Contacte Butlletí

Recursos Externs | Territori i recursos naturals

17-10-2009

“Socavant als pobres”, informe de Christian Aid sobre les reformes tributaries mineres a Amèrica Llatina

L'estudi, focalitzat en els casos de Perú, Guatemala i Hondures, analitza l'impacte negatiu de polítiques fiscals orientades a atreure les inversions estrangeres per al desenvolupament d'activitats extractives, en especial d'empreses mineres.

Durant el mes de setembre de 2009, l'organització britànica Christian Aid, va presentar l'estudi Soscavant als pobres: reformes tributàries mineres a Amèrica Llatina. L'estudi va ser elaborat per Claire Kumar, que va comptar amb la col.laboració de diverses organitzacions d'Amèrica Llatina, algunes d'elles contraparts de Christian Aid: CooperAcción (Perú), Mare Selva (Guatemala), ICEFI (Guatemala), Foro Social de Deuda Externa y Desarrollo (Honduras), Asociación de Organismos no Gubernamentales de Honduras.

L'estudi, partint de la tesi que “els impostos són crucials per al desenvolupament ” i que “l'absència d'una tributació efectiva als països més pobres és responsable directament de la pobresa en que viuen molts dels seus ciutadans” (p.1), analitza què ha ocorregut amb la fiscalitat a la mineria, un dels sectors clau sobre el qual pivota part de l'estratègia de desenvolupament de bona part d'Amèrica Llatina en la seva reorientació cap al predomini del sector primari. En general, durant les últimes dècades les reformes tributàries a Amèrica han estat molt regressives, “rebaixant-se els impostos a les companyies i augmentant els impostos al consum”. En el cas de les activitats mineres aquesta lògica ha operat amb claretat.

La publicació identifica la responsabilitat del Banc Mundial a orientar als governs llatinoamericans a “rebaixar les regalies i impostos aplicats a la mineral com a part clau de les estratègies per atreure inversionistes als seus països”. El resultat d'aquests règims tributaris ha estat altament negatiu, “milions de dòlars estan sortint de països que necessiten desesperadament aquests recursos per finançar el seu propi desenvolupament” (p.4).

En definitiva, l'estudi conclou la necessitat urgent d'aplicar reformes tributàries orientades a aconseguir un model impositiu més equilibrat. Malgrat que la investigació no s’endinsa de forma conscient i reconeguda en els impactes socials i ambientals de la mineria, no per considerar-los menors, la seva anàlisi és una important contribució al debat públic sobre reforma tributària, mineria i desenvolupament.