03-11-2015
Gira per Catalunya d'una delegació vinculada al turisme comunitari de Salta
Entre el 28 d'octubre i el 3 de novembre a tres persones van estar a Catalunya convidades per Alba Sud per donar a conèixer les propostes del turisme comunitari de la província argentina i conèixer experiències de turisme rural catalanes.
Crèdit Fotografia: Delegació argentina al Masnou del Corb. Fotografia d'Alba Sud.
Una delegació composta per Ramiro Ragno, membre de l'equip tècnic de la Red Argentina de Turismo Rural Comunitario (RATuRC), Julieta Yáñez, membre de la Red de Turismo Campesino de Saltai Roberto Vázquez, alcalde del municipi de San Carlos,van visitar Catalunya entre el 28 d'octubre i el 3 de novembre de 2015. Aquesta gira tenia com a objectius donar a conèixer entre actors clau de la societat catalana les propostes del turisme rural comunitari de Salta, i en particular del municipi de Sant Carlos, i al seu torn que els membres de la delegació poguessin conèixer i aprendre d'algunes experiències de turisme rural que s'han desenvolupat a Catalunya i que podrien servir-los com a font d'inspiració.
Aquesta gira d'aprenentatge va ser coordinada per Ernest Cañada d'Alba Sud i es va estructurar per mitjà de la visita sobre el terreny a diferents iniciatives turístiques i l'intercanvi amb els seus responsables, així com autoritats públiques. La iniciativa forma part del projecte d'assistència tècnica desenvolupat per Alba Sud amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, l'Ajuntament de Sant Carlos, l'agència Èxode Viatges i l'Escola Universitària de Turisme i Hoteleria de la Universitat de Barcelona (CETT-UB), amb el suport de la Diputació de Barcelona.
El Penedès: l'experiència de l’etnoturisme
Després d'un primer dia de reunions de coordinació amb Alba Sud i Exode Viatges, el 29 i 30 d'octubre la delegació es va traslladar a Sant Sadurní d'Anoia, a poc més de 50 quilòmetres de Barcelona, a la comarca de l'Alt Penedès. El municipi és part de la gran àrea vitivinícola del Penedès i referència internacional en etnoturisme. Aquesta visita tenia com a objectiu conèixer l'experiència de transformació d'un territori tradicionalment dedicat a la producció del cava al qual en els darrers quinze o vint anys se li va sumar un turisme vinculat a aquest mateix producte. Així es va programar la visita a diferents iniciatives empresarials i autoritats públiques.
Durant els dos dies l'amfitrió i coordinador de la visita va ser Miquel Herrero, gerent i fundador de l'agència de turisme receptiva Cavaemotions, i col·laborador d'Alba Sud en els projectes d'assistència tècnica al turisme comunitari a Amèrica Llatina.
La primera iniciativa empresarial visitada va ser Vicicling a Sant Pau d'Ordal, dedicada a organitzar passejades amb bicicleta per les vinyes per conèixer el cultiu del raïm, la seva història i els diferents processos productius realitzats. El guiat i explicacions va estar a càrrec d'Albert Massana, co-propietari de l'empresa i veí de la zona.
Visita a les vinyes amb Vicicling. Fotografia d'Alba Sud.
Albert Massana i Ramiro Ragno. Fotografia de Alba Sud.
A continuació la delegació argentina, acompanyada per Miquel Herrero i Ernest Cañada d'Alba Sud, van ser rebuts per l'alcaldessa de Sant Sadurní d'Anoia, Maria Rossell, la Tinent d'Alcalde i Regidor de Cultura, Joventut i Cooperació, Montserrat Medall, i el director tècnic del Patronat de Turisme del municipi, Joan Capellades. L'acte va ser realitzat en el CIC Fassina, el centre d'interpretació del cava.
Reunió amb l'Ajuntament de Sant Sadurní. Fotografia de Marta Besolí.
Roberto Vázquez i Maria Rossell. Fotografia de Marta Bessolí.
Després d'una visita al CIC Fassina, un equipament cultural de referència per donar a conèixer la història i cultura associada al cava, la delegació va dinar amb en Joan Capellades, qui els va explicar com s'havien gestat els acords públic-privats que al llarg dels últims quinze anys havien impulsat la transformació del territori.
Ja a la tarda, van ser rebuts per Xavier Roig a Cal Feru, una botiga especialitzada en vins i caves, que a més de comercialitzar la producció de la comarca i d'altres zones, realitza activitats culturals de forma permanent (caminades entre vinyes, degustacions, festivals de música,...) per donar a conèixer i ampliar la cultura enològica.
Julieta Yáñez, Ramiro Ragno i Xavier Roig. Fotografia d'Alba Sud.
La nit la van passar a la Masia Olivera, a Sant Sadurní, una casa de turisme rural on van poder parlar amb el seu propietari, Raimon Olivella, sobre els orígens de la casa i com va ser l'inici del negoci turístic i quines eren les seves principals estratègies comercials.
Raimon Olivella a la Masia Olivera amb la delegació argentina. Fotografia d'Alba Sud.
El divendres 30 el dia va començar amb una visita la Cava Guilera, una vinya i celler de caràcter familiar especialitzada en l'elaboració artesanal de caves de criança: Reserva i Gran Reserva. A més de produir un cava reconegut per la seva excel·lent qualitat, la iniciativa organitza visites a la vinya i els seus cellers per explicar el procés d'elaboració del cava així com tasts de la seva producció. La visita va ser conduïda per Pere Guilera, responsable de l'empresa familiar.
Pere Guilera a les seves vinyes. Fotografia d'Alba Sud.
Pere Guilera. Fotografia d'Alba Sud.
La Garrotxa: senders, patrimoni natural i cuina volcànica
El divendres 30 la delegació va arribar a la tarda a Olot, capital de la comarca de la Garrotxa, a poc més de 100 quilòmetres de Barcelona. Aquí van realitzar una primera conferència pública a l'Institut Municipal de Promoció d'Olot (IMPC) per donar a conèixer les propostes del turisme rural comunitari a Salta.
L'amfitrió i coordinador de les visites a la comarca de la Garrotxa durant els tres dies que la delegació de Salta va estar a la zona va ser Llorenç Planagumà, vulcanòleg i membre de l'equip tècnic de Tosca i Alba Sud.
El dia següent les visites van estar dedicades a conèixer les experiències més rellevants que s'havien donat a la comarca per potenciar la producció agrícola vinculada amb l'agroturisme. Al matí es va visitar a diversos productors de la denominació d'origen protegida dels "fesols de Santa Pau", acompanyats per en Josep Maria Collellmir, membre de l'Associació de Fesols de Santa Pau.
Josep Maria Collellmir amb la delegació argentina. Fotografia d'Alba Sud.
Collita dels fessols de Santa Pau. Fotografia d'Alba Sud.
Durant la visita Josep Maria Collellmir va explicar el procés que havien seguit els productors de la comarca per aconseguir la denominació d'origen protegida i com havien posicionat els "fesols de Santa Pau" com a producte de qualitat i reforçar la seva comercialització a través de la promoció turística .
Un element clau en aquesta estratègia de promoció del producte local va ser el desenvolupament de la gastronomia vinculada al producte local, anomenada "cuina volcànica", que va començar a funcionar el 1994 quan un grup de restaurants de la zona van consolidar una oferta gastronòmica basada en els productes criats i elaborats de forma artesanal a la pròpia comarca. El dinar va tenir lloc al Restaurant Els Ossos, un dels establiments impulsors d'aquesta iniciativa.
A la tarda la delegació va visitar el Parc de la Pedra Tosca al municipi de Les Presses, on acompanyats per Josep Maria Cros, regidor d'Urbanisme i Patrimoni, van poder conèixer l'experiència de revalorització d'un espai de patrimoni natural i agrícola. El parc, situat en una antiga ruta del ferrocarril, va ser recuperat a través d'un projecte Life Medi Ambient i està inclòs dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Abans aquest espai era una zona degradada, amb abocament il·legal de runa i escombraries i la vegetació guanyava espai. Actualment no és només un lloc que la gent pot visitar i recórrer amb comoditat si no que inclou també explotacions agrícoles amb cultius tradicionals de la zona.
Visita al Parc de la Pedra Tosca. Fotografia d'Alba Sud.
Ramiro Ragno i Neus Monllor. Fotografia d'Alba Sud.
El dia va concloure amb una conferència sobre cuina responsable i nova pagesia a càrrec de Neus Monllor, reconeguda investigadorai consultora en temes relacionats amb una gastronomia arrelada al territori i amb els productors locals.
El diumenge 1 de novembre el dia va estar dedicat a conèixer l'experiència de Tosca en la promoció d'un turisme dedicat a la revalorització i interpretació del patrimoni natural i en la creació de senders perquè els visitants puguin conèixer pel seu compte els diferents paratges naturals. Al matí van realitzar una excursió utilitzant els senders de la xarxa Itinerànnia, una xarxa de més de 2.500 quilòmetres de camins, en què Tosca va participar en el procés tècnic d'elaboració que Llorenç Planagumà va explicar detalladament. També van recórrer la Fageda d'en Jordà dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i van poder observar l'alta freqüentació turística de la zona.
Llorenç Planagumà parlant sobre la interpretació de senders. Fotografia d'Alba Sud.
Llorenç Planagumà mostrant la señalització d'Itinerànnia. Fotografia d'Alba Sud.
Per la tarda, Isabel Junquera, consultora en turisme sostenible els va explicar els continguts i processos d'implementació a la zona de la Carta Europea de Turisme Sostenible, destacant les seves virtuts com a eina per avançar cap a una major sostenibilitat de les iniciatives turístiques però també les limitacions amb les que s'havien trobat, especialment arran de la crisi.
Els tres dies que la delegació argentina va passar a la Garrotxa van estar allotjats al Masnou del Corb, al veïnat de Sant Miquel del Corb a Olot, una casa de turisme rural, que anteriorment havia estat una explotació agropecuària familiar i que els seus mateix propietaris van reconvertir per a allotjament turístic. Joana Costa, responsable de la casa i del negoci turístic, va poder explicar l'experiència familiar i el procés que van viure.
Promoció del turisme comunitari a Barcelona
Els dos últims dies de la gira els van dedicar a explicar i promoure el turisme rural comunitari de Salta a Barcelona per mitjà de tres actes públics.
El primer va tenir lloc el dilluns 2 de novembre a la Librería Altaïr, lloc de referència per als viatgers de Barcelona, dirigit a un públic ampli potencialment interessat en aquest tipus de turisme.
Pep Bernadas, propietari d'Altaïr presentant l'acte. Fotografia d'Alba Sud.
El dimarts 3 la delegació va ser rebuda a l'Escola Universitària de Turisme i Hoteleria de Barcelona (CETT-UB) per mitjà del seu director, José Antonio Pérez-Aranda, i un dels seus docents, Òscar Casanovas. Al matí van impartir una conferència per més de 120 estudiants de turisme. En aquesta presentació, a més de les intervencions dels tres representants de Salta, Ernest Cañada va presentar el Catàleg Llatinoamericà de Turisme Rural Comunitari editat per Alba Sud amb la col·laboració de diverses tour-operadores de 15 països d'Amèrica Llatina, entre els quals s'inclou Origins, que comercialitza l'oferta del turisme rural comunitari de la província de Salta en acord amb les organitzacions comunitàries del lloc.
Julieta Yáñez durant la seva presentació. Fotografia del CETT-UB.
Assistents a la conferència. Fotografia d'Alba Sud.
A la tarda es va realitzar un seminari especialitzat dirigit a agències de viatges, docents i estudiants de postgrau en turisme, tècnics de l'administració pública per aprofundir en l'experiència de Salta i especialment en els processos tècnics d'acompanyament que han permès el seu desenvolupament.
Assistents al seminari. Fotografia d'Alba Sud.
Juliera Yáñez intervenint al seminari. Fotografia d'Alba Sud.
Ramiro Ragno intervenint al seminari. Fotografia d'Alba Sud.
Continuïtat del projecte
Durant el primer semestre de l'any 2016 quatre tècnics vinculats a Alba Sud es desplacessin a Salta amb visites de 8-10 dies per donar suport al procés de capacitació i enfortiment del turisme rural comunitari a la província de Salta, en el marc d'aquest projecte d'assistència tècnica recolzat per la Diputació de Barcelona.
Notícies Recents
-
Co'ox Mayab. Escenari d'aprenentatges
Notícies Generals | 20-12-2024 -
Brasil acull la Primera Trobada Iberoamericana sobre turisme comunitari, cultura viva i patrimoni rural
Notícies Generals | 19-12-2024 -
Turisme comunitari: desafiaments i resistències
Notícies Generals | 17-12-2024 -
On el turisme i la memòria es toquen. Experiències i propostes per a un turisme memorial a Barcelona
Notícies Generals | 12-12-2024 -
Barrio Padre Carlos Mugica, ex villa 31: les polítiques públiques obren camí al turisme
Notícies Generals | 10-12-2024 - | Arxiu de notícies »