Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Comunicación para el Desarrollo

30-10-2013

Dues pel·lícules d'Alba Sud al Festival de Cinema Dies Llatinoamericans de Leipzig

Bajo Aguán: grito por la tierra, sobre el conflicte sobre el terreny a Hondures i Un bosque para la vida, que mostra l'experiència en gestió forestal comunitària del poble Embera Wounaan de Panamà, estaran presents a aquesta nova edició del Festival.

Del 14 al 28 de novembre de 2013 se celebra a Alemanya la 4ª edició del Festival de Cinema Dies Llatinoamericans de Leipzig. Més de vint pel·lícules, entre curts i llargmetratges, es presentaran acompanyats de diverses conferències i tallers. Inclou una atenció especial a la situació de vulneració dels drets humans a Hondures, amb diverses pel·lícules seleccionades. El Festival està organitzat per l’Associació Sudaca, de Leipzig, amb el suport de “Engagement Global” a través del Ministeri Federal de Cooperació Econòmica i Desenvolupament d'Alemanya, el programa “Pa per al Món”, i la col.laboració del Centre d'Estudiants del Departament de Ciències Polítiques, Llengües, Literatures i Cultures Romàniques i del Centre d'Estudis Francesos i Filologia Clàssica i Comparada de la Universitat de Leipzig.

- Podeu descarregar el programa complet aquí.

Participació d'Alba Sud

Entre les pel·lícules seleccionades en aquesta edició s'inclouen dues produccions d'Alba Sud realitzades sota la direcció d'Ernest Cañada.

Bajo Aguán: grito por la tierra és una co-producció d'Alba Sud i la Rel-UITA. Va comptar amb la col·laboració de la Coordinadora d'Organitzacions Populars del Aguán (COPA), FIAN Internacional, el Moviment Mundial de Boscos Tropicals (WRM) i el Comitè d'empresa de Serveis Funeraris de Barcelona. En el seu equip tècnic van treballar també Riders Mejía com a càmera i editor, Giorgio Trucchi com a investigador i productor i Alam Ramírez com a assistent de realització. El film, de 30 minuts, documenta el conflicte provocat l'expansió de les plantacions de palma africana en mans de terratinents locals, que estan vulnerant els drets del camperolat. Després del cop d'estat de 2009 el conflicte s'ha aguditzat, i la repressió sobre el moviment camperol s'ha estès en un estat de total impunitat.

Un bosque para la vida és una producció d'Alba Sud per al Congrés General Emberá Wounaan, l'Aliança Mesoamericana de Pobles i Boscos i Fundació PRISMA amb el suport financer de Rights and Resources Initiative (RRI). En el seu equip tècnic van treballar també Riders Mejía com a càmera i editor, i Susan Kandel i Nelson Cuéllar de Fundació PRISMA com a productors executius. Amb una durada de 10 minuts, el video mostra per mitjà d'entrevistes a líders comunitaris de la comarca Emberá Wounaan a la província del Darié, a Panamà, els avanços i resultats de la gestió forestal indígena. La seva experiència posa en evidència la capacitat i el potencial d'aquests pobles com a actors centrals en la gestió forestal sostenible i el desenvolupament a partir de la seva pròpia cosmovisió i cultura.

El Festival Dies Llatinoamericans de Leipzig

Durant dues setmanes, del 14 al 29 de novembre, el Festival informarà sobre la situació actual de Llatinoamèrica amb un programa comprès per 23 projeccions de llargmetratges i documentals, així com ponències, seminaris i discussions amb l'objectiu de tractar en profunditat temis polítics i socials d'aquest continent. Les presentacions tindran lloc als cinemes Cinémathèque Leipzig, Schaubühne Lindenfels Cineding i al centre de la Facultat d'Humanitats de la Universitat de *Leipzig.

Un gran nombre dels documentals i llargmetratges triats per a aquest festival reflecteixen problemàtiques actuals que atempten contra els drets humans, entre ells el desallotjament de terres i l'explotació incontrolada de la naturalesa (“Bajo Aguán: Grito por la tierra" d'Alba Sud / Rel-UITA), els assassinats i la repressió (“La voz de Lenca no se calla”  de Nina Kreuzer i Andrea Lammers), a més del racisme (“Zona Sur”, de Juan Carlos Valdivia), el comerç de drogues (“Jardín de amapolas” de Juan Carlos Melo Guevara) i la persecució als transexuales (“En mis tacones”, de Fernando Reyes).

L'objectiu del festival és denunciar i posar en evidència aquests temes i alhora mostrar la contrapropuesta a través de la resistència dels pobles originaris i camperols (“Count-Down am Xingu III”, de Martin *Keßler), la participació de la població en els consells comunals (“Comuna en construcción”, de Darío Azzellini i Oliver Ressler), el maneig forestal sostenible (“Un bosque para la vida”, d'Ernest Cañada), el reconeixement de les parelles i l'adopció entre els homosexuals (“La otra familia”, de Gustavo Llosa), el dret a la ciutat i alternatives d'inclusió social (“City of Favelas”, d'Adrián Mengay).

Els països retratats són Mèxic, Brasil, Colòmbia, Bolívia, Panamà, Cuba, Xile, Guatemala, i especialment Argentina i Hondures

L'objectiu de les ponències, discussions i seminaris és aprofundir encara més en aquestes problemàtiques. La directora Erika *Harzer presentarà el seu documental “*Inside el Porvenir i exposarà després el tema del règim penitenciari i drets humans en aquest país. Gabriel Cavallers *Galvez, director de la pel·lícula “Cantar contra el olvido“, que retrata l'exili de dos músics llatinoamericans a Alemanya, introduirà al públic en els motius que el van portar a realitzar aquesta pel·lícula, a més de contestar preguntes de l'audiència. Finalment els seminaris sobre la crisi financera a Argentina del 2001 mostraran les semblances i diferències amb la situació actual d'Europa.

"Sudaca”, una associació sense finalitats de lucre a Leipzig

El Festival “Dies Llatinoamericans” de Leipzig és una inicaitiva de l'associació “Sudaca”. Creada l'any 2003 per un grup d'immigrants llatinoamericans, el seu objectiu és informar i sensibilitzar sobre la situació política, econòmica i social de Llatinoamèrica. Per a això es promou la projecció de documentals i llargmetratges i l'organització de discussions, seminaris i ponències. D'altra banda mostra la diversitat cultural i costums dels països llatinoamericans. L'any 2007 “Sudaca” va inaugurar el cicle de Cinema Argentí (Argentinische Filmtage) amb gran èxit. A partir de l'any 2012 el festival “Dies Llatinomericans” va reemplaçar al festival de Cinema Argentí.

Al treball de “Sudaca” s'hi suma la cooperació amb la Universitat de Leipzig i de l'Institut Nacional de Cinema Argentí a més de la col·laboració amb la Mostra Cinema Brasil per a l'execució d'aquesta cicle a la ciutat de Leipzig.

Informació i contactes de premsa

Per a més informació es pot visitar aquesta Web en alemany i aquesta altra en castellà i alemany. 

I el contacte per a la premsa del Festival: 

Diego Serra
Tel. (Mòbil): 00 49 151/10733277
presse@sudaca.de

Noticias Recientes