17-10-2009
“Els nous conquistadors”, estudi sobre els impactes de les multinacionals espanyoles a Amèrica Llatina
Estudi de Greenpeace Espanya sobre el comportament de les més grans empreses espanyoles a Llatinoamèrica on es denuncia la seva participació en situacions de destrucció del medi natural, violacions de drets humans i abusos laborals.
Près de la nota de premsa de Greenpeace Espanya:
Greenpeace ha analitzat aquells sectors amb més potencial de causar danys al medi ambient o els drets humans (com els hidrocarburs, l'electricitat, la pesca o el turisme, entre altres) i els ha “creuat” amb la presència d'empreses espanyoles significatives. De l'anàlisi d'aquestes dos variables surten 43 casos que són recollits a l'informe, encara que el nombre real pot ser molt més gran. Aquest informe ha estat realitzat per Greenpeace Espanya, amb el suport de les oficines de l'organització a Mèxic, El Brasil, Xile i Argentina, així com d'altres organitzacions llatinoamericanes, i recull com empreses espanyoles estan involucrades en situacions de destrucció del medi natural, violacions de drets humans i abusos laborals.
Greenpeace vol contribuir a posar fi a una dels principals avantatges que tenen aquestes empreses a l'hora d'operar: el fet que les poblacions dels seus països d'origen saben molt poc sobre quins les seves activitats reals a l'exterior i el seu impacte. Això els permet “vendre” una imatge responsable i sostenible, mentre en realitat les seves pràctiques són depredadores i causen greus danys en les poblacions locals o el medi ambient. “Volem comptar allò que no es diu en les juntes d'accionistes ni en la publicitat d'aquestes empreses, i que la població espanyola sàpiga com actuen a l'altre costat de l'Atlàntic”, ha afirmat Mabel González, responsable de la campanya de conflictes i medi ambient.
Espanya es va situar l'any 2008 com el vuitè país del món en el rànquing d'Inversió Estrangera Directa (IED), i 11 multinacionals espanyoles figuren en la llista Fortune Global 500, que classifica a les més grans del món. La seva arribada a Amèrica Llatina es va produir de forma massiva els anys vuitanta i sobretot noranta. Avui ocupen els primers llocs, quan no el primer, en molts països llatinoamericans, en sectors com els hidrocarburs, l'electricitat, el turisme i la pesca, entre d'altres.
Les seves activitats han estat objecte de freqüents crítiques i resistències locals. L'informe Els nous conquistadors recull els principals casos, centrant-se en aquells on les empreses espanyoles tenen un protagonisme important i en sectors on es causen greus danys al medi ambient i els drets humans. Alguns exemples són els següents:
- Endesa vol construir a Patagònia xilena cinc grans atures que arrasaran un ecosistema verge i que han suscitat un gran rebuig local. Recentment ha demanat més de 14 anys de presó i multes milionàries per a activistes de Greenpeace que van desplegar una pancarta demanant-li posar fi a aquest projecte.
- Endesa, Unión Fenosa i Iberdrola aposten a Amèrica Llatina per la generació d'energia bruta i basada en fonts no renovables. Unión Fenosa i Iberdrola encapçalen un projecte per construir cinc centrals elèctriques de carbó a Guatemala.
- Repsol ha causat abocaments i greus danys al medi ambient a L'Equador, L'Argentina i Bolívia, ha violat els drets de comunitats indígenes, i ha estat acusada de fomentar la violència a Colòmbia.
- Empreses turístiques espanyoles estan fomentant en diversos països, però especialment a Mèxic, un model de turisme depredador que arrasa amb boscos de manglars costaners i amb zones verges. Sol Melià, Riu o NH, entre altres, participen en projectes controvertits en l'estat de Quintana Roo.
- Pescanova ha practicat la sobre-explotació de recursos pesquers a Xile, mentre Calvo ha estat acusada de contaminació i de violació dels drets laborals al Salvador.
Les multinacionals espanyoles que operen a Amèrica Llatina no actuen de forma diferent de les d'altres països. Segueixen un model d'obtenció de màxims beneficis en el termini de temps més breu possible, i el fan moltes vegades vulnerant drets mediambientals, socials i laborals, mitjançant la pressió a autoritats locals. Els Governs espanyols, de qualsevol color polític, les donen suport activament amb l'argument de que es tracta d'una defensa dels interessos espanyols a l'exterior. Però aquestes empreses només representen els interessos dels seus accionistes, i amb les seves pràctiques han contribuït a empitjorar la imatge global d'Espanya a Amèrica Llatina.
Greenpeace considera que, si les grans empreses espanyoles volen ser entitats socials i ambientalment responsables, han de posar fi a les pràctiques abusives a l'exterior i ser més coherents en el seu discurs de responsabilitat. “Cal posar fi a models de gestió que només cerquen màxims beneficis a curt termini, sense tenir en compte els impactes socials i mediambientals de la seva activitat. Tampoc no poden seguir enganyant a l'opinió pública espanyola sobre les seves pràctiques a l'exterior”, ha assenyalat Mario Rodríguez, director de Campanyes de Greenpeace.
A la vegada, el Govern espanyol ha d'exigir a les empreses espanyoles que operen en altres països que compleixin els principis i estàndards internacionals en matèria de drets humans, medi ambient i bon govern. “La concessió d'ajudes o suport públic per a la seva expansió exterior ha d'estar lligada a exigències i paràmetres clars de responsabilitat. No es pot fomentar des de l'Estat un comportament depredador amb les poblacions locals i el medi ambient”, afirma Mabel González, responsable de la campanya de conflictes i medi ambient.
L'informe està disponible en el web de Greenpeace Espanya. Pot baixar-se aquí
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »