Contacte Butlletí

Recursos Externs | Educació per al Desenvolupament

14-09-2009

"Educación para la Ciudadanía Global: debates y desafíos", nova publicació d'HEGOA

L'Institut d'Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional de la Universitat del País Basc (HEGOA) edita un informe sobre l'Educació per a la Ciutadania Global, reflexionant sobre la seva història i evolució, i analitzant també els desafiaments davant els quals es troba.

L'Educació per a la Ciutadania Global és hereva d'altres corrents educatius com l'Educació per al Desenvolupament i l'Educació Intercultural. La seva finalitat és l'adquisició de coneixements, habilitats i valors, que conscienciïn sobre els drets i les responsabilitats amb la comunitat, tant local com global.

El Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional de la Universidad del País Vasco (HEGOA) acaba de publicar un informe que reflexiona sobre l'Educació per a la Ciutadania Global. La publicació ha estat elaborada per Miguel Argibay, Gema Celorio i Juanjo Velorio, amb la col•laboració d'Ainhoa Garagalza i Alicia López de Munain a l'últim capítol.

A la primera part del document es duu a terme una breu història del concepte de ciutadania, la seva evolució segons el context polític i econòmic corresponent i les seves contradiccions. També s'exposa el model d'educació per a la ciutadania aplicat a l'Estat espanyol i al País Basc. I s'analitzen les seves potencialitats i contradiccions, així com les d'aquelles iniciatives posades en marxa des de la Unió Europea.

Al segon capítol es descriu l'evolució de l'Educació per al Desenvolupament i la seva vinculació amb l'Educació per a la Ciutadania. També s'analitza la seva creixent importància dins les institucions i agències de cooperació, i la influència que està tenint en docents d'educació formal.

A continuació el informe realitza una anàlisi dels requisits específics de l'Educació per a la Ciutadania. I exposa les contribucions d'altres línies transversals i l'aportació d'experiències i material pedagògic elaborat per ONGD. Algunes d'aquestes experiències es recullen en els annexos inclosos al final de la publicació.

Finalment, el quart capítol inclou la sistematització de l'experiència de la Plataforma Amanda, una xarxa de centres i associacions que pretén unir esforços en el camp de l'educació formal, no formal i informal al Casc Vell de Vitòria.