27-08-2009
Publiquen estudi sobre l’impacte de la liberalització del comerç agrícola a Amèrica Llatina
L’obertura dels païssos llatinoamericans a la inversió extrangera, unit a l’increment de les exportacions agrícoles, motiven la realització d’aquest estudi que qüestiona les seves aportacions i impacte en el desenvolupament rural sostenible.
Mamerto Pérez, Sergio Schlesinger y Timothy A. Wise, i altres investigadors del Grup de Treball sobre Desenvolupament i Medi Ambient a les Amèriques del Institut de Desenvolupament Global i Medi Ambient de la Universitat Tufts, i l’Associació d’Institucions de Promoció i Educació, analitzen en “Promesas i perills de la liberalització del comerç agrícola: lliçons des d’América Latina“, els límits d’aquestes promeses, així com els seus perills per a un desenvolupament rural sostenible.
L’anàlisi es basa en set estudis realitzats per diversos investigadors en diferents païssos de la regió. En ells s’avaluen les característiques del creixement mitjançant l’expansió de les exportacions agrícoles sectorials i analitzen la pèrdua de mitjans de vida rurals i la dependència alimentària. Aquests estudis examinen per una banda els projectes d’exportació de soja a Brasil, Argentina i Bolívia. Per altra banda, també analitzen els límits de les promeses per la liberalització del comerç agrícola, així com els seus impactes a l’agricultura familiar camperola d’El Salvador, Bolívia i Brasil. El cas de Mèxic, afectat especialment per TLCA, rep una atenció particular.
El projecte conclou que les promeses d’un desenvolupament basat en les exportacions agrícoles són exagerades, mentres que els perills per als productors a petita escala són molt reals. Afirma que un desenvolupament rural sostenible i la reducció de la pobresa a les societats llatinoamericanes dedicades a l’agricultura, no poden aconseguir-se en un marc de liberalització indiscriminat. També planteja la necessitat d’una reforma política a la regió que prioritze un selectiu i acurat ús del comerç internacional, principalment agrícola.
Continguts de l’estudi:
Presentació
Introducció
Capítol 1. Liberalització del comerç agrícola i païssos en desenvolupament
- Timothy A. Wise: La limitada promesa de la liberalització del comerç agrícola
Capítol 2. Mèxic: l’herència del TLCAN
- Fernando Rello: Inèrcia estructural i globalització: L’agricultura i els camperols més enllà TLCAN
Capítol 3. La promesa: el boom de la soja sudamericana
- Sergio Schlesinger: Soja: El gra que segueix creixent
- Miguel Teubal: Expansió de la soja transgènica a l’Argentina
- Mamerto Pérez: La soja a Bolívia, ¿el “gra d’oro” que no brilla?
Capítol 4. Els perills per a l’agricultura familiar
- Nelson G. Delgado: Liberaliztació comercial i agricultura familiar a Brasil: L’experiència de les dècadas dels vuitanta i noranta
- René Rivera: Obertura i desregulació a Centroamèrica: Els impactes a l’agricultura familiar camperola d’El Salvador
- Mamerto Pérez i Yara Pérez: La liberalització del comerç agrícola a Bolívia o el desmantellament de l’agricultura camperola
Consideracions finals i recomanacions
Notícies Recents
-
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 -
Turisme en clau territorial: memòries, resistències i disputes
Notícies Generals | 12-11-2024 - | Arxiu de notícies »