Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Notícies Generals

30-09-2014

Últimes activitats d'Alba Sud

Durant el mes de setembre membres de l'equip d'Alba Sud vam participar en diferents activitats públiques i campanyes. Repassem algunes de les més destacades.


Crèdit Fotografia: Participants del Volt Oligotòxic a Riudaura. Fotogrfia de Domingo Escudero

 

Presentació d’"Exportando paraísos”

L'Ateneu Pere Mascaró de Palma de Mallorca va acollir el passat 12 de setembre la presentació del llibre de Joan BuadesExportando paraísos. La colonización turística del planeta”, reeditat per Alba Sud Editorial aquest any. L'acte, al qual van assistir més de quaranta persones, va ser presentat per David Abril, diputat al Parlament Balear pel grup polític MÉS, i va comptar amb les intervencions d'Ivan Murray, responsable del pròleg de la nova edició del llibre, i de l'autor del mateix llibre.

Amb motiu d'aquesta presentació, Joan Buades va ser entrevistat per Ràdio Mallorca, de la Cadena Ser, per parlar sobre els continguts del llibre i el moment actual de l’hoteleria balear marcat després de l'inici de la crisi econòmica pel "retorn" de les principals cadenes al seu lloc d'origen, afavorides per aquest nou context. Es pot escoltar l'entrevista completa aquí.

 

Congrés de Geografia d'Amèrica Llatina

Intervención de Ernest Cañada en el Congreso. Fotografía de Macià Blàzquez.

El Grup d'Amèrica Llatina de l'Asociación de Geógrafos Españoles (AGE) va organitzar, amb la col·laboració del Departament de Geografia Humana i l'ICEI de la Universitat Complutense de Madrid, el Consejo Español de Estudios Iberoamericanos(CEEIB), el VIII Congreso Internacional de América Latina. El Congrés va tenir lloc a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat Complutense de Madrid entre el 15 i el 20 de setembre. Macià Blàzquez i Ernest Cañada van assistir al Congrés en la seva doble condició de membres d'Alba Sud i del Grup d'Investigació en Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat dels Illes Balears.

En el marc d'aquesta activitat Ernest Cañada va presentar una comunicació sobre La comercialització del turisme comunitari a Amèrica Llatina, que quedarà recollida en les actes del Congrés.

 

Campanya: Les que netegen els hotels

Pilar Rato. Fotografía de Alba Sud.

Aprofitant la nostra presència a Madrid vam mantenir també diverses entrevistes per a la publicació que preparem en conjunt amb la Rel-UITA sobre les condicions laborals de les cambreres del pis. Així, el 16 de setembre vam entrevistar a Santos Nogales, Secretari d'Acció Sindical i Negociació Col·lectiva de la Unió General de Treballadors (UGT). I el dia 18 amb Pilar Rato, Secretària d'Acció Sindical Internacional de la Federació de Serveis de CCOO, i Manuel F. Sánchez Montero, Secretari Federal Acció Sindical de CCOO. També vam entrevistar a la Teresa Muñoz i la Isabel Felipe González, cambreres de pis de dos hotels de Madrid, acompanyades per Maite Uceda Bermejo, Secretària de Comunicació de CCOO Serveis Madrid.

Enmig d'aquests dos dies, el 17 de setembre, pel diari El Paísva publicar l'entrevista que Ernest Cañada va fer a Emilio Ferrero, coordinador de la campanya internacional de la UITA, amb seu a Ginebra, a favor de la millora de les condicions laborals de les cambreres de pis, "Arregleu el meu lloc de treball”.

Aquesta col·laboració en la campanya sobre les condicions laborals de les cambreres de pis forma part de l'aliança que des de fa anys mantenim la Rel-UITA i Alba Sud. La campanya pretén donar visibilitat i denunciar les condicions d'explotació a les que està subjecte aquest col·lectiu de treballadores i aconseguir, en primera instància, una declaració de l'Organització Internacional del Treball (OIT) en forma de declaració oficial que serveixi per donar suport a les organitzacions sindicals en la negociació dels seus respectius convenis.

 

SOPA14

Entre el 22 i el 27 de setembre va tenir lloc a Celanova, Galícia, el II Congreso Internacional sobre Educación y Socialización del Patrimonio en el Medio Rural. Aquesta trobada, a mig camí entre un congrés i un festival cultural, va reunir durant diversos dies desenes de persones vinculades a projectes socials, turístics, artístics, acadèmics que estan intervenint en el medi rural compromeses amb les comunitats i, com expressen els seus organitzadors, amb la voluntat de "canviar les formes de relacionar-nos amb la nostra cultura".

Alba Sud va ser convidada a participar a través d'Ernest Cañada amb una ponència en la sessió dedicada a la teoria constructivista per parlar sobre la nostra experiència d'intervenció en el medi rural a través del treball de recerca, comunicació i acompanyament a organitzacions dedicades al turisme comunitari. En aquesta sessió vam estar acompanyats d'Antonio Lafuente, investigador del CSIC i Medialab Prado, que va parlar sobre el procomú, i de Rosa Tera, presidenta de l'Asociación de Conservadores-Restauradores de España, que va reflexionar sobre la gestió de projectes dedicats a la conservació del patrimoni cultural. En l'altra sessió, dedicada a les metodologies participatives, van parlar Pablo Ares i Julia Risler d'Iconoclasistas, sobre cartografia crítica i mapeig col·lectiu. També va participar Carla Boserman sobre l'elaboració de relatogrames.

Fotografia de Carla Boserman.

Va finalitzar la sessió la intervenció de Sabah Walid i Juanjo Pulido en nom de l'equip de Paparoca, organitzadors del SOPA14, conjuntament amb Maria Masaguer.

La nostra participació en aquesta trobada va ser una oportunitat per conèixer l'enorme diversitat d'experiències compromeses amb un desenvolupament del medi rural en sintonia amb les necessitats de la seva població, que passen en primer lloc per la participació i protagonisme en tot allò que els afecta.

 

Volt oligotòxic

La Xarxa per la Sobirania Energètica de Catalunya, en la qual es troba integrada Alba Sud va organitzar els passats dies 26, 27 i 28 de setembre el primer Volt Oligotòxic. Durant tres dies una setentena de participants van realitzar un recorregut per diferents llocs que estan patint els impactes del model energètic oligopòlic, fòssil i nuclear. En cada un d'aquests llocs diferents col·lectius socials i comunitats locals explicar i denunciar la situació que estaven vivint. Per part d'Alba Sud participar-hi Raül Valls i Llorenç Planagumà, membres també del Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST), que van parlar sobre una Nova Cultura del Territori i la campanya contra el fracking desenvolupada des de Riudaura respectivament.