Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable

02-10-2008

ALBA SUD inicia estudi sobre models de desenvolupament turístic a tres municipis de Nicaragua

En el marc del Programa Dinàmiques Territorials Rurals desenvolupat per RIMISP a Llatinoamèrica, va iniciar un estudi comparatiu dels processos de desenvolupament turístic a Catarina, San Juan del Sur i Tola.

El Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural – RIMISP està impulsant el Programa Dinàmiques Territorials Rurals amb la col•laboració de més d’un centenar d’organitzacions d’Amèrica Llatina i d’altres parts del món. ALBA SUD forma part del grup de socis d’aquesta iniciativa. El Programa està promovent estudis a tot Amèrica Llatina guiats per la preocupació per entendre millor quins són els factors determinants de dinàmiques de desenvolupament territorial caracteritzades per un cicle virtuós localitzat de creixement econòmic, inclusió social i sostenibilitat ambiental. I conseqüentment, ajudar a identificar quin tipus d’accions polítiques deliberades (incloses les polítiques públiques, però no només aquestes) poden ser més efectives en l’estímul o promoció d’aquest tipus de desenvolupament territorial rural.

En primer lloc, el Programa està impulsant l’elaboració de mapes a nivell municipal a 11 països d’Amèrica Llatina, tractant d’identificar quins canvis hi ha hagut en el creixement del consum, la reducció de la pobresa i la disminució de les desigualtats en la distribució del consum. Les diferents combinacions dels indicadors de canvi obtinguts permeten identificar grups de municipis en els quals l’evolució econòmica i social està seguint determinades pautes. A partir d’aquí s’estan desenvolupant diferents estudis de caràcter més particular sobre alguns dels aspectes que posen de relleu els resultats dels mapes elaborats.

En el cas de Nicaragua, l’elaboració dels mapes de canvi entre 1998 i 2005 ha estat coordinat per l’Institut d’Investigació Aplicada i Promoció del Desenvolupament Local (NITLAPAN) de la Universitat Centreamericana (UCA) i elaborats per la Ligia Gómez (NITLAPAN), el Bernan Martínez (Instituto de Estadísticas para el Desarrollo – INIDE), el Félix Modrego (RIMISP) i la Helle Munk Tavnborg (Instituto Danés para Estudios Internacionales – DIIS). Dels 153 municipis de Nicaragua només 8, on es concentra el 4% de la població del país, es troben ubicats en el denominat cercle virtuós de creixement del consum, reducció de la pobresa i disminució de la desigualtat en la distribució del consum. En canvi, en 48 altres municipis, on viu el 31% de la població, aquests indicadors són negatius. Analitzats detalladament, els resultats d’aquests mapes són altament suggerents i obren nombrosos interrogants.

Una de les qüestions que va motivar el RIMISP a sol•licitar a ALBA SUD un estudi més en profunditat, està relacionada amb la dinàmica turística. Per què municipis amb un clar protagonisme econòmic de l’activitat turística com Catarina, San Juan del Sur i Tola mostraven dinàmiques de canvi tan diferents? Quins models de desenvolupament turístic predominaven en cadascun d’aquests municipis que ens poden ajudar a entendre diferències tan significatives i, per tant, identificar possibles polítiques públiques de promoció d’aquells models turístics amb més resultats favorables en termes de creixement econòmic, reducció de la pobresa i disminució de la desigualtat?

Amb aquest propòsit, Ernest Cañada, coordinador d’ALBA SUD, i Karen Rivera, sociòloga nicaragüenca i col•laboradora permanent de la nostra associació, han iniciat els treballs d’investigació per explicar les característiques diferenciades en els processos de desenvolupament turístic dels tres municipis assenyalats.

Noticias Recientes