27-12-2009
"Con poco se hace mucho", nou vídeo d'ALBA SUD i PRISMA sobre Turisme Rural Comunitari a El Salvador.
Davant el turisme de congressos que van promoure els governs salvadorencs durant anys, els sectors populars han desenvolupat una oferta turística dirigida essencialment cap a aquests mateixos sectors. El vídeo, realitzat per Ernest Cañada i Ríders Mejía, mostra algunes d'aquestes experiències.
Fins a temps recents El Salvador ha promogut fonamentalment un turisme de congressos i convencions. Les seves polítiques públiques van estar dirigides sobretot a atreure el capital de grans transnacionals turístiques, cosa que es va traduir en opcions concretes d'infraestructura, fiscalitat, promoció i comercialització. Això va descuidar a altres sectors, i fins i tot va tenir conseqüències negatives perquè, com afirma Wilfredo Morán, investigador de Fundació PRISMA i una de les persones entrevistades al reportatge, “els inversionistes estrangers vénen, ocupen els espais, desenvolupen els projectes i això genera complicacions amb l'especulació de terres, marginació de la gent que no té més accés als recursos. Els beneficis ni tan sols de vegades queden a El Salvador, sinó que van fora del país.”
Tanmateix, no és aquest l'únic turisme que existeix al país. A moltes zones rurals existeix una oferta basada en iniciatives comunitàries i de petits i mitjans empresaris locals. És una oferta popular, controlada essencialment per les comunitats. La proximitat és la base fonamental del seu desenvolupament i s'adreça en primer lloc als mateixos sectors populars del país, a visitants de Centreamèrica i als salvadorencs que estan a l'estranger. El Turisme Rural Comunitari s'està convertint ja en una opció estratègica per al desenvolupament turístic de El Salvador. El reportatge, de 25 minuts de duració, mostra algunes d'aquestes iniciatives (Cooperativa Los Pinos, Bosque de Cinquera, Puerto San Juan a Suchitoto i la Ruta de Paz) encara que, sens dubte, hi ha moltes més.
El vídeo recull una percepció cada cop més àmplia en favor d’una major atenció de les polítiques públiques cap a aquest sector, perquè com diu Óscar Molina, president de la Cooperativa Los Pinos, al llac Coatepeque, al Departament de San Ana, “la política de turisme a El Salvador ha estat pensada per a les grans empreses, les transnacionals, per nosaltres els petits no hi ha hagut una política que fomenti projectes com el nostre, encara que si se n’adonessin veurien que els nostres projectes són bons, que no fem malbé el medi ambient amb tant ciment, són rentables, són sostenibles, ...”.
L'equip tècnic responsable del vídeo ha estat format per: Ernest Cañada (realització, guió i co-producció), Ríders Mejía (imatge, edició i so) i Xenia Ortiz i Silvia Gutiérrez (co-producció). El reportatge és una co-producció d'ALBA SUD i Fundació PRISMA realitzada el marc del projecte “Iniciativa de comunicació sobre canvi econòmic, mobilitat humana, turisme i governabilitat territorial a Centreamèrica”, co-executat per ambdues institucions entre el maig de 2009 i abril 2011.
Notícies Recents
-
A favor del turisme popular
Notícies Generals | 16-01-2025 -
Carla Izcara: «Si no es fa una transició encertada, el turisme acabarà malament»
Notícies Generals | 14-01-2025 -
Escola d'Estiu 2025
Notícies Generals | 09-01-2025 -
L'altra cara de la uberització: treballar en cuines de repartiment sota un capitalisme perifèric financeritzat
Notícies Generals | 07-01-2025 -
Co'ox Mayab. Escenari d'aprenentatges
Notícies Generals | 20-12-2024 - | Arxiu de notícies »