació de Giorgio Trucchi, corresponsal de la Rel-UITA a Centreamèrica i col.laborador d'ALBA SUD, d'Andrea Di Stefano, director de la revista Valori, i amb la moderació d'Anna Camposampiero, del PRC Milano.
"L'agroindústria es tradueix en expansió dels monocultius, en desallotjaments forçosos i pèrdua de territoris. Comporta inseguretat alimentària, fomenta la concentració i estrangerització de la terra, la privatització i acaparament de recursos biològics. En poques paraules: fam i guerra", es llegeix al cartell que anunciava l'activitat del passat 24 de maig a la Llibreria Punt Rosso.
Durant la seva exposició, Di Stefano va posar en evidència la insostenibilitat de l'actual model de desenvolupament i de consum energètic europeu, així com la necessitat de visibilitzar i denunciar la relació que hi ha entre aquest model productiu explotador basat en els monocultius i les polítiques energètiques europees.
"És el model neoliberal que acapara territoris, expandeix monocultius per produir més agrocombustibles, nega l'accés a la terra a la població camperola i criminalitza la protesta social. En aquest sentit, hem de preguntar-nos què podem fer aquí a Europa perquè a Amèrica Central cessi la repressió", va dir Camposampiero.
A Roma, l'activitat es va dur a terme el dia 30 de maig a l'edifici recuperat Sant Tommaso i va ser organitzada pel Comitè 'Carlos Fonseca' i l'Associació Itàlia-Nicaragua 'Leonel Rugama'.
"L'aparell mediàtic, aquí a Itàlia igual que a Hondures, és un instrument en mà d'uns pocs poderosos que serveix per criminalitzar les lluites de resistència i invisibilitzar les demandes dels pobles. El documental 'Bajo Aguán: Crit per la terra' revela l'impacte brutal que el model neoliberal té sobre els pobles centreamericans i el fil que el connecta amb les nostres societats ", va dir Massimo Angelilli, membre de l'Associació Itàlia-Nicaragua 'Leonel Rugama' .
A Itàlia, "Bajo Aguán: Crit per la terra" també va ser presentat en el marc de la X edició del Festival delle Terre, organitzat pel Centre Internazionale Crocevia i la Mediateca delle Terre, i es presentarà a la IV edició del Cinefòrum Pati Llatí en Manziana.
Fotografíes de Federica Comelli i Marcello Colombini.
Publicat originalment a Rel-UITA.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »