Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable | Nicaragua

23-10-2009

ACOFOP i ALBA SUD organitzen ruta d'intercanvi sobre turisme comunitari a Nicaragua

Entre el 18 i el 25 de setembre de 2009 una delegació de líders comunitaris de diferents organitzacions d'ACOFOP, del Petén, Guatemala, van participar en un intercanvi formatiu amb iniciatives de Turisme Comunitari de Nicaragua.Ja disponible el vídeo de l'experiència.

SimpleViewer requires Macromedia Flash. Get Macromedia Flash. If you have Flash installed, click to view gallery.

L’Asociación de Comunidades Fortestales de Petén – ACOFOP està formada per 23 organitzacions camperoles i indígenes, que mitjançant el maneig forestal comunitari, garanteixen la perpetuïtat dels boscos naturals de la Zona d'Ús Múltiple de la Reserva de la Biosfera Maya, al nord de Guatemala. L'objectiu principal d'ACOFOP és aconseguir la millora de la qualitat de vida de les comunitats forestals, mitjançant el maneig forestal comunitari, promovent d'aquesta manera la sostenibilitat social, ecològica, econòmica i política de la Zona d'Ús Múltiple de la Reserva de la Biosfera Maya. En el seu conjunt les organitzacions vinculades a ACOFOP gestionen més de cinc mil hectàrees de bosc en concessió per 25 anys. En el marc de les estratègies d'ampliació de les activitats productives que de forma sostenible poden desenvolupar els pobladors de les comunitats, ACOFOP està impulsant el desenvolupament de Turisme Comunitari, en què algunes de les seves associacions ja estan implicades, com és el cas de la Cooperativa de Carmelita.

Com a part del procés de discussió de les característiques d'aquest desenvolupament i de la formació mateixa dels membres de les iniciatives comunitàries, entre el 18 i el 15 de setembre de 2009, un grup format per 15 persones, representants de diferents associacions comunitàries d'ACOFOP, va participar en una ruta d'intercanvi amb organitzacions de turisme comunitari de Nicaragua amb el suport d'ALBA SUD. Els comunitaris d'ACOFOP van conèixer les experiències de la UCA Miraflor, a Estelí, i de Finca Magdalena de la Cooperativa Carlos Díaz Cajina a Ometepe. Durant els dies que van estar amb aquestes dues organitzacions, pioneres del turisme comunitari a Nicaragua, van poder conèixer les característiques de la seva oferta, com va ser el procés de posada en marxa de les activitats turístiques, els impactes del seu desenvolupament, les formes d'organització i integració social existent, etc. Les visites van ser també una oportunitat perquè ACOFOP compartís amb les organitzacions amfitriones la seva experiència en la gestió comunitària dels recursos naturals i les seves propostes de desenvolupament turístic. Durant la ruta, a més de l'equip d'ALBA SUD, va acompanyar al grup d'ACOFOP, dues professores de la Carrera de Turismo Sostenible de la UNAN Managua, Flora Acevedo i Olga Gómez, qui van donar suport amb explicacions sobre el desenvolupament del turisme comunitari a Nicaragua.