18-03-2015
Èxit de les jornades "Les que netegen els hotels" a Mallorca
L'activitat, organitzada per MÉS i Alba Sud amb la col.laboració dels sindicats CCOO i UGT, el passat 13 de març a Palma, va tenir una important repercussió mediàtica i de participació.
Crèdit Fotografia: Alba Sud
Les jornades "Les que netegen els hotels. Per una política turística al servei de la comunitat", organitzades el passat divendres 13 de març a Palma de Mallorca per MÉS i Alba Sud, amb el suport dels sindicats CCOO i UGT, van tenir una important repercussió. Més de cent persones van assistir a l'acte realitzat a la seu de CCOO a Palma, on hi va haver una nodrida representació de treballadores del sector.
Les jornades
L'activitat va ser presentada pel parlamentari balear del grup MÉS David Abril, qui va exposar els objectius i per què calia parar atenció a la situació de les condicions de treball de les cambreres de pis dels hotels de Mallorca. A continuació va intervenir Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud i col.laborador de la Rel-UITA. En la seva intervenció va explicar que aquesta activitat i els diversos articles publicats en els últims mesos calia emmarcar-lo en la campanya internacional per la millora de les condicions laborals de les cambreres de pis, promoguda per la UITA, en la qual estan afiliades les federacions de serveis de CCOO i UGT.
El moment més especial de la jornada va estar quan van intervenir amb els seus testimonis en primera persona dues cambreres de pis de Mallorca, Soledad Castro i Dolors Ayas. A través de les preguntes que els anava fent el també diputat i portaveu de MÉS al Parlament balear, Biel Barceló, van anar desgranant la situació quotidiana que viuen les treballadores als hotels de Mallorca.
Després d'aquests testimonis sobre la duresa del treball al sector hoteler, Ginés Díez, responsable de la Federació de Serveis de CCOO, i Antonio Copete, secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Joc de la UGT de les Illes Balears, van destacar la importància de l'organització sindical i la necessitat de ser més forts per evitar una major degradació d'aquestes condicions laborals.
Va tancar l'acte el doctor de família Joan López Ferrer qui, presentat per la professora de la UIB Margalida Capellà, va relatar els diferents problemes de salut que pateixen les cambreres de pis a causa del seu treball i que quotidianament atén a la seva consulta.
Repercussió en els mitjans i noves propostes
L'acte va ser cobert per diversos mitjans de comunicació com els diaris Última Hora i Ara Balears (veure arxius adjunts més avall) o el Diari de Balears, de la mateixa maneraque el programa de televisió Notícies Vesprede la cadena IB3.
Per la seva banda, Rafel Borràs, que va ser responsable d'hoteleria de CCOO a les Illes Balears i actualment treball com a coordinador de programes de la Fundación Gadeso, va escriure un artíclemolt elogiós de l'acte al diari El Periscopi. Hi destacava que l'acte fos un èxit de públic i contingut i aprofitava per proposar la creació d'un organisme d'investigació sobre les condicions de treball de les cambreres de pisos i per a la prevenció de riscos i malalties professionals en el sector. Aquest organisme, detallava Borràs, hauria de ser impulsat pel Govern balear i comptar amb la participació de l'OIT i agents econòmics i internacionals diversos.
Documents adjunts:
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »