28-06-2013
Turismes a Centreamèrica. Un diagnòstic per al debat
Nova publicació a iniciativa d'Alba Sud, el Grup de Recerca en Sostenibilitat i Territori de la Universitat de les Illes Balears i la Carrera de Turisme Sostenible de la UNAN-Managua, coordinada per Ernest Cañada i amb la col.laboració de més d'una vintena d'investigadors/es i activistes.
El turisme ha crescut de forma extraordinària a Amèrica Central durant els últims anys, afavorit pel desenvolupament desigual que s'accentua amb la crisi del capitalisme. Sota el lideratge dels grans capitals corporatius, tant transnacionals com locals, la regió corre el risc que aquest desenvolupament turístic acabi tan malament com en altres zones perifèriques, amb greus impactes socials, econòmics, ambientals i culturals. No obstant això, hi ha altres iniciatives turístiques sustentades en la micro, petita i mitjana empresa, amb forta presència també d'iniciatives comunitàries i associatives, i fins i tot públiques, que podrien ser la base d'un altre model. La investigació crítica és bàsica per enfortir opcions més democràtiques, que beneficiïn a la majoria de la població local i que siguin més amigables amb l'entorn.
- Es pot descarregar aquí: Ernest Cañada (Coord.). Turismos en Centroamérica. Un diagnóstico para el debate, Editorial Enlace, Managua, 2013.
Continguts
En aquest llibre s'analitza el pes creixent del turisme a les economies centreamericanes (capítol 2) per, a continuació, identificar els principals factors que poden explicar aquesta evolució (capítol 3). Aquest creixement s'ha assentat en una pluralitat d'ofertes turístiques. Després de caracteritzar aquesta diversitat es presta una atenció específica a dos dels tipus presents: el turisme residencial i el turisme comunitari (capítol 4). Seguidament es discuteixen els principals impactes negatius que ha tingut per a la regió aquest desenvolupament turístic (capítol 5). Tanca el llibre unes conclusions on es destaca la importància de la mobilització social (sota el nom de turisme responsable) com a garantia perquè aquesta activitat tingui un impacte menys lesiu per a les poblacions locals i el medi ambient, i finalment es proposen una sèrie de bases sobre les que seria possible pensar un altre model de desenvolupament turístic per a Centreamèrica.
Col.laboracions
El llibre, escrit pel seu coordinador Ernest Cañada, va acompanyat d'una sèrie de requadres redactats per diferents autors, investigadors/es, docents i activistes socials i sindicals amb presència i/o preocupació a la regió centreamericana. En concret, han col.laborat les següents persones: Flora Acevedo (docent de la Carrera de Turisme Sostenible de la UNAN-Managua), Antonio Aledo (professor de sociologia de la Universitat d'Alacant i col.laborador d'Alba Sud), Joan Amer (professor de sociologia de la Universitat de les Illes Balears - UIB), Macià Blàzquez (professor de geografia i membre del Grup de Recerca en Sostenibilitat i Territori de la UIB), Alejandro Bonilla (investigador independent), Joan Buades (investigador de l'equip d'Alba Sud), Allen Cordero (professor de sociologia a FLACSO Costa Rica), Jordi Gascón (investigador d'Acció per un Turisme Responsable), Rodrigo Fernández Miranda (investigador de l'equip d'Alba Sud), Ileana Gómez (investigadora de la Fundación PRISMA), Olga Gómez (docent de la Carrera de Turisme Sostenible de la UNAN-Managua), Gerardo Iglesias (secretari general de la Rel-UITA), Pável Isa Contreras (economista dominicà), Alfonso de Jesús Jiménez (professor de geografia del turisme a la Universitat del Carib de Cancún), Wilmar Matarrita (coordinador del Frente de Comunidades Costeras en Resistencia de Costa Rica), Matilde Mordt (investigadora independent), Ivan Murray (professor de geografia a la UIB), Femke van Noorloos (professora de geografia a la Universitat de Utrecht), Alejandro Palafox (professor de geografia a la Universitat de Quintana Roo), Xenia Ortiz (investigadora de la Fundación PRISMA), Emilio Pantojas (professor de sociologia en el Centro de Investigaciones Sociales de la Universitat de Puerto Rico) i Giorgio Trucchi (periodista de la Rel-UITA i col.laborador d'Alba Sud).
Suports
Aquesta publicació és part del projecte de cooperació "Formació per al turisme responsable a Centreamèrica. UNAN Nicaragua ", coordinat pel Grup d'Investigació sobre Sostenibilitat i Territori del Departament de Ciències de la Terra (DCT) de la Universitat de les Illes Balears en col.laboració amb la Carrera de Turisme Sostenible del Departament de Francès de la UNAN Managua i Alba Sud , en el marc de la VIII Convocatòria d'Ajuts per a Projectes de Cooperació Universitària al Desenvolupament 2011 de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB i finançada pel Govern de les Illes Balears.
Notícies Recents
-
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 -
Turisme en clau territorial: memòries, resistències i disputes
Notícies Generals | 12-11-2024 - | Arxiu de notícies »