Contacte Butlletí

Informació de congressos | Iniciatives per al Canvi Social | Espanya

28-04-2014

SOPA14: II Congrés Internacional sobre Educació i Socialització del Patrimoni al Medi Rural

Tindrà lloc a Celanova, Galícia, entre el 22 i el 27 de setembre de 2014. Un esforç per repensar i intervenir en el medi rural. Alba Sud participarà en la sessió sobre la gestió comunitària del patrimoni.

 

SOPA14 vol ser un espai de reflexió i acció per educar en comú, contactar, facilitar l'accés i la transmissió al patrimoni en el medi rural. Un espai per a gent diversa que vol comprometre’s amb la comunitat i que vol canviar les formes de relacionar-nos amb la nostra cultura. El Congrés comptarà amb un fòrum de presentacions tant de professionals com d'altres agents vinculats patrimoni, però està concebut fonamentalment com un lloc per a la conversa, l’exploració teòrica i metodològica, on experimentar mecanismes conjunts d'acció.

Ja estan obertes les inscripcions per participar-hi a la Web de SOPA14, amb molta més informació detallada.

Sessions i continguts

D'acord amb la experiència de SOPA13, celebrat a Càceres el mes de setembre de 2013, en aquesta nova edició s'intenta donar més protagonisme als espais de diàleg i discussió. Es pretén així potenciar la reflexió sobre conceptes i establir metodologies dins del marc de la socialització o gestió social del patrimoni. Temàticament les sessions del Congrés s'han organitzat al voltant de tres eixos en què es desenvoluparan amb diferents formats:

1. Teoria constructiva.Semàntica de la gestió social, bases teòriques i didàctiques de la gestió comunitària del patrimoni. En aquesta sessió es presentarà, des de diferents perspectives, el marc teòric en què treballa la gestió social del patrimoni, entesa aquesta com a projectes "des de" la ciutadania. Inclou ponències marc, debats i taules de treball. Les ponències estaran a càrrec d'Antonio Lafuente, Ernest Cañada i Rosa Tera.

2. Metodologies participatives.Dinàmiques metodològiques basades en continguts teòrics reals, el pas a la praxi. En aquesta sessió es presentaran diferents metodologies aplicades en la gestió cultural. Aquests nous models de gestió col.laborativa suposen un pas més dins la socialització del coneixement cultural en codi obert i transversal. Inclou ponències marc, tallers i intervencions-accions. Les ponències estaran a càrrec de Iconoclasistas, Carla Boserman i Paparoca.

3. Projectes SOPA. Presentació de projectes de socialització de patrimoni en forma de comunicacions orals, gravades i pòsters. Inclou una Sessió Galega amb intervencions de Martiño Vázquez, Panchi García Quiroga i José Señoran.

¿Qui ho organitza?

El Congrés està dirigit per Sabah Walid Sbeinati (Underground Arqueologia; Paparoca Cultural & Social Worlds) i Beatriz Comendador Rey (Degana de la Facultat d'Història, Universitat de Vigo). La coordinació és a càrrec de María Masaguer Otero (Paparoca Cultural & Social Worlds), Martiño Xosé Vázquez (Mato; Xeitura: Xestión integral do Patrimoni Cultural) i Óscar Penín (A Bela Auria). La secretaria del Congrés està sota la responsabilitat de Juanjo Pulido Royo(Underground Arqueologia. Paparoca Cultural & Social Worlds). Compta amb un comitè científic format per 15 persones.

La participació d'Alba Sud al Congrés anirà a càrrec d'Ernest Cañada, coordinador de l'associació, per mitjà d'una ponència en la sessió sobre teoria constructivista, i com a membre del comitè científic.