Contacto Boletín

Noticias Generales | Comunicación para el Desarrollo

19-08-2009

Ethical.TV: una nova plataforma digital sobre desenvolupament

Ethical.TV va començar a funcionar fa quatre mesos. Aquesta nova “televisó en línia”, gestionada a Edimburg, Escòcia, s'especialitza en vídeos sobre desenvo-lupament sostenible. Sobre aquesta iniciativa conversem amb l'Ana Polanco, la seva Coordinadora Internacional.

Ana Polanco és la Coordinadora Internacional d’Ethical.TV. Està sota la seva responsabilitat el desenvolupament d’Ethical.TV i la gestió de continguts de la mateixa. Està encarregada de les relacions amb diferents organitzacions i xarxes de treball a nivell internacional per tal d'aconseguir nous materials i col•laboracions per al projecte.

Conversem amb l’Ana Polanco interessats en conèixer millor aquest nou projecte de plataforma digital especialitzada en desenvolupament.

Què és Ethical.TV?

Ethical.TV és una "televisió en línia", lloc web, en què es poden trobar vídeos sobre iniciatives de desenvolupament sostenible de tot el món des d'un enfocament positiu. Ethical.TV neix en el marc de la consecució dels Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni, com un punt de trobada, una plataforma d'intercanvi i contacte amb persones, experiències i estils de vida ètics i sostenibles al voltant d’arreu del món.

Hand Up Media va començar a treballar en el projecte fa tres anys: desenvolupant la idea, estudiant diferents opcions de disseny i assegurant-se de poder oferir una plataforma per a vídeos robusta i de bona qualitat. Tanmateix, el llançament internacional de Ethical.TV no es va dur a terme fins a fa menys de quatre mesos.

Ens pots explicar qui és Hand Up Media, si us plau?

Hand Up Media és una companyia de comunicació especialitzada en temes de comerç just i desenvolupament, localitzada al Regne Unit. El seu objectiu és promocionar, des d'un enfocament positiu, iniciatives i estils de vida ètics i sostenibles que contribueixin a un canvi per un món millor per a tots. A través de les seves diferents activitats, Hand Up Media pretén fer arribar a un públic ampli informació sobre aquests temes, intentant generalitzar el compromís pel comerç just i el desenvolupament sostenible, arribant no només a la població que ja està sensibilitzada, sinó també a l'opinió pública en general.

Per fer-ho, Hand Up Media organitza actes a diferents ciutats britàniques en els que invita a productors i organitzacions de comerç just. En aquestes activitats, els visitants poden comprar productes de diferents parts del món que han estat fabricats sota els principis del comerç just i conversar, al seu torn, amb els seus productors.


A més, Hand Up Media realitza diferents publicacions com la revista “Jellied Eel” sobre menjar orgànic a Londres o la Guia del Comerç Just de la capital britànica. Ambdues publicacions són totalment gratuïtes i es financen amb la publicitat de les seves pàgines. També ha participat a diferents projectes escolars, abordant problemàtiques actuals com el comerç just, el canvi climàtic o l'erradicació de la pobresa. A través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, s'anima als joves a realitzar curts audiovisuals sobre aquests temes, amb el programari d'animació Machinima, treballant amb ells des del desenvolupament de la idea, el disseny del storyboard i la producció final del mateix.

Quines són les inquietuds i reflexions que els han portat a posar en marxa una iniciativa d'aquestes característiques?

Avui dia, les notícies que ens arriben diàriament a través dels mitjans de comunicació generalistes ens presenten sempre catàstrofes i imatges terribles. Tanmateix, a diferents parts del món s'estan fent coses, iniciatives que estan canviant vides i contribuint a generar un canvi positiu. Aquest tipus d'històries són les que volem compartir a través d’Ethical.TV.

Amb el ràpid desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació, i la proximitat que ens transmeten les pel•lícules o documentals, vam considerar que havíem d’utilitzar les eines que ens brindava Internet i el vídeo per conèixer el treball que organitzacions, institucions, grups socials i particulars estaven duent a terme per aconseguir un món més just; i, al seu torn, compartir-ho a nivell internacional i fomentar el contacte entre persones de diferents llocs i la participació ciutadana en aquest tipus de temes.

Com està estructurada i com funciona Ethical.TV?

Ethical.TV s'organitza al voltant de diferents categories: Novetats, Comerç Just, Drets Humans, Medi ambient, Salut, Educació i Inversió. Així mateix, compta amb un apartat de notícies, This Week (“Aquesta Setmana”), en què es donen a conèixer diferents campanyes i es celebren els dies internacionals de Nacions Unides.

En aquesta secció s'ofereix una informació resumida de l'esdeveniment i s'anima l'usuari a esbrinar més i involucrar-se en la campanya. Per fer-ho se li ofereix una selecció de vídeos relacionats amb el tema en concret, documents rellevants, enllaços interessants i, a vegades, alguns suggeriments sobre com prendre part i contribuir. A més, mensualment, s'envia als subscriptors un butlletí electrònic amb les últimes novetats que poden trobar i les últimes campanyes que han estat celebrades des de la pàgina web.

Quin tipus de material podem trobar? Com s'alimenten de noves produccions?

A través d’Ethical.TV, els usuaris poden compartir diferents visions del desenvolupament, consultar notícies relacionades amb iniciatives internacionals i conèixer un gran nombre d'històries al voltant del món. Aquestes històries, en forma de pel•lícules de curta durada, narren el dia a dia de milions de persones que treballen per aconseguir un món millor per a tots a diferents punts del planeta.

Tan ampli com és el concepte de “desenvolupament”, així d'àmplia és la varietat de produccions audiovisuals que podem trobar a Ethical.TV. Des de pel•lícules sobre iniciatives interessants, fins a documentals sobre el treball de la societat civil organitzada o ONG, o vídeos realitzats per joves i estudiants sobre aquest tipus de temes, entre d'altres. L'objectiu és, per tant, oferir un lloc on l'usuari pugui trobar un ampli nombre de materials sobre iniciatives ètiques i sostenibles, sense haver de tornar-se boig saltant de web en web.

Existeixen dues vies per a l'adquisició de nou material. D'una banda, l'equip d’Ethical.TV realitza una tasca de recerca sobre produccions audiovisuals, organitzacions i iniciatives interessants i convida als autors o persones encarregades a compartir els seus materials a través d’Ethical.TV. Per altra banda, existeixen nombroses organitzacions o particulars que comencen a conèixer la nostra iniciativa i contacten directament amb nosaltres per oferir-nos els seus vídeos.

Com es financen?

L'ús d'Ethical.TV és totalment gratuït i obert al públic sense cap tipus de restricció. Així mateix, mostrar vídeos a Ethical.TV no comporta cap tipus de pagament. Actualment, ens financem a través del suport que, des d'un principi, ens ha brindat The Co-operative. Aquesta empresa gestiona diferents serveis, com una cadena de supermercats, bancs, i agències de viatge al Regne Unit, sota els principis de les cooperatives. Els seus membres participen en les decisions a través d'Assemblees Generals i es divideixen equitativament els beneficis.

Així mateix, esperem aconseguir finançament per part d'altres organitzacions ètiques i ONG que estiguin interessades a tenir el seu propi canal dins de Ethical.TV, com ja ho té The Co-operative. I com ho tindrà, aviat, el Festival de Cinema Africà del Regne Unit, Africa in Motion.

Cap a on s'adreça Ethical.TV? Quina és la seva perspectiva de creixement?

Ethical.TV va néixer com una plataforma de trobada, intercanvi i participació. En els primers mesos de funcionament hem aconseguit establir una plataforma fiable, amb molt bona qualitat d'imatge i streaming, així com contingut audiovisual molt interessant.

Tanmateix, volem que Ethical.TV sigui un lloc de participació i acció ciutadana. Per aquesta raó, en un futur pròxim volem anar obrint les possibilitats d'interacció a Ethical.TV, oferint als usuaris no només gaudir de les pel•lícules sinó també animar-los a pujar els seus propis vídeos directament, així com comentar i puntuar els materials audiovisuals d’Ethical.TV. Volem obrir espais de diàleg, per conèixer noves iniciatives, compartir experiències d'èxit i, sobretot, per donar veu als usuaris de Ethical.TV.

Quin espai o quin rol creuen que poden jugar aquest tipus de plataformes digitals en la comunicació per al desenvolupament?

En la meva opinió, plataformes com la d’Ethical.TV són una excel•lent eina per donar suport les iniciatives de comunicació per al desenvolupament. D'una manera senzilla s'està brindant la possibilitat de passar del nivell local i regional al nivell internacional. Considero que aquest tipus d'espais potencien els resultats d'aquests projectes, i són, al seu torn, un aparador de pràctiques d'èxit, així com una bona manera de retre comptes sobre les activitats dutes a terme.

Tanmateix, les plataformes digitals no haurien de quedar-se en meres eines de projecció i amplificació dels projectes de comunicació per al desenvolupament. Haurien d’estar integrades des d'un inici en aquestes experiències, sent també un canal de contacte i unió entre diferents col•lectius a diferents llocs del món i un canal de pressió i lobby cap als governs. S'obre davant nostre un ampli espectre de possibilitats, gràcies a les noves tecnologies de la informació i la comunicació, que no han de ser subvalorades.

Quina reflexió heu fet al voltant del paper de la comunicació, i en concret dels mitjans audiovisuals, en els processos de desenvolupament i canvi social?

Des del nostre punt de vista, la comunicació és una peça clau en el procés de desenvolupament. Fins ara, els mitjans de comunicació generalistes tenien el poder de decidir què era notícia, quins missatges s'havien de transmetre i des de quin enfocament. Tanmateix, amb el desenvolupament de les tecnologies de la comunicació i la informació i la davallada dels seus costos, tothom qui té alguna cosa que comunicar pot fer-ho. Ara són els mateixos protagonistes els que ens compten el que els ocorre i, en fer-ho es tornen més conscients de les eines que tenen al seu abast per promoure el desenvolupament i el canvi social a les seves comunitats.

A més, els mitjans audiovisuals tenen el poder de transmetre amb més gran intensitat i acostar-nos la realitat de llocs allunyats amb més gran força que els mitjans escrits. Quan escoltes les històries de boca dels seus protagonistes i veus les condicions en què viuen (les seves cases, les seves escoles, les seves cuines…), és molt difícil quedar-se indiferent. Els mitjans audiovisuals són una eina importantíssima per sensibilitzar i aconseguir un major compromís per part dels ciutadans, fer-los conscients que ells mateixos, en seu dia a dia, poden marcar la diferència.

Moltes gràcies, seguirem pendents dels nous continguts d’Ethical.TV.

Noticias Recientes