Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Sobirania Alimentària

13-11-2009

“Se vende justo”, nou vídeo d'ALBA SUD per al Setem Comunitat Valenciana realitzat per Erica Tomas

La sal, el cafè, el sèsam i els teixits donen origen a un entramat d'històries personals i col.lectives al Sud de Mèxic que, a partir de la reflexió i el quefer sobre el comerç just, mostren una realitat complexa i contradictòria.

ALBA SUD ha produït un nou vídeo, sota la realització d'Erica Tomas, sobre el comerç just a Sud de Mèxic. El vídeo va acompanyat d'una Guia Didàctica, elaborada per Ernest Cañada, dirigida al professorat de Secundària i Batxillerat. Aquesta iniciativa forma part d'un projecte delSetem Comunitat Valenciana amb finançament de la Generalitat Valenciana dirigit a la sensibilització de l'alumnat de secundària sobre el Comerç Justo.

Característiques del vídeo

El vídeo mostra les experiències de quatre organitzacions rurals vinculades al sistema de comerç just per millorar la seva producció i comercialització: la Cooperativa Jolom Mayaetik, als Altos de Chiapas, dedicada a les artesanies tèxtils; la Federación Indígena y Ecológica de Chiapas centrat en el cafè; les Comunidades Campesinas en Camino de Tehuanepec, a Oaxaca, productors de sèsam i altres productes agrícoles i, finalment, els Salineros de Zapotitlán Salines, en Puebla, vinculats a la Red Nacional de Mujeres Rurales (RENAMUR). El vídeo està organitzat a partir d'una sèrie de temes: els orígens; les necessitats; l'organització; els processos productius; els beneficis; la comercialització; reptes i èxits. En cadascun d'ells apareixen les declaracions dels protagonistes de cadascuna de les experiències. No hi ha veu en off o entrevistes experts, si no que el vídeo dóna la paraula a homes i dones del camp, vinculats directament al sistema de Comerç Just. Durant tot el vídeo es manté el mateix ordre de presentació de les iniciatives en cadascun dels temes destacats i quan comença a parlar algú se l’identifica sempre amb el seu nom i l'organització a la què pertany, facilitant així la identificació de tots els personatges.

Comerç Just al Sud de Mèxic

El reportatge va ser filmat a Mèxic. Amb una població de més de 106 milions d'habitants, Mèxic és considerada una de les grans economies d'Amèrica Llatina. Tanmateix, existeixen dos Mèxics, el del Nord, amb més gran activitat econòmica, més producció, ingressos, indústria, pròxim als Estats Units, encara que tampoc està exempt de pobresa; i el del Sud, el Mèxic rural, camperol i amb ciutats mitjanes i petites; on s'ubiquen Estats com Oaxaca i Chiapas, amb els menors índexs de desenvolupament al país. El cas de Puebla, amb indústria, comerç i agricultura intensiva, constitueix una espècie de frontissa entre aquestes dues realitats econòmiques. Tant el Nord com el Sud pateixen migracions, del camp a la ciutat i cap als Estats Units, associades a la falta d'oportunitats i a la marginació del sector rural i a la pobresa urbano-marginal.

El pla econòmic regional per al Sud del país, que el govern mexicà va denominar Plan Puebla Panamá, implica més infraestructures i inversió: carreteres, hidroelèctriques, mineria, explotació petrolera, indústria, etc. I també la imposició de capitals internacionals, destrucció del medi ambient i guanys milionaris per a les empreses.

El vídeo mostra algunes històries d'aquest Sud empobrit que es resisteix a desaparèixer i lluita per millorar les seves condicions de vida i romandre en els seus territoris. Per a les persones vinculades a aquestes quatre organitzacions el Comerç Just, malgrat totes les seves dificultats, és una oportunitat per trobar mercats més favorables i que contribueixin en el seu desenvolupament.

Guia Didàctica

El vídeo va acompanyat d'una Guia Didàctica, elaborada per Ernest Cañada, i dirigida a professorat de Secundària i Batxillerat com a un recurs introductori per donar a conèixer entre l'alumnat què és el Comerç Just a partir de les opinions i vivències de diferents persones vinculades a les diferents organitzacions mostrades al vídeo. La Guia està organitzada en dues parts: Primera: Claus de treball del professorat (Objectius Pedagògics, Què és el Comerç Justo?, Comerç Justo en el Sud de Mèxic, Temàtiques del Vídeo). Segona: Activitats Didàctiques (Vídeo Fòrum i Redacció).

Campanya de sensibilització

Com a part de les campanyes de sensibilització prevista al projecte, http://www.setemcv.org/ Setem Comunitat Valenciana] està duent a terme diverses presentacions del vídeo seguides de debat amb estudiants de Secundària i Batxillerat. També s'ha elaborat un joc de rol amb el què s'està facilitant la comprensió de continguts i el debat.

Relacionat amb: