03-10-2009
"La maldición de la abundancia", nou llibre d’Alberto Acosta
L’Editorial equatoriana Abya-Yala publica, amb el suport de SWISSAID i el Comité Ecuménico de Proyectos, un nou llibre d’Alberto Acosta, Catedràtic i Investigador de FLACSO, ex-ministre d’Energia i Mines i ex-president de l’Assemblea Constituent de l’Equador.
Aquest nou llibre d'Alberto Acosta convida a la discussió: aquest és el seu objectiu. Per tant, no és un punt d'arribada, sinó de partida per continuar el debat sobre la crua realitat a qual estem confrontats de d’abans que s’iniciés la República: la maledicció de l'abundància.
Quan la riquesa natural d'una nació es converteix en una sentència que la condemna històricament a exportar primeres matèries, estem davant una maledicció. El procés d'explotació de recursos naturals com a base per finançar l'economia, juntament amb els respectius booms causa profundes perversions: el conjunt social s'empobreix, els drets fonamentals de les comunitats són atropellats, la natura és depredada, els ingressos generats no dinamitzen l'economia nacional, la violència i la voracitat s'institucionalitzen, l'autoritarisme guanyaterreny i mina la democràcia. Realment semblaria que som pobres perquè som rics en recursos naturals… I el més greu és que seguim per la mateixa ruta.
En aquest llibre escrit amb passió, Alberto Acosta desbarata el miratge de la bonança petroliera a L'Equador i demostra amb claredat que aquesta maledicció no pot ser assumida com una fatalitat inevitable. Les propostes que l'autor esbossa són un desafiament, una espurna per avivar el debat democràtic sobre el model de desenvolupament, una discussió urgent al país.
En el seu pròleg titulat El buen vivir más allá del extractivismo, Eduardo Gudynas, intel•lectual uruguaià de projecció internacional, subratlla aquesta urgència. El repte, en definitiva, és repensar el desenvolupament i, més clarament, construir entre tots i totes el “buen vivir”. La història i la realitat aquesta ens diuen que és indispensable deixar endarrere la lògica de l'economia extraactivista. L'Equador ha estat i és un país-producte: país cacaoter, país bananer, país floricultor, país camaroner, país petroler…. Una i una altra vegada han sorgit productes que han permès mantenir l'economia. Aquest país divers ha viscut d'extreure aquests recursos i d'exportar Natura. Tanmateix, quan fem balanç veiem que L'Equador, per més ric que sigui en recursos naturals, no s'ha desenvolupat.
Com explicar aquesta curiosa contradicció entre l'abundant riquesa natural i la pobresa? Quines implicacions té l'extracció de petroli o altres minerals sobre l'economia, sobre la societat, sobre la política? És possible sobreposar-se als efectes negatius que exerceix l'abundància de recursos naturals? Serà inevitable repetir els fracassos que van representar les bonances del cacau, del plataner, del mateix petroli?
Si el cru s'acaba, estem a les portes de repetir una història oprobiosa amb la mineria? Si la Constitució estableix al bon viure com l'objectiu màxim del desenvolupament, com construir el sumak kawsay si es continua depredant la natura?
Aquestes són preguntes que aborda aquest llibre compromès, dinàmic i audaç, en què l'autor acaba convidant-nos a somiar amb la proposta inaudita de deixar el cru en terra en el Parque Nacional Yasuní.
Sol.licituds a:
Centro Cultural ABYA-YALA
Dep. Ventas Internacionales: libreria@abyayala.org
Dep. Ventas Nacionales: ventas@abyayala.org
Av. 12 de Octubre N23-166 y Wilson, Casilla 17-12-719
Teléfono: (593)(2)2506251, 2506247 Fax: (593)(2)2506255
Quito, Ecuador
Notícies Recents
-
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 -
Turisme en clau territorial: memòries, resistències i disputes
Notícies Generals | 12-11-2024 -
Presentació de l'informe de l'Érica Schenkel «Turisme social a l'Argentina»
Notícies Generals | 08-11-2024 -
APAMI: rescat de la fauna en un context d'urbanització turística
Notícies Generals | 07-11-2024 - | Arxiu de notícies »