Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Notícies Generals

01-11-2014

Darreres activitats de l'equip d'Alba Sud

Destaquem algunes de les darreres activitats públiques, campanyes i produccions en les que hem participat diferents membres de l'equip d'Alba Sud durant el mes d'octubre.


Crèdit Fotografia: Llorenç Planagumà al Parlament Europeu a Brusel.les.

 

1r. Fòrum Internacional de Turisme Comunitari i Social de la UNASUR

Durant els dies 7 i 8 d'octubre el govern bolivià va organitzar a La Paz, una trobada internacional per debatre sobre les diferents estratègies de desenvolupament del turisme comunitari amb la participació de diversos experts internacionals. Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud, va ser convidat a presentar una conferència sobre l'experiència del turisme comunitari a Amèrica Central, fent especial èmfasi en els processos de comercialització.

 

Congrés Mundial de Turisme Social

L’Organització Internacional de Turisme Social (OITS) i el Servicio Social do Comércio de São Paulo (SESC) van organitzar el 9 i 10 d'octubre el 26è Congrés Mundial de Turisme Social a Sao Paulo, Brasil, sota el títol “Turisme de desenvolupament: unitat en la diversitat”. Aquest Congrés pretenia promoure "un ampli diàleg sobre les estratègies que tenen com a objectiu el desenvolupament integral dels seus agents i la lluita contra la pobresa, l'explotació, la discriminació i la desigualtat, presentant les convergències i les idiosincràsies existents en les seus diferents formes (turisme social, turisme solidari, turisme comunitari i turisme accessible)".

Ernest Cañada va ser convidat a participar a la taula "La construcció social i política del turisme de desenvolupament" amb una presentació sobre Turisme i treball just, en la qual va analitzar els processos de creixent precarització del treball turístic. En aquest marc va presentar també la campanya “Arreglin el meu lloc de treball”, promoguda per la UITA i que compta també amb el suport d'Alba Sud, a través de la seva aliança amb la Rel-UITA.

Arran d'aquesta presentació, la OITS va divulgar a la seva pàgina Web la campanya promoguda per la UITA, i que compta amb el suport d'Alba Sud, a favor de la millora de les condicions laborals de les cambreres de pis.

 

Jornades Internacionals "Sobirania segrestada, drets en perill"

En el marc del Dia d’Acció Global contra el TTIP i el Fracking, la Campanya "No al TTIP" de Barcelona va organitzar unes jornades els dies 10 i 11 d'octubre que es van celebrar entre la Universitat de Barcelona i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Les jornades van promoure una reflexió crítica i informada sobre els impactes del Tractat de Comerç i Inversions que negocien els Estats Units i la Unió Europea (TTIP) en molt diferents àmbits. Per abordar els temes relacions amb l'energia i els sistemes d'extracció d'hidrocarburs no convencionals basats en el fracking van intervenir Llorenç Plangumà, membre d’Alba Sud i el Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST), i Carles Seijó, membre també del CST.

 

Jornades per la Sobirania Energètica al Parlament Europeu

El 15 i 16 d'octubre, Llorenç Plangumà i Raül Valls, membre també d’Alba Sud i el CST, van participar a Brussel·les en les Jornades de Lluita contra el fracking, les prospeccions al mar i el Tractat de Lliure Comerç entre els EUA i la Unió Europea. Aquestes jornades van ser organitzades de manera conjunta pel Partit de l'Esquerra Europea i el Partit Verd Europeu, sota la coordinació respectiva dels europarlamentaris Marina Albiol (IU) i Ernest Urtasun (ICV-V). El diari La Marea va publicar en la seva edició del 19 d'octubre una extensa crònica, La búsqueda de hidrocarburos, una amenaza de norte a sur, sobre les denúncies que es van fer en aquestes jornades.

Durant aquestes jornades, Llorenç Planagumà i Raül Valls, van presentar també el projecte de creació d'un Observatori del Fraking a Europa, impulsat en primera instància pel CST i Alba Sud, i que pretén donar suport a la xarxa europea de moviments i col·lectius socials que estan lluitant a Europa contra el fracking i les prospeccions marines. La seva missió seria la d'aportar arguments científics per al debat sobre el model de fractura hidràulica per a l'extracció d'hidrocarburs; potenciar l'intercanvi d'experiències de lluita i altres models energètics; i finalment promoure iniciatives populars per a la consolidació dels moviments a favor d'una transició energètica i l'enfortiment de la xarxa euromediterrània en lluita contra aquest model extractiu.

 

Fòrum Iberoamericà de Turisme Sostenible

A través d’Skype, Ernest Cañada, va impartir una conferència sobre Ocupació Just i turisme al Foro Iberoamericano de Turismo Sostenible, que es va celebrar a Santiago de Xile del 14 al 17 d'octubre. La presentació va ser realitzada el 16 d'octubre i en ella es va posar l’accent en la necessitat de tenir més en compte la centralitat del treball i les condicions en les que aquest es realitza en qualsevol proposta de turisme sostenible. D'aquesta manera es va fer un repàs de les principals preocupacions que el món sindical llatinoamericà ha plantejat en relació al treball en el turisme i es van descriure les condicions laborals de dos col·lectius especialment invisibilitzats: els treballadors de construcció que permeten el desenvolupament de les infraestructures turístiques i les cambreres de pis dels hotels.

 

Sèrie de vídeos sobre Foresteria comunitària

Durant tot el mes d'octubre part de l'equip de producció audiovisual d'Alba Sud, format per Riders Mejía (a la càmera i l’edició), Alam Ramírez (en la producció i la fotografia) i Ernest Cañada (en la realització i guió), ha estat treballant en l'edició de tres reportatges sobre experiències de foresteria comunitària a Amèrica Central. Aquests vídeos formen part d'una sèrie encarregada per l’Alianza Mesoamericana de Pueblos y Bosques (AMPB), amb seu a Managua, Nicaragua, i Fundación PRISMA, amb base a San Salvador.

Els reportatges en procés de producció mostren diferents experiències de pobles indígenes i grups comunitaris associats a l’AMPB a Hondures i Nicaragua en els processos de defensa dels seus drets territorials en àrees que compten amb importants àrees forestals.

La primera de les iniciatives destacades és la de FEPROAH  als municipis de Gualaco i Guata, a Olancho, Hondures, on la posada en marxa d'un sistema de foresteria comunitària ha permès reduir significativament els incendis i la tala il·legal i ampliar els beneficis que les comunitats obtenen dels recursos forestals, alhora que s'han reduït els nombrosos conflictes que havien fet d'aquests municipis alguns dels més violents del país.

El segon vídeo mostra la lluita del poble misquito organitzat a través de MASTA  per la titulació de les seves terres a la Mosquítia hondurenya, davant l'avanç dels diferents intents d'apropiar-se dels rics recursos que hi ha en els seus territoris ancestrals.

Finalment, el tercer reportatge en producció posa el focus d'atenció en els problemes que pateix la Nació Mayagna a Nicaragua a causa de les invasions als seus territoris per part de colons que destrueixen el bosc i els seus mitjans de vida i la necessitat d'avançar en l'agenda de sanejament pendent després de la titulació dels seus territoris.

Aquesta sèrie de vídeos va ser iniciada l'any passat amb el reportatge Un bosque para la vida, sobre l'experiència de foresteria comunitària a la comarca Emberá Wounan a Panamà. Els nous vídeos està previst que estiguin disponibles durant el mes de novembre i que siguin presentats a la Conferència de Nacions sobre el Canvi Climàtic que se celebrarà durant el mes de desembre al Perú (COP20).