23-12-2013
Jornalers de l’«Almeria marroquina» denuncien els abusos laborals de les empreses españoles
Olivier Chantry & Mónica Vargas | ODGLa Vall de Souss al Marroc es dedica a l'agroindústria, copiant el model de “mar de plàstic” dels hivernacles d’Almeria. Igual que allà creix la pressió sobre els recursos naturals, i hídrics en particular, i una greu explotació laboral.
Crèdit Fotografia: Acampada permanent del sindicat FNSA davant Douna Export. Foto ODG, 26/11/2013.
Fa més d’un mil·lenni, els pobles Imazighen del Sud del Marroc van dissenyar un espai comunitari destinat a preservar l’alimentació, el “graner col·lectiu fortificat” o agadir. Allà s’emmagatzemava no tan sols el gra, les llavors i les eines agrícoles, sinó també reserves d’aigua, i s’hi refugiaven amb els seus animals per resistir als setges. S’han trobat textos del segle XIV que estipulen minuciosament els drets i sancions respect al manteniment de l’agadir. Els graners col·lectius van ser construïts amb una gran solidesa i perduren no sols físicament sinó també com a institucions en algunes localitats (Naji 2006). Des d’aquesta perspectiva, avui, la moderna ciutat d’Agadir porta un nom que no li escau. Juntament amb la seva veïna Inezgane, situades a les costes atlàntiques de la regió del Souss-Massa-Drâa, constitueixen plataformes intermodals per a l’exportació dels productes agrícoles.
“Mar de plàstic” a la Vall del Souss. Foto ODG, 26/11/2013.
D’allà van sortir, durant les dues darreres campanyes agrícoles una mitjana del 82% del total de les hortalisses exportades pel Marroc (APEFEL 2013). El tomàquet representa un 55% d’aquestes exportacions, destinades en un 85% als països de la Unió Europea [1]. Tota la Vall de Souss es dedica a l'agroindústria, copiant el model de “mar de plàstic” (hivernacles) vigent a Almeria, amb una creixent pressió sobre els recursos naturals i hídrics en particular, i una greu explotació laboral.
A la Vall del Souss treballen al voltant de 100.000 jornalers/es agrícoles, dels quals 4.000 pertanyen a sindicats, són en gran part persones d’origen rural que es van veure obligades a deixar les seves terres. La majoria dels contractes són temporals. Treballen 8 hores al dia, 6 dies per setmana, per un salari de 0,69 euros per hora (7,8 Dírham). Aquest és el Salari Mínim legal Agrícola. La seva aplicació es va aconseguir a partir de la lluita de les treballadores, agrupades en la Federació Nacional del Sector Agrícola (FNSA-UMT). Però les condicions de treball segueixen sent molt dures. En A.I., obrer agrícola les relata: “Quan treballem als hivernacles, podem sortir només un cop al matí i un altre a la tarda, i per un màxim de 10 minuts. La pausa de migdia és d’una hora. La temperatura pot pujar fins al 50 graus i l’empresa ens dóna aigua, però no sempre és potable, és de pou, per això preferim gastar i portar-nos la nostra pròpia ampolla a la feina”.
Producció de tomàquet d’ hivernacle a la Vall de Souss. Foto ODG, 25/11/ 2013.
Una de les reivindicacions sindicals té relació també amb els mitjans de transport. D’acord amb un altre jornaler, H.J. “els obrers són portats a la finca en camions molt antics, dels anys 60, que es troben en condicions pèssimes. Posen a les persones dempeus al camió, hi van fins a 60 persones, homes i dones junts. El trajecte dura una mitjana d’una hora. Hi solen haver accidents en el trajecte, amb ferides i fins i tot morts”. E. T., treballadora agrícola explica que l’assetjament sexual és molt freqüent a les finques, malgrat que gràcies al sindicat han aconseguit anar millorant la situació.
Empreses franceses i espanyoles controlen la major part de la cadena productiva, incloent el transport i la venda en centres com Mercabarna a Barcelona i Saint Charles International (Perpignan, França). Un dels conflictes oberts té com a protagonista una empresa espanyola, Douna Export, filial de Fruca Marketing, amb seu a Múrcia. D’acord amb la FNSA, l’empresa està violant els drets sindicals, i de fet va acomiadar tres dels representants sindicals amb raons injustificades. Davant de les oficines de l’empresa en Biugra, des d’octubre 2013 hi ha una acampada permanent dels/les treballadors/es exigint la reintegració de les persones acomiadades [2]. No és el primer cas d’aquest tipus. En efecte, les pràctiques d'hostilitat són recurrents davant l'obertura d'una secció sindical en una empresa, a més que en la mesura del possible s'intenta evitar contactes entre els jornalers sindicalitzats i els altres. Un membre del sindicat comenta que "La nostra experiència amb les empreses espanyoles és molt dolenta. No és la primera vegada que tenim problemes amb elles. Aquí són conegudes per la seva crueltat amb els obrers". Un jornaler afegeix : “Els empresaris espanyols, aquí, són els pitjors (...), no els agraden els sindicats”. Paradoxalment, el govern espanyol dóna suport amb diners públics a la millora de les condicions de vida en aquesta regió (una de les tres prioritàries per a la cooperació espanyola al Marroc) [3] però no intervé quan el capital espanyol genera conflictes d'aquest tipus.
La Vall del Souss, tot i ser una regió que produeix aliments, és la quarta més empobrida del país d’acord amb les últimes dades del govern (HCP 2007).La realitat s'allunya cada vegada més del model de “graners col·lectius fortificats”. De forma general, l’increment de producció d’hortalisses al Marroc no arriba a compensar el dèficit comercial alimentari d’un país que importa cada vegada més aliments. En aquest sentit, cal recordar dues pautes temporals importants. En els anys 80, els hivernacles del Souss es van començar a instal·lar coincidint amb l’aplicació del Pla d’Ajust Estructural del Fons Monetari Internacional. Es va iniciar llavors una política que afavorí la concentració de la terra en mans de grans inversionistes, centrant-se en el sector de les hortalisses i la fruita (essencialment cítrics) per a la exportació. La segona pauta s’ubica en l’any 2000, moment en què entrà en vigor l’Acord d’Associació entre el Marroc i la UE, que facilita encara més les exportacions cap a Europa [4]. El següent gràfic evidencia que aquest desenvolupament agroindustrial a més de basar-se en l'explotació laboral, no és rendible del punt de vista macroeconòmic. Més aviat s'estan desviant recursos productius vitals per a la autosuficiència alimentària del país. No obstant això, tal com va comentar S.R., empresari català que compta amb diverses finques a la regió, amb pous que ja arriben als 200 metres de profunditat "Quan s'acabi l'aigua, canviarem d'activitat, o ens anirem a Senegal".
Elaboració pròpia a partir de FAOSTAT.
Bibliografia consultada:
APEFEL - Association Marocaine des Producteurs et Producteurs Exportateurs de Fruits & Légumes. Bilan des exportations des fruits et légumes. Campagne 2012 – 2013. Service Agrotechnique. Setembre de 2013.
HCP - Haut Commissariat au Plan. Carte de la pauvreté 2007 [Consulta 2 de desembre de 2013]. Disponible en: http://omdh.hcp.ma/Carte-de-la-pauvrete-2007_a185.html
Naji, S. Greniers collectifs de l’Atlas. Patrimoines du Sud marocain. 2006. Casablanca : Editions Edisud.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »