Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Comunicació per al Desenvolupament

02-07-2008

ALBA SUD imparteix tallers de realització audiovisual a comunitats rurals de El Salvador

A sol•licitud de l’Asociación Izcanal, ALBA SUD, per mitjà de la Mariona Ortiz, va formar en realització audiovisual durant tres mesos a joves de comunitats rurals de Nueva Granada.

SimpleViewer requires Macromedia Flash. Get Macromedia Flash. If you have Flash installed, click to view gallery.

Durant els mesos d’abril, maig i juny de 2008, Mariona Ortiz, realitzadora, càmera i editora de l’equip tècnic d’ALBA SUD, va realitzar diversos tallers sobre producció i realització audiovisual per formar joves procedents de les comunitats rurals de San José, Lepaz, Potrero de Joco i Nuevo Gualcho al municipi de Nueva Granada, una zona d’extrema pobresa de la part oriental d’El Salvador. La formació impartida va centrar-se en els següents continguts: ús de la càmera, llenguatge audiovisual, estructura d’una notícia, guió d’un reportatge i edició de vídeo.

Aquesta iniciativa estava motivada per una sol•licitud de l’Asociación Izcanal. Des de 1993 aquesta associació porta la Radio Comunitaria Izcanal. Es tracta d’una ràdio que va començar a funcionar amb molts pocs mitjans però que, amb el temps, ha anat creixent i gaudeix d’una audiència fidel a la zona i una política d’obertura a la participació de les comunitats. Des de fa dos anys també funciona una televisió per cable, Izcanal TV, amb seu a la ciutat d’Usulután.

L’Asociación Izcanal treballa també per al desenvolupament de les comunitats de la seva àrea d’influència. D’aquesta manera, promou tallers de formació per a dones i adolescents, dona suport a l’organització comunitària i participa en activitats productives que ajudin a millorar les condicions de vida de la zona.

ALBA SUD va començar a col•laborar amb l’Asociació Izcanal durant l’any 2007, amb una primera iniciativa pilot de formació audiovisual desenvolupada per la Mariona Ortiz durant el mes d’agost a les comunitats de San José i Lepaz. Més tard, al març del 2008, es van constituir dos grups de joves interessats en aprendre fonaments de vídeo i periodisme i es van iniciar els tallers que van durar tres mesos, entre abril i juny. L’objectiu principal d’aquests tallers era que els nois i noies aprenguessin coneixements bàsics per poder gravar amb una càmera i estructurar una notícia. A més a més, es pretenia crear vincles entre els joves i estimular la seva participació a les activitats que organitza l’Associació i que els permeten accedir a petites formacions i trencar l’aïllament de les comunitats on viuen.

Els tallers partien d’una petita part explicativa per passar a la part pràctica (la més important) i, al final de cada pràctica, es revisava el que havien après en aquella sessió. Es va començar amb les parts de la càmera, bateries, encès i apagar, zoom, bloqueig de les cintes, els indicadors que apareixen a la pantalla, etc. Després es va parlar del pla com a unitat de la filmació: tipus de plans, moviments de càmera, angles de filmació. Es va continuar amb l’estructura d’una notícia: estructura bàsica i preguntes “què”, “qui”, “quan”, “com”, “on” i “per què”. Es van introduir qüestions bàsiques de guió i producció. Finalment, en petits grups, van preparar micro-reportatges sobre temes de les seves comunitats. L’últim dia es va fer una valoració conjunta dels tallers i es van visionar tots els micro-reportatges realitzats. Malgrat les dificultats ambientals i els dubtes sobre les possibilitats de continuïtat de la formació, l’experiència va ser altament positiva i satisfactòria.

Relacionat amb: